zabezpieczenie Tourana przed kradzieżą

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

krupier36 pisze:Złącze możesz nawet odciąć i tak podpinają się pod licznik-patrz Pan Jarosław.

Touran to nie Passat B5FL..
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

cheles pisze:ralf, najlepszy patent wg mnie to bagnet na sztorc pod siedzeniem, przynajmniej jednego złodzieja będzie mniej.

Patent może i dobry. Gorzej jak zapomnisz i sam usiądziesz :hahaha: To dopiero zaboli.
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Do Tourana tak jak do Passata tez możesz się podpiąć za licznikiem wystarczy znaleźć kabel od CAN a po nim zrobisz co chcesz . Wiec nie pisz , że inny ta sama firma i prawie wszystko to samo .
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Kontakt:

Na pewno nie do Touranów z licznikiem na micronasie po 06.2006...
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz
Auto:: Caddy BSU 2008
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: zabezpieczenie Tourana przed kradzieżą

Post autor: Alfik »

Witam,
Odgrzewam temat - na początku zapytam dlaczego tak bronicie forum przed opisem napisaniem jaki, który układ / czujnik należy odciąć, aby uniemożliwić uruchomienie silnika? Przecież to nie jest żadna wskazówka dla złodzieja, tylko informacja dla nas, forumowiczów jak zabezpieczyć swój samochód!
Powiem tak - w moim poprzednim samochodzie było prosto. Renault Laguna II 1,9 dCi. Przerwa na jednym z dwóch kabelków idącym do pompy wysokiego ciśnienia, lub 3-przewodowa kostka idąca do czujnika położenia wału dawała 100% pewność uruchomienia silnika! Oczywiście 100% dotyczy tylko brak możliwości odpalenia samochodu, nie jego kradzieży.
Więc pytam - czy w 1,9 TDI też jest czujnik położenia wału i można go bezpiecznie odciąć? Tzn. który kabelek można przeciąć, aby nie uruchomić silnika i przy próbie uruchamiania silnika nie narobić sobie problemów z błędami? Czy jest jeszcze jakiś obwód, który można przeciąć?
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Kontakt:

Szczegóły ustalane są na zlotach przy spotkaniach osobistych. Na forum ogólnym nie piszemy co i jak zrobić konkretnie...
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Nie chodzi mi o to co konkretnie należy zrobić. Chodzi mi raczej o wskazanie elementów/czujników bez których silnik nie może odpalić. Czy stwierdzenie, że np. odłączenie pomarańczowego kabelka od pompy paliwa uniemożliwi zasilanie w paliwo silnika jest instrukcją dla złodzieja? Chyba nie. Jest chyba wiele różnych "miejsc" w każdym typie silnika i samochodu, że wymiana tylko kilku nie zaszkodzi.
PS. Na forum Laguny jakoś nikt nie miał oporów żeby powiedzieć właśnie o wypięciu pompy wysokiego ciśnienia i czujnika położenia wału. Ale oczywiście dostosuję się do panujących tu reguł.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Kontakt:

Lagun nie kradną ;)
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

:mrgreen:
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

Alfik pisze:Nie chodzi mi o to co konkretnie należy zrobić. Chodzi mi raczej o wskazanie elementów/czujników bez których silnik nie może odpalić. Czy stwierdzenie, że np. odłączenie pomarańczowego kabelka od pompy paliwa uniemożliwi zasilanie w paliwo silnika jest instrukcją dla złodzieja? Chyba nie
powiem tak, nawet odpowiedź dlaczego nie chcemy dyskutować na forum ogólnym o tym jak można zabezpieczyć swoje autko (ergo: jak zabezpieczamy swoje auta :evil: ) jest już naprowadzająca więc nie odpowiem :)

zabezpieczenie samochodu to nie zabawa, potencjalnie możesz stracić rzecz wartą kilkadziesiąt tysięcy złotych, o statystycznym porównaniu prawdopodobieństwa kradzieży Laguny i Tourana pozwól nie będę się wypowiadał, niech wystarczy że nie ma co porównywać...

każde auto (przynajmniej z tych popularnych, pewnie BMW i8 albo Hybrydy lub Bugatti Veyron mogą się różnić) zabezpieczysz tak samo, różnice drobne są do odkrycia przez osobę z podstawową wiedzą elektryczną, jeśli po analizie skrzynek bezpiecznikowo/przekaźnikowych nadal nie wierz jak zabezpieczyć swoje auto to może dobrym pomysłem będzie udać się do elektryka który za 50zł pokaże/zrobi odpowiednie zabezpieczenie, oczywiście + koszt ewentualnego zabezpieczenia (w przypadku pstryczka rząd 1zł)

ogólnie co i jak to wydaje mi się że też gdzieś pisałem, poszukaj a znajdziesz :drinks:
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Jak to się PISZE? WIEDZA kosztuje :czytaj:
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

Alfik pisze:Jak to się PISZE? WIEDZA kosztuje :czytaj:
nie miałem na myśli kosztów tylko raczej jakość i bezpieczeństwo wykonanego zabezpieczenia, podstawowa wiedza i nieco logicznego pomyślunku pozwala to zrobić dobrze, ale czasem idzie to w złą stronę...

przykład z soboty 2 dni temu, jeden z forowiczów kupił ode mnie immobilizer, trzeba podłączyć 5 kabelków, wydawało by się że bułka z masłem, pojechał do forumowicza z większą wiedzą i spędzili kilka godzin na podłączaniu :) - od razu powiem że nie wiem czy były używki zażywane :mrgreen:

efekt, auto można odpalić oraz nie gaśnie pomimo aktywnego immo, co prawda silnik zaczyna chodzić jakby na 2 cylindrach ale tym niemniej działa na tyle że można jechać...

zachodziłem w głowę co można zrobić nie tak przy tak prostym zabezpieczeniu, po objawach i przespanej nocce rano doznałem olśnienia i już koledzy wiedzą co zrobili nie tak, ale powiem szczerze z głodu bym nie wymyślił tego jak oni to podłączyli :omatko:

niby głupstwo ale jednak nie jest bez znaczenia skąd bierzemy zasilanie immo i jaki obwód odcinamy...
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

jarry pisze:przykład z soboty 2 dni temu, jeden z forowiczów kupił ode mnie immobilizer, trzeba podłączyć 5 kabelków, wydawało by się że bułka z masłem, pojechał do forumowicza z większą wiedzą i spędzili kilka godzin na podłączaniu :) - od razu powiem że nie wiem czy były używki zażywane :mrgreen:
Ci sami Panowie chyba do mnie dzwonili z pytaniami :mrgreen:
ale sorry Panowie ja nie udzielam takich konkretnych odp. przez tel. po pierwsze nie znam wszystkich odp. :P po drugie aż takiej pamięci nie mam, żeby pamiętać wszystkie kable w aucie a jest ich trochę, a po trzecie bezpieczeństwo nie wiem z kim dokładnie rozmawiam skoro nawet w książce tel. nie mam nr

Nie mniej jednak dziękuje za docenienie mojej osoby i pozdrawiam
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Witam,
jarry pisze:podstawowa wiedza i nieco logicznego pomyślunku pozwala to zrobić dobrze
Hmmm... śmiem nie zgodzić się z tym. Bo np. pomyślunek nie pomoże skoro nie wiem, czy w silniku BSU jak przerwę przewód sygnałowy od G28 lub G40 to silnik odpali, czy nie. Czy trzeba oba na raz przeciąć, bo jak się tylko jeden przetnie (z G28 lub G40) to silnik może dalej pracować. I czy w ogóle oba czujniki w BSU występują? A może jest jeszcze lepszy kabelek, np. zasilanie pompowtryskiwaczy, pompy paliwa, itp. itd... Każdy układ pełni inną funkcję i można go jakoś obejść, łatwiej, lub trudniej. I sęk w tym jak mawiał klasyk, żeby znaleźć ten, lub te "lepsze". Ja juz sobie je wybiorę. Tylko żebym wiedział które są możliwe do przecięcia, a w dalszej kolejności gdzie ich szukać.
Jest to konkretne pytanie, bo w różnych silnikach jest różnie (pomimo że wszystkie są z grupy VW).
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

dotknąłeś subtelnej kwestii znaczenia semantycznego słowa "pomyślunek", dla mnie kryje się tam nieco więcej niż ty zakładasz, i dlatego podtrzymam swoje zdanie :) :drinks:
pozdraVWiam, jarry

ODPOWIEDZ