Jaki olej do TDI
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 677 razy
Jak nie wiesz kiedy był ostatnio olej wymieniony to po prostu wymień i będziesz miał pewność. 120tyś tu powinien być wymieniony pasek rozrządu... Dla pewności rozrząd też bym wymienił, bo w np. W niemcowni wymieniają tylko pasek. Rolki mają przehulać do 240tys.
Porażka kto to "ustalał". Jak pasek to i cała reszta 

- rock4
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
@anko1973: Jarry w swoim leksykonie bardzo fajnie to opisał. Kliknij TU i szukaj tematu TERMIN PRZEGLĄDU (pod koniec całego leksykonu).anko1973 pisze:koledzy a gdzie zmienić tryb serwisowy z LL na co 15 tkm?
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Gdzies mi to "Nie" umknelo... ehh.... przemęczenie.jeżu pisze:Zupełnie odwrotnie... Z 300 na 150 i z 772na 365 dni.. Przecież nie ma być LLspacewalker pisze:Wybierając SRI Reset ( z VCDS) i potem LL Quality olej, albo w logując się do Licznika i w adaptacji zmieniając przebieg z 150 na 300 i z 365 na 772 dni.
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
doradźcie, mam dwie opinie i nie wiem co wybrać
zalany mam 5w/30 i taki mi doradzono wymienić, ale ostatnio na trasie dwa razy zapaliła mi się kontrolka poziomu oleju, olej jest OK ale dwóch niezależnych kolegów jeżdżących VW powiedziało że powinien być 5w/40 bo ten jest zbyt rzadki
przebieg mam aktualnie 220 tysięcy
zalany mam 5w/30 i taki mi doradzono wymienić, ale ostatnio na trasie dwa razy zapaliła mi się kontrolka poziomu oleju, olej jest OK ale dwóch niezależnych kolegów jeżdżących VW powiedziało że powinien być 5w/40 bo ten jest zbyt rzadki
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
kolego mam taki sam silnik jak Ty, czyli AVQ... leje Castrola SLX 5w/30 i zupełnie nic sie nie dzieje... tzn. wszystko jest wporzadku i nie ma zadnych niepokojących objawów... ten olej castrola leje juz do któregos samochodu z kolei, wiec mysle ze to nie wina oleju...doradźcie, mam dwie opinie i nie wiem co wybrać
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
a ja Ci powiem że olej olejowi nie równy, teraz mam zalany chyba BP - spadek po poprzednim właścicielu.
Kiedyś w Lagunie (benzyna) wlali mi w warsztacie Orlena Platinium, Pojechałem w trasę i na 2 tyś km dolałem 2 litry oleju. Takie to gówno było. Wróciłem, wymieniłem olej na inny i zapomniałem o problemie olejowym. Ani grama nie dolałem do następnej wymiany.
Kiedyś w Lagunie (benzyna) wlali mi w warsztacie Orlena Platinium, Pojechałem w trasę i na 2 tyś km dolałem 2 litry oleju. Takie to gówno było. Wróciłem, wymieniłem olej na inny i zapomniałem o problemie olejowym. Ani grama nie dolałem do następnej wymiany.
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
ja nie mowiłem o Orlenie Platinum tylko o Castrolu SLX to jest bardzo dobry olej, którego leje juz od kilku lat do samochodów z pompowtryskami i nic sie nie dzieje....Tomas pisze:a ja Ci powiem że olej olejowi nie równy, teraz mam zalany chyba BP - spadek po poprzednim właścicielu.
Kiedyś w Lagunie (benzyna) wlali mi w warsztacie Orlena Platinium, Pojechałem w trasę i na 2 tyś km dolałem 2 litry oleju. Takie to gówno było