Wszystko o i do Discover Media, Composition Media
-
- ____________________
- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Re: Wszystko o i do Discover Media, Composition Media
Mogę potwierdzić że karta 32GB od chińskich kolegów działa jak trzeba. Zrobiłem taki zakup i nawet nie podałem CID swojej karty (gdzieś się pogubiłem w wiadomościach), a po wrzuceniu nowych map wszystko działa.
Do odczytu CID karty polecam Ubuntu wystartowanego z pendrive.
Do odczytu CID karty polecam Ubuntu wystartowanego z pendrive.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,4 TSI 2016r
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 2 razy
Witam
Od paru dni mam problem z jednostką MIB2.
Po odpaleniu auta, zawsze pokazywał mi się zegar, startowały wszystkie funkcje typu kamera cofania itp.
Teraz po włączeniu stacyjki mam tylko czarny ekran, przyciski po obu stronach są podświetlone, ale jedyne co mogę zrobić to tylko twardy reset i wtedy wszystko działa jak należy, aż do ponownego uruchomienia auta.
Ktoś ma pomysł co może być przyczyną takiego stanu rzeczy??
Po odpaleniu auta, zawsze pokazywał mi się zegar, startowały wszystkie funkcje typu kamera cofania itp.
Teraz po włączeniu stacyjki mam tylko czarny ekran, przyciski po obu stronach są podświetlone, ale jedyne co mogę zrobić to tylko twardy reset i wtedy wszystko działa jak należy, aż do ponownego uruchomienia auta.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Diagnostyka?lawa pisze:Witam
Sterowanie z kiery (np głośność) dziala ?
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,4 TSI 2016r
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 2 razy
Sprawdzę, po resecie sterowanie z kierownicy działa, zobaczę przy czarnym ekranie czy radio działa.
-- N sty 08, 2023 20:12 --
Niestety nic nie działa, przyciski są podświetlone, nie reagują na dotyk i czarny ekran.
-- N sty 08, 2023 20:12 --
Niestety nic nie działa, przyciski są podświetlone, nie reagują na dotyk i czarny ekran.
-
- Auto:: Caddy Maxi 2012 CAYD
- Imię:: Mariusz
Witam wszystkich
Jestem tu nowy więc odrobina pobłażania mile widziana...
Moje auto to Caddy Maxi 1,6 TDI CAYD, RHD z 2012 roku. Oczywiście to nie Touran, ale po paru Żywcach można się pomylić
Dwa miesiące temu kupiłem 5C0 035 680 G H41 0478. Oczywiście nie obyło się bez problemów, moduł kierownicy do wymiany, Gateway na BL, został jeszcze licznik który jedzie, stary nie jest pełnym FIS-em. Apetyt rośnie w miarę jedzenia więc po drodze założyłem MFSW i tempomat. Samo radio działa od początku ale nie wszystko udało mi się włączyć. Porejestrowałem się na kilku forach, niektórzy z szanownych forumowiczów też tam są, np. pab567. Angielski znam na tyle, że radzę sobie ale co po polsku to po polsku. Wreszcie znalazłem temat tutaj, gdzie mam nadzieję pomożecie mi rozwiać wątpliwości i rozwiązać problemy.
1. Koledzy piszą że na HW 4xx nie można uzyskać działającego statusu samochodu i danych dotyczących jazdy na SW 0478. Czy w takim razie mogę bez żadnego problemu zejść do SW03xx ?
2. Koledzy CNK i ALF podają że na Technisat DM PQ mają uruchomiony SW 0604, zmienia się przy tym numer na 5C000680G.
Jak to w końcu z tym jest: działa to czy nie bo na Telegramie mrfix twierdzi, że to niemożliwe i mib-
helper kłamie w tej kwestii. Ciekawi mnie to ze względu na ewentualnie lepszy dźwięk, zawsze warto sprawdzić organoleptycznie jak jest w rzeczywistości. Przy okazji może ktoś udostępnić link do tego softu, bo na mibsolution.one jest tylko do wersji CM czyli bez navi.
3. Tu pytanie do yox, spacewalker, pab567 i innych bardziej obeznanych:
Mam 11 aktywnych kodów Swap, co trzeba zrobić by włączyć pozostałe: CarNet, Gracenote i Performance Monitor ? Jeśli to ma określone koszty to rozumiem i proszę o PW
Jeśli przeskoczę te tematy to następnie retrofit czujników parkowania i kamery, TPMS...
Z góry dzięki za wszelkie info
Jestem tu nowy więc odrobina pobłażania mile widziana...
Moje auto to Caddy Maxi 1,6 TDI CAYD, RHD z 2012 roku. Oczywiście to nie Touran, ale po paru Żywcach można się pomylić

Dwa miesiące temu kupiłem 5C0 035 680 G H41 0478. Oczywiście nie obyło się bez problemów, moduł kierownicy do wymiany, Gateway na BL, został jeszcze licznik który jedzie, stary nie jest pełnym FIS-em. Apetyt rośnie w miarę jedzenia więc po drodze założyłem MFSW i tempomat. Samo radio działa od początku ale nie wszystko udało mi się włączyć. Porejestrowałem się na kilku forach, niektórzy z szanownych forumowiczów też tam są, np. pab567. Angielski znam na tyle, że radzę sobie ale co po polsku to po polsku. Wreszcie znalazłem temat tutaj, gdzie mam nadzieję pomożecie mi rozwiać wątpliwości i rozwiązać problemy.
1. Koledzy piszą że na HW 4xx nie można uzyskać działającego statusu samochodu i danych dotyczących jazdy na SW 0478. Czy w takim razie mogę bez żadnego problemu zejść do SW03xx ?
2. Koledzy CNK i ALF podają że na Technisat DM PQ mają uruchomiony SW 0604, zmienia się przy tym numer na 5C000680G.
Jak to w końcu z tym jest: działa to czy nie bo na Telegramie mrfix twierdzi, że to niemożliwe i mib-
helper kłamie w tej kwestii. Ciekawi mnie to ze względu na ewentualnie lepszy dźwięk, zawsze warto sprawdzić organoleptycznie jak jest w rzeczywistości. Przy okazji może ktoś udostępnić link do tego softu, bo na mibsolution.one jest tylko do wersji CM czyli bez navi.
3. Tu pytanie do yox, spacewalker, pab567 i innych bardziej obeznanych:
Mam 11 aktywnych kodów Swap, co trzeba zrobić by włączyć pozostałe: CarNet, Gracenote i Performance Monitor ? Jeśli to ma określone koszty to rozumiem i proszę o PW
Jeśli przeskoczę te tematy to następnie retrofit czujników parkowania i kamery, TPMS...
Z góry dzięki za wszelkie info
Co daje największą satysfakcję ? Bez względu na czas zrobić to samemu...
-
- Początkujący
- Auto:: Scirocco
- Imię:: Marcel
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Koledzy czy w MIB2 std PQ występują dynamiczne linie skrętne na kamerze cofania ?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... takmarsss pisze:Koledzy czy w MIB2 std PQ występują dynamiczne linie skrętne na kamerze cofania ?
- spacewalker
- Władca postów
Nie musisz mieć nawet kamery z Shara czy CCmarsss pisze:Koledzy czy w MIB2 std PQ występują dynamiczne linie skrętne na kamerze cofania ?
Wystarczy Chińczyk z liniami
Mam taką u siebie od x lat juz
-
- Początkujący
No właśnie linie nakłada DM czy kamera je generuje ? Rozumiem że wystarczy kamera w standardzie CVBS NTSC , czy musi mieć opis iż takowe linie tworzy ?yox pisze:... takmarsss pisze:Koledzy czy w MIB2 std PQ występują dynamiczne linie skrętne na kamerze cofania ?
- spacewalker
- Władca postów
Linie nakłada odpowiednia kameramarsss pisze: No właśnie linie nakłada DM czy kamera je generuje ? Rozumiem że wystarczy kamera w standardzie CVBS NTSC , czy musi mieć opis iż takowe linie tworzy ?
i musi miec odpowiedni CAN zeby się skręcały
bo są tez zwykłe kamery gdzie nie ma linii skrętnych a jedynie pomocnicze
-
- Początkujący
Mam nadzieję że nie łamię regulaminu wrzucając linka , ale modeli tych kamer jest od groma .spacewalker pisze:Linie nakłada odpowiednia kameramarsss pisze: No właśnie linie nakłada DM czy kamera je generuje ? Rozumiem że wystarczy kamera w standardzie CVBS NTSC , czy musi mieć opis iż takowe linie tworzy ?
i musi miec odpowiedni CAN zeby się skręcały
bo są tez zwykłe kamery gdzie nie ma linii skrętnych a jedynie pomocnicze
Domyślam się że ta powinna być ok ?
https://pl.aliexpress.com/item/4000230897829.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.1c057f5fOp2Fy0&algo_pvid=fad1f398-6162-430e-b546-4c43a50ec814&algo_exp_id=fad1f398-6162-430e-b546-4c43a50ec814-0&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000030862221127%22%7D&pdp_npi=3%40dis%21PLN%21293.19%21249.21%21%21%21%21%21%402100bc5c16777691598681477d0737%2112000030862221127%21sea%21PL%21759987469&curPageLogUid=PJ0HPinlwOlM
- spacewalker
- Władca postów
zapytaj sprzedwcymarsss pisze:
tych kamera jest od groma , nikt z nas tego nie produkuje
-
- Początkujący
Wysłałem zapytanie , ale to jedyne modele w których opisie jest zawarte info że działają na platformie PQ , choć jest również wzmianka że nie testowane w modelach przed 2015 rokiem .spacewalker pisze:zapytaj sprzedwcymarsss pisze:
- spacewalker
- Władca postów
Bo MIB STD radia nie było przed 2015 rokiem.marsss pisze:Wysłałem zapytanie , ale to jedyne modele w których opisie jest zawarte info że działają na platformie PQ , choć jest również wzmianka że nie testowane w modelach przed 2015 rokiem .spacewalker pisze:zapytaj sprzedwcymarsss pisze:
No ale kto tam Cie wie jak zapytaleś......
Hej,
Od jakiegoś czasu nie mogę połączyć telefonu z zestawem głośnomówiącym.
Jak wciskam telefon na panelu radia to wyskakuje ze ''telefon jest niedostępny''.
Tam gdzie powinno być bluetooth, tj tam gdzie jest karta SD, Aux, CD po prostu go niema.
Zrobiłem restart radia i przywróciłem ustawienia fabryczne, nic nie pomogło.
W Trybie serwisowym- Kody Funkcji (FEC, SwaP) w zakładce zainstalowane:
00050000- Odrzucone/Nieaktualne
00030000- Odrzucone/Nieaktualne
W bloku sterownika F5 w długim kodowaniu w Bajcie 16 wszystko co związane z Bluetooht
jest aktywne/zaznaczone.
Da rade coś z tym zrobić czy tylko ASO?
Radio to Composition Media z mib2.
Od jakiegoś czasu nie mogę połączyć telefonu z zestawem głośnomówiącym.
Jak wciskam telefon na panelu radia to wyskakuje ze ''telefon jest niedostępny''.
Tam gdzie powinno być bluetooth, tj tam gdzie jest karta SD, Aux, CD po prostu go niema.
Zrobiłem restart radia i przywróciłem ustawienia fabryczne, nic nie pomogło.
W Trybie serwisowym- Kody Funkcji (FEC, SwaP) w zakładce zainstalowane:
00050000- Odrzucone/Nieaktualne
00030000- Odrzucone/Nieaktualne
W bloku sterownika F5 w długim kodowaniu w Bajcie 16 wszystko co związane z Bluetooht
jest aktywne/zaznaczone.
Da rade coś z tym zrobić czy tylko ASO?
Radio to Composition Media z mib2.