Klimatyzacja nie działa
- lukasz22i
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Ja ma dalej problem z klimą...jak na złość problemy wróciły w trakcie mojego urlopu w Chorwacji, w cieniu po 35st.C a klima raz chodzi raz nie. Przypominam że jestem ok 2 miesiące po wymianie sprężarki (regenerowana) i pełnym serwisie. Wcześniej już bywały oznaki pewnych nieprawidłowości ale zostawiłem ten temat bo przez ponad tydzień przed wyjazdem na urlop chłodziła aż miło. Teraz raz chłodzi a za chwilę nie...zauważyłem że praktycznie zawsze po uruchomieniu auta się załączy i dmuchnie zimnym po czym leci ciepłe by za jakiś czas znowu poleciało zimniejsze, nie jest to jednak chłód jaki był wcześniej. Za tydzień wracam i reklamuje to na serwisie, wszak gwarancje na to mam.
Gdzieś wyczytałem że winowajcą takiego zachowania może być jakiś zawór w sprężarce ale ja się na tym nie znam więc pozostawię to serwisowi.
Gdzieś wyczytałem że winowajcą takiego zachowania może być jakiś zawór w sprężarce ale ja się na tym nie znam więc pozostawię to serwisowi.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Niestety dziś byłem wymienić czujnik zawór sterujący i nie pomogło dalej nie działa a już myślałem, że się uda bo czujnik był troszkę zapieczony i nie chciał wyjść a tu lipaadmin pisze:Jak się klima nie załącza (lub włącza się z opóźnieniem) to na 90% do wymiany jest zawór sprężarki SANDEN PXE16 (wymieniałem w kilku poliftach i był dokładnie taki jak na foto).
Obrazek
W przedlifcie może być trochę inny, trzeba wyjąć i zobaczyć. Do wymiany trzeba spuszczać czynnik z układu.
Nie jest dostępny jako oddzielna część w ASO.

[ Dodano: Czw Paź 03, 2013 10:00 ]
Hejka mam pytanko ile musi być stopni minimum żeby klima się włączyła bo byłem wymienić sprężarkę i jak zatankowali azotem to chodziła i było ok a jak czynnikiem to nie włączyła się bo 11 stopni było i twierdzili, że za zimno jest, niestety wymiana samego zaworu nie pomogła a gdzieś na forum czytałem, że dopiero poniżej 4 się nie włączy
pozdro
[ Dodano: Sob Paź 05, 2013 14:11 ]
klimę mam już zrobioną wymieniłem na sprężarkę o nr 5N0820803A zastępując 1K0 820 859 F niestety był jeszcze jakiś problem z elektryką ale nie wiem co dokładnie bo żadnych błędów nie było a koleś nie chciał powiedzieć bo tajemnica zawodowa

-
- Auto:: vw turan
- Imię:: mario
Re: Klimatyzacja nie działa
HEJ ja też niedawno kupim turana niestety po jakimś czasie stwierdziłem ze nie działa mi klima no można powiedzieć lipa na maxa. byłem w warsztacie gość wymienił mi czynnik i olej bo miało być za mało i miała po wymianie zacząć działać,no ale niestety .Gdy pojechałem do niego drugi raz powiedział że to stały problem turanów i że one tak mają że niby spręzarka chodzi cały czas i dla tego szybko siada. Sam już niewiem co robić jak szukałem nowa pompa klimatyzacji to minimum tysiak ale jeszcze łudze sie, że może to coś innego. może wiecie gdzie w BYDGOSZCZY ktoś może mi to zdiagnozować trafnie. Pozdrawiam. 
-- Cz lut 06, 2014 20:57 --
generalnie w ogóle się nie załancza.

-- Cz lut 06, 2014 20:57 --
generalnie w ogóle się nie załancza.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
tak jak koledzy piszą najczęściej siada zawór sterujący w mojej starej sprężarce był zacięty ale nowy nie pomógł bo i tak sprężarka była walnięta i poszła do wymiany, wymieniłem tak jak wyżej możesz przeczytać na taką z nowszego modelu
-- 6 lut 2014, o 21:09 --
a tak na marginesie to zapraszamy do powitalni na początek
-- 6 lut 2014, o 21:09 --
a tak na marginesie to zapraszamy do powitalni na początek

- sublime
- Użytkownik
- Auto:: BKD 2.0 TDI 2006r
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego.
Żona oznajmiła mi dzisiaj, że klima działa, aż za dobrze, tzn mimo ustawionych 28 stopni, chłodzi jak lodówka. Gdzie szukać przyczyny? Jakiś czujnik temperatury czy co?
NzTT
Żona oznajmiła mi dzisiaj, że klima działa, aż za dobrze, tzn mimo ustawionych 28 stopni, chłodzi jak lodówka. Gdzie szukać przyczyny? Jakiś czujnik temperatury czy co?
NzTT
- winetu_vip
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Prędzej silnik nastawy klapy ciepłe-->zimne. Po obu stronach jest jednakowo???
- sublime
- Użytkownik
- Auto:: BKD 2.0 TDI 2006r
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 23 razy
Muszę zapytać kierowniczkę. Czy z tym silnikiem da się coś zrobić? Jak się do niego dostać?
NzTT
NzTT
- winetu_vip
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Oczywiście, jak troche grzebiesz przy swoim aucie to na pewno sobie poradzisz. Nie potrzeba nadzwyczajnie fachowej wiedzy.sublime pisze:Czy z tym silnikiem da się coś zrobić? Jak się do niego dostać?
Na forum jest manual dotyczący silniczków nastaw temperatury i wszystko ładnie opisane, proszę link http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3636 .
Wszystko to dotyczy klimatronika dwustrefowego czyli musisz mieć dwa wyświetlacze z temperaturą lewy i prawy

- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Najpierw ustawienie postawowe zrobic. Przycisk ECON i ludzik ze strzałką na twarz.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- PIOTR.PMS
- Użytkownik
- Auto:: touran bkd dsg
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
Podepne sie pod temat,
Wyglada nato ze wszystko dziala jednak problem jest w tym ze dziala przez ok 1-2 minuty.
sprezarka chodzi wiatraki tez, dmuchawa dmucha, a klapy sie zamykaja i na zadnych kratkach nic nie dmucha.
Pomaga wyl wl lub econ ale to znowu 2 min podmucha i dalej to samo
Co mam robic?
Wyglada nato ze wszystko dziala jednak problem jest w tym ze dziala przez ok 1-2 minuty.
sprezarka chodzi wiatraki tez, dmuchawa dmucha, a klapy sie zamykaja i na zadnych kratkach nic nie dmucha.
Co mam robic?
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Piotrek a zmieniałeś panel climatronica czy chodzi to wszystko na oryginalnym ?PIOTR.PMS pisze:Podepne sie pod temat,
Co mam robic?
A czy słychać jak powietrze sie kotłuje za schowkiem i nic nie leci z kratek nawiewów ?
Bo miałem podobnie po wymianie panelu climatronica i pomogło wyjecie jednej klapki powietrza
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO