spoon23 pisze: produkują ci co śniegu mają pod dostatkiem( Finowie)
No właśnie, tak się zastanawiam, czy w związku z tym, warto kupić ich produkt. U nas śniegu praktycznie nie ma, zatem zastosowanie fińskich to przerost formy i mija się z celem.
A ja polecę holenderską Vredestein Wintrac, albo niemiecką Continental, bo mają najbardziej zbliżone do naszych warunki amtosferyczne .
spoon23 pisze: produkują ci co śniegu mają pod dostatkiem( Finowie)
No właśnie, tak się zastanawiam, czy w związku z tym, warto kupić ich produkt. U nas śniegu praktycznie nie ma, zatem zastosowanie fińskich to przerost formy i mija się z celem.
A ja polecę holenderską Vredestein Wintrac, albo niemiecką Continental, bo mają najbardziej zbliżone do naszych warunki amtosferyczne .
Problem pojawia się jak spadnie śnieg. Tak samo po co kupować auto z poduszkami i to jeszcze z 10 - przecież nikt z nas nie planuję mieć wypadku:) . Jak jest sucho, lub mokro Nokian zachowuje się jak każda inna opona.
Mój nowy nabytek to vredestein snowtrac 3 205x55x16 91T, (od tygodnia) pierwsze wrażenie są dobre, ciche, ale jak przyjdą mrozy i śnieg to napisze wrażenia z jazdy. Pozdrawiam
Kończy się zima, może podzielicie się wrażeniami (Ci którzy kupili nowe opony).
Nie ukrywam, że myślę o przejściu na większy rozmiar (17 lub 18) na następną zimę, apytanie zadaję teraz, bo będę szukał wyprzedaży. Inna sprawa, że Wy jako użytkownicy możecie coś na świeżo napisać
Witam
Ja kupiłem na ten sezon całe nowe koła z nowymi oponami Pirelli Sottozero 3.
Mają dobrą przyczepność na śniegu i błocie są ciche na suchej drodze. Na lodzie też jest ok.
Ja kupowałem na jesieni nowe 205/55R16 91H NOKIAN WR D4
Bardzo dobra trakcja na śniegu, błocie pośniegowym i na mokrym czy suchym asfalcie.
Mogę z czystym sumieniem polecić.
Tym razem po 3 sezonach użytkowania polecam z czystym sumieniem tę oto oponkę, którą przetestowałem na mokrym, na suchym, w mieście, w trasie, w trakcie urlopu w pełnym śniegu w Austrii itd. Jestem z niej na tyle zadowolony, że zamówię kolejny komplet. Wcześniej miałem Nokiany WRD3/4, Dunlopy 4D i kilka innych modeli różnych producentów, ale wybieram ponownie tę:
Mimo, że zima dobiega końca zastanawiam się nad zmiana opon i felg już na następny sezon. I teraz pytanie do Was. Jeździcie na felgach stalowych czy aluminiowych, jaka oponę na zimę polecicie? Ja po zakupie Touran-a zimówki miałem koła 15 cali a opony dwie continental i dwie uniroyal. Nie wiem które ale są strasznie głośne...
Chce teraz zmienić zimowe na 16 cali a co do opon nokian wr d4.
Nokiany ma kolega, chwali sobie. Ja jeżdżę na stalowej 16, gumy fuldy cristal monter 3. Wybrałem je z uwagi na dobry stosunek jakości do ceny, w drugim aucie leci trzeci sezon na tych gumach tylko mniejszy rozmiar i wg mnie ciche. Budżetowe rozwiązanie z przyzwoitą jakością. Na lato dunlop blueresponce na Alu w tym samym rozmiarze.
Ja w R mam dunlopa Winter sport 5. Bardzo dobra opona. Nie ma się czego przyczepić. W tym rozmiarze też bdb jest conti Winter sport ts850p.
Na 16 bym polecił conti ts860. Jeździłem i klasa.
Dunlop miałem letnie ale zakończyły już swój żywot i obecnie zakupiłem już Goodyear Efficientgrip Performance. Letnie też mam 16 na alu.
Zimowe chcę zmienić na 16 bo na 15 jakoś nie pasuje mi do Touran-a
Co do zimowych które miałem są strasznie głośne niestety nie wiem, które bo mam jak pisałem wyżej dwa rodzaje.
Zastanawiam się nad nokianami lub goodyear Ultra Grip 9.
Opinie większość ma dobre, które podajecie tak więc kwestia już chyba budżetu tylko.
Ja polecam GY ug9 kupilem je 3-4 sezony temu do bmw e46 touring.
Teraz zapodalem je do tourana i tez sie spisuja bardzo dobrze.
Bardzo powoli sie zuzywaja podobnie jak letni Michelin Primacy.
Wczoraj warunki byly troche slabe no ale ja sobie lecialem 120 autostarada to tym sniegu a inni sie meczyli. Mimo bardzo kielskiego systemu TCS opony daly rade takze jak najbardziej polecam ug9.