Akumulatory w Waszych autkach. Jaka pojemność, moc itd?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Akumulatory w Waszych autkach. Jaka pojemność, moc itd?
Dobry Aku to Optima Red top tylko cena jest nieco większa.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Kupiłem Varte Silver Dynamic. Rok produkcji październik 2018. Pojemność przy pomiarze nawet lekko większa niż podaje producent :-) Norauto 364 zł.
Petarda. Nie pamiętam kiedy to auto tak odpalało.
Albo miałem pechowy egzemplarz Boscha S5 albo dobrze zrobiłem zmieniając na Varte. Chociaż podobno to prawie to samo ;-)
Albo miałem pechowy egzemplarz Boscha S5 albo dobrze zrobiłem zmieniając na Varte. Chociaż podobno to prawie to samo ;-)
Pozdrawiam!
-
- ____________________
- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Ciekawe czy jadąc do ASO, kupując u nich drugi akku, dostaje taki jak na pierwszy montaż?JEDARO pisze:to chyba dobrzeszczyku pisze:Co z tymi akumulatorami, u mnie w Sharanie jest oryginalny, a auto z 2010 roku. Właśnie tą zimę to chyba ostatni jego żywot.że tyle lat dał radę nowy ze sklepu nie wytrzyma tyle.
taka tam ciekawostka ile musi spełnić kryteriów taki na 1 montaż
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0BbLJsxfQQM[/youtube]
- wesol
- Władca postów
kupiłeś z założenia akumulator nie żeby był super trwały. Ma być niezawodny przez kilka lat 3-4 lata i tyle. To aku do pogotowia, policji itp. przede wszystkim ważne jest to jak jeździsz, odcinki itd i jaka upływność.Ciapek pisze:Kupiłem Varte Silver Dynamic. Rok produkcji październik 2018. Pojemność przy pomiarze nawet lekko większa niż podaje producent :-) Norauto 364 zł.
ASO jak ASO mogą mieć Aku i te sygnowane producentem ale przecie nie oni wybierają kto go produkuje itd. nie jest powiedziane że jedna firma produkująca musi dostarczać Aku dla vagow przez 20 lat. Podpisuje się umowy i można brać przez 5 lat od tego potem od samego. Robiłem wytrzyma Aku jest szne od wielu czynników. I od stanu technicznego silnika czyli w jednym już wtryski mają sprawność 80% plus do tego rozrusznik też nie nowy itd i pali ciezej bo musi przy odpalaniu szarpnąć nie 120 amper przez 2 sekundy tylko z racji większych oporów np 150 amper przez 4 sekundy. To jakie dystanse się robi czy auto garażowane czy mamy Webasto postojowe itd itd. głównie to upływność prądu zabija nam aku.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI 105 KM AVQ
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 4 razy
Czyli akumulator, który mam z CENTRY pojemność 74 AH i prąd rozruchu 680 to jest trochę zbyt mało jak dla turanka ? Szczególnie ten drugi parametr 680 A?
- wesol
- Władca postów
Nie. Może być. Tam i tak nic większego generalnie nie wchodzi. Centra to w zasadzie to samo co exide.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Przeglądacz
Ok ale jeśli kupię aku z większym prądem rozruchowym to nic złego się nie stanie a może coś pomoże z rozruchem?wesol pisze:Nie. Może być. Tam i tak nic większego generalnie nie wchodzi. Centra to w zasadzie to samo co exide.
- wesol
- Władca postów
Tak. Tylko żeby się nie okazało że prąd większy ale żywotność mniejsza.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
- Auto:: 1.9 TDI, 2007
- Imię:: Daniel
- Podziękował: 1 raz
A ktoś inwestował w akumulatory do Tourana "na pierwszy montaż"? Ostatnio w sklepie, który zajmuje się tylko akumulatorami polecono mi za 420zł właśnie akumulator, który montowany jest na pierwszy montaż w Toyotach. Marka? Cóż - szczerze, próbowałem wygooglować, ale od razu zostałem ostrzeżony, że prawdopodobnie nic nie znajdę, bo to nie jest na ogół dostępny akumulator. Podano mi nazwe, ale nawet teraz szukam i nie mogę nawet nic podobnego znaleźć. Erste? Coś w ten deseń...
- tberent
- Zaawansowany
- Auto::
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Wypowiem się bo się nie znam 
Jak możecie kupować Aku to tylko z auta na 1 montaż . Nawet jak ma 2 lata.
Aku takie są produkowane pod dużym rygorem a pierwsze ładowanie w fabryce to najważniejszy proces jeżeli chodzi o trwałość.
Nie będę pisał oczywistego że OEM VW wystarcza średnio na 8 lat .
Ja nabyłem od mercedesa Aku.
Na nich jest nabity tydzień i rok produkcji.
Aku jak nowy. Tester pod obciążeniem 30 sekundowym nie drgnął a i ten tester elektroniczny zmierzył znamionową pojemność .
Centra futura to fajne mocne i małe z dużymi prądami ale jak napisał ktoś wyżej to szpan bo po gwarancji pada jak mucha . Albo pojemność dziwnie leci albo płyta się obrywa jeżdżąc po mieście ;D
Tylko Aku na pierwszy montaż lub taniocha z marketu na 2 lata bo po 2 latach średnio ludzie i tak kupują nowy.
Mój banner w VW wytrzymał 8 lat i gdybym miał trochę chęci to bym zajrzał do niego i w porę uzupełnił elektrolit i go naładował porządnie . .niestety było go za mało i płyty już były odsłonięte . Nic nie dało zalanie nowym kwasem i ładowanie.
Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka

Jak możecie kupować Aku to tylko z auta na 1 montaż . Nawet jak ma 2 lata.
Aku takie są produkowane pod dużym rygorem a pierwsze ładowanie w fabryce to najważniejszy proces jeżeli chodzi o trwałość.
Nie będę pisał oczywistego że OEM VW wystarcza średnio na 8 lat .
Ja nabyłem od mercedesa Aku.
Na nich jest nabity tydzień i rok produkcji.
Aku jak nowy. Tester pod obciążeniem 30 sekundowym nie drgnął a i ten tester elektroniczny zmierzył znamionową pojemność .
Centra futura to fajne mocne i małe z dużymi prądami ale jak napisał ktoś wyżej to szpan bo po gwarancji pada jak mucha . Albo pojemność dziwnie leci albo płyta się obrywa jeżdżąc po mieście ;D
Tylko Aku na pierwszy montaż lub taniocha z marketu na 2 lata bo po 2 latach średnio ludzie i tak kupują nowy.
Mój banner w VW wytrzymał 8 lat i gdybym miał trochę chęci to bym zajrzał do niego i w porę uzupełnił elektrolit i go naładował porządnie . .niestety było go za mało i płyty już były odsłonięte . Nic nie dało zalanie nowym kwasem i ładowanie.
Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka
-
- Przeglądacz
Robiłem wczoraj test akumulatora w jednym z serwisów i o to wyniki.
Chciałbym zapytać jakie je interpretować prawidłowo ? Swoje zdanie na ten temat mam, pracownik serwisu też kilka rzeczy stwierdził a jak to Wy widzicie ?
Chciałbym porównać zdania.
Chciałbym zapytać jakie je interpretować prawidłowo ? Swoje zdanie na ten temat mam, pracownik serwisu też kilka rzeczy stwierdził a jak to Wy widzicie ?
Chciałbym porównać zdania.
- wesol
- Władca postów
Ty. Autem z akumulatorem pod maską pojechałeś na test?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Przeglądacz
No tak, żeby go zbadać pod obciążeniem a powinnienem z samym aku ?wesol pisze:Ty. Autem z akumulatorem pod maską pojechałeś na test?
- tomek12
- Zaawansowany
- Auto:: TOURAN 2.0TDi CFHC , 1T3
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Ja mam u siebie w Touranie aku. firmy
Banner 12V 60Ah 400A. Nie znam firmy ale taki już był gdy zakupilem auto był sprawdzany stan ładowania itd. i stwierdzono że ok.
Ale wydaje mi się że powinien być mocniejszy aku .?
Na razie aku sprawuje się ok ale z czasem kupie pewnie lepszy mocniejszy.
Banner 12V 60Ah 400A. Nie znam firmy ale taki już był gdy zakupilem auto był sprawdzany stan ładowania itd. i stwierdzono że ok.
Ale wydaje mi się że powinien być mocniejszy aku .?
Na razie aku sprawuje się ok ale z czasem kupie pewnie lepszy mocniejszy.
VCDS i wszystko jasne ;-)
był 1.9TDI BKC a teraz jest 2.0TDI CFHC
był 1.9TDI BKC a teraz jest 2.0TDI CFHC