chciałbym zrobić miarodajną statystyke: dsg vs manual

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

aki pisze:według mnie.

Skrzynia manualna jest mniej delikatna, nie wymaga serwisu, no i daje średni komfort jazdy, no i jest wytrzymalsza, tańsze części zamienne, i utrzymanie.

Skrzynia automatyczna, jest delikatniejsza, wymaga serwisu co 60 tkm, daje bardzo wysoki komfort jazdy, no i wszystko zależy kto jak użytkuje, części drogie.
I to jest podsumowanie tego tematu :ok:
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Inżynierowie z VW nie tacy znowu durni i opierają swoje obliczenia na momencie obrotowym silnika i jazda 60/h w zabudowanym na 6-ce jest możliwa ale rzadko to sie udaje(z górki ,po równym przy małym ruchu) ,w ruchu miejskim jest to niemożliwe . Jeżeli zwiększy się moment obrotowy poza zakres w górę natychmiast redukuje bieg. Ja w zabudowanym(małe miejscowości przez które przejeżdżam na trasie) jeżdżę 6-ka a w mieście jest dobrze jak uda się 5-ką a z reguły się nie udaje(3-4 ka), Nic tu się nie da zepsuć. Natomiast kluczowa jest częstotliwość zmiany biegów gdzie są największe przeciążenia i moim zdaniem dwumasa szybciej zużyje się przy agresywnej jeździe ,przy dużym momencie obrotowym w czasie zmiany biegów niż przy dostojnej ,delikatnej jeździe.
A aawola przepraszam za złe odczytanie jego intencji.
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

Witam

Możecie coś więcej napisać na temat stylu jazdy żeby jak najdłużej służyła dwumasa w DSG?
Ja osobiście staram się nie cisnąć i nie wciskać gazu w podłogę. Przyspieszać raczej stopniowo niż gwałtownie. Obroty w przedziale 1500-2000. W sumie skrzynia wszystko zmienia automatycznie ale może są sposoby odpowiednim operowaniem gazem żeby żywotność dwumasy wydłużyć w DSG?

Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Powiem tak ja jeżdżę normalnie czyli rzadko przyspieszam z kopyta, staram się aby skrzynia przerzucała biegi tak jak ma zapisane w programie, mimo to zawsze jakieś przeciążenia na pewno się zdarzają, ale jak do tą nic się nie dzieje, przy wymianie oleju powiedzieli że olej był jeszcze klarowny i mogłem jeszcze polatać nic by się nie stało, myślę że wynika to z mojego powiedzmy delikatnego korzystania z tego wynalazku.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew

Post autor: zibi1961 »

Myślę ,że jak robimy głównie trasy to jest to dla dwumasy przy DSG OK. Natomiast po mieście szybciej się zużyje ale za to komfort w ruchu miejskim jest największym atutem DSG. Wszystko się zepsuje. Mam nalatane 265000 i dwumasę wymieniałem przy 216000 (kupiłem ze zużytą dwumasa i wiedziałem że jest do wymiany). Olej wymieniałem przy 240000 i był prawie taki czysty jak ten który wlewałem. Bardzo pomocny przyrząd jarrego.Czytalem artykuł w prasie że do 300000 DSG jest praktycznie bezawaryjna a powyżej 300000 jest za mało samochodów z tą skrzynią żeby zrobić miarodajną statystykę.Jeżeli będę zmieniał samochód to będę szukał z DSG.
pozdrawiam i Wesołych Świąt.
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: chciałbym zrobić miarodajną statystyke: dsg vs manual

Post autor: trial70 »

Trochę czasu minęło więc może dopiszą się ci co mają doświadczenie z touranami od 2008 roku z dsg bo wtedy to podobno weszły "suche 7" a taką wersję kupiłem i chcę się dowiedzieć czy jest aż taka lipa ???
bdronka
Użytkownik
Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
Imię:: Radek
Podziękował: 1 raz

Re: chciałbym zrobić miarodajną statystyke: dsg vs manual

Post autor: bdronka »

"Suche" DSG są montowane dla silników 1.9, bo są skonstruowane do przenoszenia mniejszych obciążeń (z silnikiem 2.0 nie występują), z tego co sie orientowałem zużywają się wniej tarczki. W opinii ludzi z którymi rozmawiałem, najmniej awaryjne są "mokre" DSG
ODPOWIEDZ