Dodi pisze:po wczorajszym nocnym ataku zimy i trasie moge powiedziec ze Conti TS850 są zaje....e... nie wierzyłem ze opona moze sie tak dobrze spisywac w tak cięzkich warunkach...
Potwierdzam ...
... długo przed "atakiem" zimy założyłem dwa nowe komplety 16" (205/55) i 15" (195/65) - są rewelacyjne.
Miałem niespodziewane hamowanie na sporym ostrym łuku w górach ... naprawdę byłem w szoku, że dała radę utrzymać auto w torze jazdy.
Dostrzegam jeden minus - mam wrażenie, że szybko się zużywają ... są bardzo miękkie. Ale jak to piszą, na bezpieczeństwie się nie oszczędza.
panowie proszę o poradę. Mam teraz opony 205/55/16 standard dla turka ... mogę kupić zimówki w super sanie ale są w rozmiarze 215/55/16 ... niby rozmiarowo są większe (wyższe) o 1,78% (czyli poniżej dopuszczalnych 2%) ... pytanie czy nie będą za szerokie i nie będą obcierać o amortyzator z przodu czy inny element zawieszenia? jeździł ktoś z was na takich oponach? czy warto choćby ze względu na wyższe opory toczenia i zużycie paliwa brać szersze zimówki? A może polecicie jakiś inny rozmiar na 16 calowe felgi (aluminiowe oryginalne vw) to coś poszukam.
Witam, prowadzę mały zakładzik z oponakami i od trzech lat "lansuję" Hankooka moim klientom, letnie i zimowe. Sam na nich jeżdżę od paru sezonów i połowa mojej rodziny i znajomych, Autoświat robił jesienią test zimówek W442 205/55r16 i wypadły super a cena porównywalna z Dębicom,Savą czy Barumem ale własności jezdne z górnej półki... Dla ciekawości Hankook jako jedyna chyba firma z tego co wiem sama sobie robi opony w swoich zakładach na Europę na Węgrzech (nowo postawione kilka lat temu, najwieksze i najnowocześniejsze zakłady oponiarskie w Europie) a ewentualnie jakieś nietypowe rozmiary mogą być z zakładu w Korei ale mi się jeszcze taki nie trafiły... W dobie globalizacji ma to znaczenie czy kupujemy Goodyera made in Poland, Słowenia, Rumunia itp... Co sezon różne opony mają promocję sezonową np. Goodyer ma nieraz dobre ceny bo jest made in Poland (odpada transport z innego kraju i podatki)
Wracając do W442 jest np. super cicha na suchym a co najważniejsze tej zimy na mokrym asfalcie (jak letnie opony) nie buczą czy "gwiżdżą" jak większość zimówek przy tych warunkach...
Trakcja na śniegu jest także bardzo dobra i to we wszystkich kategoriach...
Ale może to tylko moje subiektywne odczucie...
A i jedna ciekawostka techniczna
Jako naprawdę nieliczna firma fabrycznie wywarza opony nie zależnie od rozmiaru (takie dwie kolorowe kropki na bokach opony, żółta i czerwona) ale niektórzy oponiarze i tak zakładają jak leci..
Dzisiaj jeździłem caddym na nówkach Michelinach Alpine A4 i MASAKRA jak to sie trzyma...Byłem mega pozytywnie zaskoczony pewnością prowadzenia i przyczepnością przy ruszaniu...Polecam
Ja od wczoraj jeżdżę na Firestone Winterhawk 3. Bardzo fajne. Trzymają jak dzwon. Na wczorajsze typowo śnieżne warunki idealne. Zobaczymy po sezonie. Wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej bo na razie wyglądają super. Ale całościowa ocena po zakończeniu sezonu zimowego.
...sometimes agressive , never depressive , always progressive...
Mam okazję na nowe oponki zimowe. Teraz mam 91T, ale zastanawiam się, czy można założyć 91H, lub nawet 94H XL?
Gdzieś tam wyczytałem, że im wyższy wskaźnik, tym opona mocniejsza. Ale jak to jest faktycznie? Jak to ma się do użytkowania, co ciśnienia w oponach?
A rozmiar to standardowy 205/55 R 16.
RobertGT pisze:Jak to ma się do użytkowania, co ciśnienia w oponach?
A rozmiar to standardowy 205/55 R 16.
Ma się tak, że samochód lepiej się prowadzi na nośności 94 i XL, jest stabilniej w zakrętach, mniej pływa. Natomiast przy tym samym ciśnieniu (w moim przypadku 2,7) jest zdecydowanie twardziej, czyli mniejszy komfort i to czuć "gołym okiem" w porównaniu do nośności 91 bez XL. Zatem znowu pytanie: na czym bardziej Ci zależy? Sorry za błędy, wysłałem z telefonu.
Jako, że zbliża się zima postanowiłem trochę odkopać temat.
Poszukuję zimówek do mojego Touranka na felgi 16. Jako, że zimą nie pokonuję bardzo dużych dystansów szukam czegoś niedrogiego (powiedzmy do 350 zł/szt)
Sugerowany rozmiar 205/55/r16, chyba że ktoś poleci coś, co się lepiej prezentuje.
Po wstępnych poszukiwaniach chyba idę w stronę Nokian/Hankook, ale zdecydowanie jestem otwarty na propozycje.