Filtr cząstek stałych DPF - problemy, doświadczenia
- a_lehr
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 1.9 BLS
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Filtr cząstek stałych DPF - problemy, doświadczenia
Miałem jakiś czas temu problem z dpf-em (silnik BLS). Świeciła się kontrolka dpfu, silnika i świec. Zanim sprawdziłem swoim VCDS-em problem podjechałem do znajomego mechanika (dobrego kolegi). Po szybkiej analizie stwierdził że najlepiej usunąć dpf- zrobi to po znajomości za 1000zł albo awaryjnie wypali dpf za 400-500zł oczywiście też cena po znajomości
. Stwierdził również że trzeba olej wymienić bo jest go więcej przez zatkanie dpfu przez co dostała się do niego ropa. Sprawdziłem następnego dnia swoim programem (który patrząc na koszta u mechanika bardzo szybko się zwrócił) i okazało się tylko jest uszkodzony zawór EGR który wystarczyło tylko wyczyścić z sadzy- koszt 30zł. Potem awaryjnie wypaliłem dpf i od jakiegoś czasu wszystko jest dobrze. Ale czy faktycznie mogła dostać się ropa do oleju? A co wczoraj zauważyłem to olej w rurce która wychodzi z pokrywy silnika i łączy się z rurą od filtra powietrza.
-
Piotr1979
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Za ten DPF to VAG powinien beknąć. Koszty wymiany ustrojstwa w kilkuletnim aucie ocierają się o absurd. W sprzyjających, ale wcale nie ekstremalnych warunkach można się nabawić pożaru fury, od której może się zapalić Bóg wie co. Tak mi na myśl przyszło: "zakaz wjazdu pojazdów z DPF"
Przy przebiegu powyżej 200kkm zaczyna się jazda bez trzymanki i cała ta ekologia odbija się czkawką użytkownika i tu dylemat: jeździć, usuwać czy sprzedać niech inny się męczy. To może VAG powinien od razu zastrzec, że samochód po 200kkm z punktu ekologiczno-ekonomicznego nie będzie się nadawał do użytku w "normalnym europejskim kraju".
Przy przebiegu powyżej 200kkm zaczyna się jazda bez trzymanki i cała ta ekologia odbija się czkawką użytkownika i tu dylemat: jeździć, usuwać czy sprzedać niech inny się męczy. To może VAG powinien od razu zastrzec, że samochód po 200kkm z punktu ekologiczno-ekonomicznego nie będzie się nadawał do użytku w "normalnym europejskim kraju".
Szukajcie a znajdziecie.
- rob555
- Przeglądacz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
To nie wina VAGa ze wprowadzil DPF...to wina eurofaszystow którzy lobbują coraz to durniejsze pomysły. Ekologia ma tutaj marginalne znaczenie...niedawno slyszalem ze silniki benzynowe (w tym TSI) sa wg. ostatnich (a jakze) badan bardziej rakotwórcze od desli i 3ba będzie tam tez GPF (odmiana benzynowego DPF) montować.
Poczytajcie sobie Panowie o jeszcze jednej je* rzeczy oczywiście EKOLOGICZNEJ
a mianowicie o nowym czynniku klimatyzacji 1234yf
Nie dość ze 10x droższy od obecnego R134 to jeszcze zapala się płonieniem niewidzialnym przy 450C (temp kolektora wydechowego) - czyli teoretycznie nieszczelność pod maska i mamy pozar.
Ale najlepsze ze w kontakcie z woda w czasie pozaru wydziela się kwas fluorkowy czy jakos tak...generalnie pare wdechów i możesz testament pisać.
http://kingamatusiak.natemat.pl/77269,u ... j-ochronny
Ale jest ekologiczny psia mac...
Poczytajcie sobie Panowie o jeszcze jednej je* rzeczy oczywiście EKOLOGICZNEJ
a mianowicie o nowym czynniku klimatyzacji 1234yf
Nie dość ze 10x droższy od obecnego R134 to jeszcze zapala się płonieniem niewidzialnym przy 450C (temp kolektora wydechowego) - czyli teoretycznie nieszczelność pod maska i mamy pozar.
Ale najlepsze ze w kontakcie z woda w czasie pozaru wydziela się kwas fluorkowy czy jakos tak...generalnie pare wdechów i możesz testament pisać.
http://kingamatusiak.natemat.pl/77269,u ... j-ochronny
Ale jest ekologiczny psia mac...
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Mam podobne zdanie, wszystko to pseudo ekologia, na podstawie badań zleconych przez ekooszołomów. Jestem eko, szanuje środowisko, zbieram śmieci w lesie i takie tam. Ale bez przesady. Ktoś wymyślił jak zarobić i tyle.
Wywaliłem DPF w poniedziałek. Pierwsze co to przestały się podnosić obroty i wreszcie nie śmierdzi wokół auta. Może minimalnie jest dynamiczniejszy, trudno to jednoznacznie ocenić z DSG.
Będę każdemu polecał usunięcie chwasta.
Wywaliłem DPF w poniedziałek. Pierwsze co to przestały się podnosić obroty i wreszcie nie śmierdzi wokół auta. Może minimalnie jest dynamiczniejszy, trudno to jednoznacznie ocenić z DSG.
Będę każdemu polecał usunięcie chwasta.
- siemi1
- Przeglądacz
- Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
A jak z tym dymieniem wyglada sprawa czy to prawda ze duzo bardziej auto dymi? Ja mam BMM prawie 210kkm jak narazie kontrolka mi sie ani razu nie zapalila (do pracy mam ok 20km na obwodnicy ) zapelnienie sadza wg VCDS cos na poziomie 58/62g od roku ani tazu nie bylo potrzeby wypalania. Musze sprawdzic co ile cykli sie wypala ile km bo jeszcze tego nie umiem. Czy po wycieciu dpfa wstawia sie pusta puszke/rure/tlumik/katalizator aby nie dymilo strasznie?
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Ja mam CR, więc u mnie było usunięcie wkładu i zaspawanie puszki. Katalizator z tego co mi mówili jest przed filtrem, więc nie ma potrzeby wstawiania. Oczywiście także ingerencja w program.
Mi zrobili tak że w każdej chwili mogę filtr wstawić, czujniki zostały nie naruszone. Dymienia nie ma w ogóle .
Co i jak jeśli chodzi o szczegóły to niech się Jacek wypowie bo on jest ekspertem. Ja nie robiłem u niego niestety. Wybrałem Poznań i polecany na OCP warsztat. Niestety do Łowicza bardzo daleko mam. Aha no i mam gwarancję pisemną na usługę.
Mi zrobili tak że w każdej chwili mogę filtr wstawić, czujniki zostały nie naruszone. Dymienia nie ma w ogóle .
Co i jak jeśli chodzi o szczegóły to niech się Jacek wypowie bo on jest ekspertem. Ja nie robiłem u niego niestety. Wybrałem Poznań i polecany na OCP warsztat. Niestety do Łowicza bardzo daleko mam. Aha no i mam gwarancję pisemną na usługę.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
ale w CR to inny troszkę wydech jestTomas pisze:a mam CR, więc u mnie było usunięcie wkładu i zaspawanie puszki. Katalizator z tego co mi mówili jest przed filtrem,
jakbyś zechciał poczytać ten wątek to byś się dowiedział, że się katalizator wstawia zamiast DPF żeby turbinie nie zaszkodzićsiemi1 pisze:Czy po wycieciu dpfa wstawia sie pusta puszke/rure/tlumik/katalizator aby nie dymilo strasznie?
-
BartS
- Auto:: 2.0 TDI CFHC
- Imię:: Bartek
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
W moim 2.0 TDI CR w ostatnim czasie wypalanie DFPa jedno po drugim pojawiło się po 324 km. Po 181km od poprzedniego miał 13g sadzy. Sęk w tym, że u mnie jak zacznie wypalać, to dojeżdżam do pracy i muszę go gasić - wiadomo nie będę brał urlopu na żądanie bo mi się DPF wypala
Raz już siedziałem w aucie żeby skończył wypalanie (ASO mówi nie przerywać aż obroty spadną), po 20-30min odpuściłem, bo nie spadły a ponoć w mieście nie wolno na postoju mieć włączonego silnika powyżej 2 min, bo to pewnie też wymysł ekologów.
Autko jest zdrowe i jeszcze by pewnie polatało z tym DPFem, ale denerwują mnie te podwyższone obroty i włączone wentylatory. To tak jakbym pałował autem przez pół godziny a potem dojechał na miejsce i od razu zgasił silnik. Umówiłem się już z dr Jackiem na endoskop w Turanie
Autko jest zdrowe i jeszcze by pewnie polatało z tym DPFem, ale denerwują mnie te podwyższone obroty i włączone wentylatory. To tak jakbym pałował autem przez pół godziny a potem dojechał na miejsce i od razu zgasił silnik. Umówiłem się już z dr Jackiem na endoskop w Turanie
- Adamfx
- ____________________

- Auto:: bmw
- Imię:: magchoobVE
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
https://SecreLocal.com - Live Local Dating - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Voice Chat Dating
- Alan
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Rafał
Najprościej DPF usunąć, wyłączyć w kompie i po problemie
Ja kiedyś dopalałem ale później straciłem cierpliwość po kilku checkach.
- Alfik
- Przeglądacz
- Auto:: Caddy BSU 2008
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 1 raz
Czy ktokolwiek z Was czyścił DPFa przez wymontowanie, zalanie płynem do czyszczenia DPFów i później wypłukaniu wszystkiego wodą? Na rynku dostępny jest środek do takiego czyszczenia DPFów z dużą ilością popiołów, bo jak wiadomo wypalanie nie usuwa popiołów. Nie wiem, czy w ogóle można tak usunąć popiół i mieć "nowy / czysty" DPF?
-
sirtomash
- Przeglądacz
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Panowie,
A co powiecie otego typu aukcjach:
http://allegro.pl/filtr-dpf-vw-passat-b ... 87854.html
http://allegro.pl/filtr-dpf-vw-passat-g ... 85628.html
Sprzedawany towar jest fabrycznie nowy, itp.
Przyznam, że cena wydaje się atrakcyjna, ale zachowuję daleko idącą ostrożność.
Ile takie części mogą być warte ? Czy w ogóle warto się nad taką opcją zastanawiać ?
A co powiecie otego typu aukcjach:
http://allegro.pl/filtr-dpf-vw-passat-b ... 87854.html
http://allegro.pl/filtr-dpf-vw-passat-g ... 85628.html
Sprzedawany towar jest fabrycznie nowy, itp.
Przyznam, że cena wydaje się atrakcyjna, ale zachowuję daleko idącą ostrożność.
Ile takie części mogą być warte ? Czy w ogóle warto się nad taką opcją zastanawiać ?
-
Seb
- Auto:: vw touran 2.0tdi bmn 2007
- Imię:: Sebastian
tak dpf i co dalej
mam tu chyba ciekawy przypadek z filtrem dpf
mam vw touran BMN 2.0tdi 170km dsg 2007
nowy nabytek
auto po przejechaniu kilkudziesieci km pokazalo pomaranczowa kontrolke filtra dpf
potem po kilku nastepnych km pojawila sie kontrolka silnika i swiecy zarowej
auto przeszlo w tryb awaryjny
po podlaczeniu do zwyklego czytnika kodow pokazalo kod 9184
zostal wymieniony czyjnik roznicy cisnien gazu na wydechu G450
nic sie nie zmienilo
co ciekawe komp pokazal ten sam blad
wiec zostal wymieniony czujnik na nastepny tez nowy
i tu dalej ku zdziwierniu moim wszystko bez zmian
auto pracuje w trybie awaryjnym
pozdjeciu kostki z czujnika G450 auto zaczyna normalnie wchodzic na obroty jezdzi jak nowe, swieca sie wtedy tylko dwie kontrolki : silnik i filtr dpf
wszelkie komentarze mile widziane , moze ktos mial cos podobnego lub wie co robic dalej
z gory dziekuje i pozdrawiam
mam tu chyba ciekawy przypadek z filtrem dpf
mam vw touran BMN 2.0tdi 170km dsg 2007
nowy nabytek
auto po przejechaniu kilkudziesieci km pokazalo pomaranczowa kontrolke filtra dpf
potem po kilku nastepnych km pojawila sie kontrolka silnika i swiecy zarowej
auto przeszlo w tryb awaryjny
po podlaczeniu do zwyklego czytnika kodow pokazalo kod 9184
zostal wymieniony czyjnik roznicy cisnien gazu na wydechu G450
nic sie nie zmienilo
co ciekawe komp pokazal ten sam blad
wiec zostal wymieniony czujnik na nastepny tez nowy
i tu dalej ku zdziwierniu moim wszystko bez zmian
auto pracuje w trybie awaryjnym
pozdjeciu kostki z czujnika G450 auto zaczyna normalnie wchodzic na obroty jezdzi jak nowe, swieca sie wtedy tylko dwie kontrolki : silnik i filtr dpf
wszelkie komentarze mile widziane , moze ktos mial cos podobnego lub wie co robic dalej
z gory dziekuje i pozdrawiam
- Alfik
- Przeglądacz
- Auto:: Caddy BSU 2008
- Imię:: Paweł
Nie jestem specjalistą, ale jak odłączasz G450 to komputer nie wie, że zapchany jest filtr DPF i pokazuje awarię , ale silnik pracuje "normalnie". Jednak chyba do momentu, aż "coś" się stanie na skutek jazdy na zapchanym filtrze. Czy tak będzie? Niech się ktoś wypowie...