Jakie opony zimowe?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
other_mr
Początkujący
Auto:: Touran II, 2012, 1.2 TSI
Imię:: Mateusz
Podziękował: 7 razy
Kontakt:

Re: Jakie opony zimowe?

Post autor: other_mr »

Feberos pisze:Tak bo jeśli masz "szacowanie" ciśnienia w oponach to ABS zbiera informacje o prędkości każdego z kół i na tej podstawie oblicza ciśnienie (koło mniej napompowane szybciej się obraca).
Poszukaj na półce pod zapalniczką przycisku z oponą i wykrzyknikiem oraz napisem SET. Jeśli jej nie ma to albo ustawiasz nowe wartości przyciskiem ESP albo panowie się nie znają i nie masz w ogóle tej funkcji.
Trochę więcej informacji o zasadzie działania oraz co i jak znajdziesz w połowie pierwszego posta tutaj: https://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f= ... d422ad6997

Aha i tak dla ścisłości Touran 2012 to jeszcze touran 1-szej generacji ale po drugim lifcie czyli oznaczenie 1T3 :ok:
Funkcje ciśnienia na pewno mam, jest tak jak mówisz pod zapaliczką wśród innych przycisków kontrolka ciśnienia. No cóż, chciałem wymieniać całe koła, ale w takim razie pozostaje kupić same opony i płacić trochę więcej za wymianę...

Wysłane z mojego G8341 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

other_mr pisze:Funkcje ciśnienia na pewno mam, jest tak jak mówisz pod zapaliczką wśród innych przycisków kontrolka ciśnienia.
... to nie jest przycisk od czujników cisnienia ;) gdybys miał załozone czujniki, miałbyś podgląd na liczniku (cisnienie w każdym kole) masz zwykłe TPMS (ABS)
Awatar użytkownika
Feberos
Użytkownik
Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Feberos »

other_mr pisze:No cóż, chciałem wymieniać całe koła, ale w takim razie pozostaje kupić same opony i płacić trochę więcej za wymianę...
Ale nic nie stoi na przeszkodzie założyć koła nawet 20", wystarczy przyuczyć system nowych ustawień po prawidłowym napompowaniu wszystkich opon i będzie działało prawidłowo.
other_mr
Początkujący
Auto:: Touran II, 2012, 1.2 TSI
Imię:: Mateusz
Podziękował: 7 razy
Kontakt:

Post autor: other_mr »

Feberos pisze:
other_mr pisze:No cóż, chciałem wymieniać całe koła, ale w takim razie pozostaje kupić same opony i płacić trochę więcej za wymianę...
Ale nic nie stoi na przeszkodzie założyć koła nawet 20", wystarczy przyuczyć system nowych ustawień po prawidłowym napompowaniu wszystkich opon i będzie działało prawidłowo.
Czyli rozumiem że nie ma żadnego fizycznego czujnika w kole (na desce rozdzielczej nie mam wskazań dla poszczególnych opon tak jak pisałeś) i wszystko zależy od ABS? W takim wypadku nie ma różnicy jakie koła kupię, o ile dobrze rozumiem, wystarczy zgodnie z instrukcja "powiedzieć" systemowi że się zmieniło ciśnienie / koło, tak samo jak przy zmianie cisinienia w oponach na stacji i będzie ok? :)

Wysłane z mojego G8341 przy użyciu Tapatalka
wojtas4589
Początkujący
Auto:: GOLF BKC 2004
Imię:: Wojciech
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: wojtas4589 »

Komputer liczy obroty kół, koło z mniejszym ciśnieniem ma mniejszy promień i robi więcej obrotów. Na tej zasadzie to działa. Wkładaj koła jakie chcesz.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

... dokładnie, zakładaj co chcesz i zresetuj TPMS, np. przez dłuższe przytrzymanie przycisku ;)
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany
Auto::
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: tberent »

Tpms i ESP razem po takuej zmianie

Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ