Niedawno zakupiłem "leciwego dziadka" i mam z nim następujący problem...
Auto tylko na zimnym silniku zachowuje się jakby mu wypadał zapłon i trzęsię autem niemiłosiernie.Co ciekawe gdy tylko silnik się nagrzeje objawy ustępują.Ustępują także na zimnym silniku w momencie gdy włączę dodatkowe obciążenie (radio,światła,klimatyzację)
W aucie wymieniono dwumasę,wszystkie filtry,rozrząd.W aucie był zamontowany jakiś dziwny przekaznik,który wyrzuciłem (amatorsko podpięty między innymi do przepływomierza itd.) miał coś zatuszować-oszukać...Nie wiem.
Zastanawiam się czy czasami nie mam problemów z pompowtryskami lub jest coś namieszane z dawką paliwa.Dlatego proszę doświadczonych kolegów o rady na początek i ocenę pompek a także czy rozrząd jest ustawiony poprawnie dla tego auta (silnik azv 2.0 tdi)
problem tylko przy rozruchu to do wymiany uszczelniacze pompowtrysku+ sprawdzenie stanu wałka -
3 pompka raczej do wymiany -jeśli chcesz jeździć długo oddaj wszystkie do sprawdzenia(wg mnie 3 należało by wymienic)
Witam Koledzy. Napiszę krótko jaki mam problem..
od jakiegoś czasu "drży" mi silnik w w/w modelu to znaczy czuć to w środku dosłownie siedząc na siedzeniu lekko się podskakuje..
byłem u mechaników i stwierdzili,że przyczyny mogą być 3...dwumasa,poduszki pod silnikiem czy skrzynią lub wtryski.
Niestety a raczej "stety" jedna z przyczyn została wyeliminowana,bo wymieniłem dosłownie całe zawieszenie wszystkie poduszki itd...ku mojemu zdziwieniu drgania się nawet nasiliły to raczej jest wytłumaczalne,ponieważ zawieszenie stało się twardsze i pewnie bardziej się przenosi...mechanik też stwierdził,że to też nie jest koło dwumasowe,ponieważ podczas naciśnięcia sprzęgł dalej drży,więc zrobiłem pomiary wtrysków dwoma programami (VCDS oraz Delphi)...Bardzo Proszę Was koledzy o ocenę wyników. Testy robiłem na wolnych i obrotach 3000.
Mogę powiedzieć że miałem coś podobnego, ale że jakoś nie lubie jak ktoś mi grzebie w aucie i wymyśla co by tu jeszcze wymienić więc sam długo dochodziłem do co było przyczyną, więc u mnie było uszkodzone sprzęgiełko alternatora i gdy chciał ładować lub zmniejszał to było takie szarpanie silnikiem a jeszcze jak altek jest na umarciu to dopiero szarpie bo sprzęgiełko było na sztywno zatarte po wymianie ustało szarpanie,powiem tak mało kto sprawdza woli doginać styki na wtryskach niż sprawdzić to sprzęgiełko.
A właśnie, ja w czwartek miałem u siebie passata b6 i właśnie też delikwent nie wiedział co jest. Ściągałem pasek pk i rolka sprzęgła na dębowo. A że miałem w zapasie druga w piwnicy to pyk myk i po 10 minutach dzwonię do zioma że gotowe.
Proszę o zerknięcie na materiał. Silnik rozgrzany; bliżej końca filmu przygazówka w okolice 3000 obr./min. Ogólnie czasami tuż po odpaleniu ciepłego silnika wpada on w drgawki i lekkie wahanie obrotów na kilka sekund i zdarzy się tak też po zatrzymaniu np. przed światłami. Oczywiście zazwyczaj ciepłego trzeba kręcić dłużej, ale tutaj udało się od razu Poza tym jest raczej okej jeśli chodzi o samą jazdę
Wynika z tego filmiku coś niepokojącego jeśli chodzi o pompki?
Poproszę o pomoc w ocenie moich pompowtrysków.
Mam problem z dymieniem. Mały bąk przy każdym rozruchu i zauważalny ciemny osad na tylnich felgach po przejechaniu kilkuset kilometrów (większy niż na przednich więc to raczej nie klocki.
Po podłączeniu kompa znalazłem błędy dwóch przepalonych świec ale dymek przy odpalaniu jest też latem.
Turbinę wymieniłem parę tysięcy km temu i nic się nie zmieniło.
grupa 013
-0,49, -0,59, 0,00, 1.11
grupa 023
Wszystkie cztery w przedziale 30 - 50 na biegu jałowym
grupa 018
Podczas pracy silnika na wolnych obrotach jak i podczas ich zwiększania we wszystkich 0
Ale puszczając gaz na moment pojawia się wartość 128 a podobno powinno być 4.0
Czy ktoś ma tu jakiś pomysł? Będę wdzięczny za rady.