krupier36 pisze:Złącze możesz nawet odciąć i tak podpinają się pod licznik-patrz Pan Jarosław.
Touran to nie Passat B5FL..
powiem tak, nawet odpowiedź dlaczego nie chcemy dyskutować na forum ogólnym o tym jak można zabezpieczyć swoje autko (ergo: jak zabezpieczamy swoje autaAlfik pisze:Nie chodzi mi o to co konkretnie należy zrobić. Chodzi mi raczej o wskazanie elementów/czujników bez których silnik nie może odpalić. Czy stwierdzenie, że np. odłączenie pomarańczowego kabelka od pompy paliwa uniemożliwi zasilanie w paliwo silnika jest instrukcją dla złodzieja? Chyba nie
nie miałem na myśli kosztów tylko raczej jakość i bezpieczeństwo wykonanego zabezpieczenia, podstawowa wiedza i nieco logicznego pomyślunku pozwala to zrobić dobrze, ale czasem idzie to w złą stronę...Alfik pisze:Jak to się PISZE? WIEDZA kosztuje
Ci sami Panowie chyba do mnie dzwonili z pytaniamijarry pisze:przykład z soboty 2 dni temu, jeden z forowiczów kupił ode mnie immobilizer, trzeba podłączyć 5 kabelków, wydawało by się że bułka z masłem, pojechał do forumowicza z większą wiedzą i spędzili kilka godzin na podłączaniu- od razu powiem że nie wiem czy były używki zażywane
Hmmm... śmiem nie zgodzić się z tym. Bo np. pomyślunek nie pomoże skoro nie wiem, czy w silniku BSU jak przerwę przewód sygnałowy od G28 lub G40 to silnik odpali, czy nie. Czy trzeba oba na raz przeciąć, bo jak się tylko jeden przetnie (z G28 lub G40) to silnik może dalej pracować. I czy w ogóle oba czujniki w BSU występują? A może jest jeszcze lepszy kabelek, np. zasilanie pompowtryskiwaczy, pompy paliwa, itp. itd... Każdy układ pełni inną funkcję i można go jakoś obejść, łatwiej, lub trudniej. I sęk w tym jak mawiał klasyk, żeby znaleźć ten, lub te "lepsze". Ja juz sobie je wybiorę. Tylko żebym wiedział które są możliwe do przecięcia, a w dalszej kolejności gdzie ich szukać.jarry pisze:podstawowa wiedza i nieco logicznego pomyślunku pozwala to zrobić dobrze