Jakie opony zimowe?
-
motoria
- Przeglądacz
- Auto:: touran 1,9 BXE 2006
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Re: Jakie opony zimowe?
Ja szczerze polecam opony marki nexen ,Jeżdzę na takich oponach już z 5 lat .Miałem nowe 18 w audi a6, nowe 16 w t5 i teraz kupiłem za 800 zł nowe zimowe 16 do passata . Ciche,dobre, tanie i okrągłe. 
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- myczek
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran, 2.0 CFHC ,2011
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Montero 3 nowe miałem w poprzednim aucie. Naprawde byłem w podziwie oraz znajomi jak one się sprawowały w zimę. zaspy, lód, szklanka naprawde było czuć jak sie trzymają drogi.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
przydałoby się podawać opinie o oponach które maja już jakiś przebieg i wiek.
nie wszyscy są w stanie zakładać nowe opony co roku, za to większość w pewnym monecie znajduje się w sytuacji gdy zakłada oponę 3-4-5 letnią, gdyż ta ma jeszcze wystarczająca ilość bieżnika.
nie ukrywajmy Panowie, że żyjemy w kraju, gdzie 5mm bieżnika to jeszcze "spokojnie 2,3 sezony".
ze swojego doświadczania:
1. Fulda Kristall Montero 2.
kupione razem z samochodem. 3 letnie sprawowały się wyśmienicie. 4 i 5 również.
kolejny sezon, gdy stuknęło im magiczne 6 lat opony zachowywały się gorzej niż letnie. po dwóch miesiącach zmieniłem te opony bo się nie dało na tym jeździć.
Niechlubnie się przyznam, poszły jak świeża bułka.
2. Dunlop Winter Sport.
Jeżdżona od nowości, sprzedana z autem jak miała 7 lat. Sprawowała się lepiej niż nowy Firestone Winterhawk, mimo bieznika około 4.5 mm.
3. Pirelli Sotto Zero (poprzedni i obezny model)
najlepsze opony zimowe na jakich jeździłem. Auto z wyłączonym ESP zachowuje się bardzo pewnie.
Opona do wieku 6 lat zachowywała niezmienne parametry.
Obecnie udało mi się kupić roczne. Nie widzę specjalnie różnicy na codzień - zauważę pewnie jak spadnie śnieg.
4. tutaj kontrowersyjny temat - opony całoroczne.
miałem styczność z dwoma modelami.
rodziców astra II służąca do codziennego przemieszania się od dom-kiosk-biedronka-tesco-dom
ojciec postanowił założyć nowe Dębice Navigator 2. jako tako, bez szału, w mieście dla emeryta wystarczy.
Pierwszy rok OK, drugi już przy połowie bieżnika. bez sensu zakup.
Mój poprzedni miejski nieoszczędzany zadzior - Clio2 1.9 dti 80@130.
jednego roku skończyły mi sie letnie, a zimowe były zakładane na ostatni sezon.
Wybrałem najlepsze opony całoroczne według testów ADAC - jełsi można tym testom jeszcze wierzyć.
Good Year 4s.
w pierwszym, drugim i połowie trzeciego roku sprawowały się naprawdę dobrze.
2,5 roku zeszło 2,5 mm bieżnika na każdej oponie (co 6mies. robie zamiane przód tył)
Zaliczyłem gorace lato i ostrą zimę.
W lato przy wysokich temperaturach samochód wyraźnie "miekł" i zaczynał się podpierac lusterkami na zakrecie, w ostrym łuku trzeba się było ratowac lewa noga na hamulcu - no ale to nie jest normalna jazda.
Zimą w trasie zaskoczyła mnie ostra zawieja z zaspami i kompnym sniegiem - wyszedłem bez szwanku.
Dyskomfort czułem przy zakrętach po dużym lub w trakcie dużego deszczu - auto zachowywało się mniej pewnie niż na letnich, więc <10km/h było wskazane.
Tak czy inaczej, do miejskiego wozidła(tym razem focus 2.0 benz.) w przyszłym roku zakładam ponownie całoroczne goodyeary 4s.
Co ciekawe, bardzo duzo aut w Niemczech ma te opony zakładane w salonie - widzialem nie jednego VW Golfa, Polo, a nawet Passaty (jeśli chodzi o passaty to m.in auta frmowe, oddział DE firmy w której pracuje), jak również Audi i Seaty.
w rozmiarze do tourana taka opona kosztuje 415zł.
I nie propaguje tego rozwiązania tylko dziele się własnym doświadczeniem
nie wszyscy są w stanie zakładać nowe opony co roku, za to większość w pewnym monecie znajduje się w sytuacji gdy zakłada oponę 3-4-5 letnią, gdyż ta ma jeszcze wystarczająca ilość bieżnika.
nie ukrywajmy Panowie, że żyjemy w kraju, gdzie 5mm bieżnika to jeszcze "spokojnie 2,3 sezony".
ze swojego doświadczania:
1. Fulda Kristall Montero 2.
kupione razem z samochodem. 3 letnie sprawowały się wyśmienicie. 4 i 5 również.
kolejny sezon, gdy stuknęło im magiczne 6 lat opony zachowywały się gorzej niż letnie. po dwóch miesiącach zmieniłem te opony bo się nie dało na tym jeździć.
Niechlubnie się przyznam, poszły jak świeża bułka.
2. Dunlop Winter Sport.
Jeżdżona od nowości, sprzedana z autem jak miała 7 lat. Sprawowała się lepiej niż nowy Firestone Winterhawk, mimo bieznika około 4.5 mm.
3. Pirelli Sotto Zero (poprzedni i obezny model)
najlepsze opony zimowe na jakich jeździłem. Auto z wyłączonym ESP zachowuje się bardzo pewnie.
Opona do wieku 6 lat zachowywała niezmienne parametry.
Obecnie udało mi się kupić roczne. Nie widzę specjalnie różnicy na codzień - zauważę pewnie jak spadnie śnieg.
4. tutaj kontrowersyjny temat - opony całoroczne.
miałem styczność z dwoma modelami.
rodziców astra II służąca do codziennego przemieszania się od dom-kiosk-biedronka-tesco-dom
ojciec postanowił założyć nowe Dębice Navigator 2. jako tako, bez szału, w mieście dla emeryta wystarczy.
Pierwszy rok OK, drugi już przy połowie bieżnika. bez sensu zakup.
Mój poprzedni miejski nieoszczędzany zadzior - Clio2 1.9 dti 80@130.
jednego roku skończyły mi sie letnie, a zimowe były zakładane na ostatni sezon.
Wybrałem najlepsze opony całoroczne według testów ADAC - jełsi można tym testom jeszcze wierzyć.
Good Year 4s.
w pierwszym, drugim i połowie trzeciego roku sprawowały się naprawdę dobrze.
2,5 roku zeszło 2,5 mm bieżnika na każdej oponie (co 6mies. robie zamiane przód tył)
Zaliczyłem gorace lato i ostrą zimę.
W lato przy wysokich temperaturach samochód wyraźnie "miekł" i zaczynał się podpierac lusterkami na zakrecie, w ostrym łuku trzeba się było ratowac lewa noga na hamulcu - no ale to nie jest normalna jazda.
Zimą w trasie zaskoczyła mnie ostra zawieja z zaspami i kompnym sniegiem - wyszedłem bez szwanku.
Dyskomfort czułem przy zakrętach po dużym lub w trakcie dużego deszczu - auto zachowywało się mniej pewnie niż na letnich, więc <10km/h było wskazane.
Tak czy inaczej, do miejskiego wozidła(tym razem focus 2.0 benz.) w przyszłym roku zakładam ponownie całoroczne goodyeary 4s.
Co ciekawe, bardzo duzo aut w Niemczech ma te opony zakładane w salonie - widzialem nie jednego VW Golfa, Polo, a nawet Passaty (jeśli chodzi o passaty to m.in auta frmowe, oddział DE firmy w której pracuje), jak również Audi i Seaty.
w rozmiarze do tourana taka opona kosztuje 415zł.
I nie propaguje tego rozwiązania tylko dziele się własnym doświadczeniem
-
motogirl
- Kandydat
- Auto:: szukam :)
- Imię:: Basia
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dzięki @baltazar. Zamówiłam sobie te oponki na motointegrator pl o których wspominałeś. Rzeczywiście wszystko odbyło się błyskawicznie - dostawa, później montaż w tym ich warsztacie partnerskim przy Wincentego 7. Auto sprawuje się na nich rewelacyjnie.baltazar pisze:Tak wszystko się zgadza. Motointegrator to tak naprawdę sklep internetowy Inter Cars - i teraz na niektóre modele opon dorzucają montaż gratis.motogirl pisze:Motointegrator ? To ten z Inter Cars?
Gdzieś na forum czytałam, że oni tam też mają jakąś promocję, że na wybrane opony dorzucają montaż gratis? Jak to się odbywa?
Piszę z Poznania.
Wiesz, oni mają rozbudowaną sieć sierwisów partnerskich do których dostarczają części i to w właśnie w tych serwisach (w Poznaniu jest ich akurat kilka) miałabyś zamontowane opony. Z góry powiem, że nie wszystkie się godzą na tego typu deal, ale to dosłownie promil
Pozdro
- Mruczekr
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI HIGHLINE
- Imię:: Radzio
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
ja podrzucę coś takiego Nokian mam je już 2 sezony i jestem zadowolony jest to Fiński producent a tam wiedza co to zima 
http://www.nokiantyres.pl/opony/samocho ... ny-zimowe/
http://www.nokiantyres.pl/opony/samocho ... ny-zimowe/
- hubert222
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2004 1.9 TDI AVQ
- Imię:: Hubert
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Tez mam nokiany model wr a3. Z tym ze moje byly wykonane w Rosji. Teraz bedzie druga zima i zero problemow.
- Mruczekr
- Przeglądacz
Ja se reki uciąć tez nie dam ale jak kupowałem to były niby z fińskiejhubert222 pisze:Tez mam nokiany model wr a3. Z tym ze moje byly wykonane w Rosji. Teraz bedzie druga zima i zero problemow.
oni maja 2 fabryki
1898 roku
Powstają Fińskie Zakłady Gumowe - Finnish Rubber Works.
2005
Druga fabryka Nokian Tyres rozpoczyna produkcję w Vsevolozhsku w Rosji.
Ja se chwale te gumy
- krychul_k
- Początkujący
- Auto:: Bmw E61 525D
- Imię:: KRYSTIAN
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
CONTINENTAL CONTIWINTERCONTACT TS850 jezdze i sobie chwale, z tego co sie orientuje to w testach ADAC na pierwszym miejscu.
SEE YOU
- Mruczekr
- Przeglądacz
ja tylko sprawdzałem datę zęby wszystkie były takie same i czy nie leżaki ale dzięki jak nie zapomnę to sprawdzę sobiehubert222 pisze:Mruczekr na oponie powinno byc napisane gdzie wyprodukowane
-
spoon23
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Też polecam NOKIAN- najlepiej kierunkowe, miałem też asymetryczne, ale gorzej się spisywały na breji. mam już 3 komplet, więc polecam- produkują ci co śniegu mają pod dostatkiem( Finowie)
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Ja mam barumy Polaris 3. Nie miałem nigdy problemów podczas eksploatacji. Zarówno na śniegu jak i błocie bez problemu.