Feberos pisze:Tak bo jeśli masz "szacowanie" ciśnienia w oponach to ABS zbiera informacje o prędkości każdego z kół i na tej podstawie oblicza ciśnienie (koło mniej napompowane szybciej się obraca).
Poszukaj na półce pod zapalniczką przycisku z oponą i wykrzyknikiem oraz napisem SET. Jeśli jej nie ma to albo ustawiasz nowe wartości przyciskiem ESP albo panowie się nie znają i nie masz w ogóle tej funkcji.
Trochę więcej informacji o zasadzie działania oraz co i jak znajdziesz w połowie pierwszego posta tutaj: https://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f= ... d422ad6997
Aha i tak dla ścisłości Touran 2012 to jeszcze touran 1-szej generacji ale po drugim lifcie czyli oznaczenie 1T3
Funkcje ciśnienia na pewno mam, jest tak jak mówisz pod zapaliczką wśród innych przycisków kontrolka ciśnienia. No cóż, chciałem wymieniać całe koła, ale w takim razie pozostaje kupić same opony i płacić trochę więcej za wymianę...
other_mr pisze:Funkcje ciśnienia na pewno mam, jest tak jak mówisz pod zapaliczką wśród innych przycisków kontrolka ciśnienia.
... to nie jest przycisk od czujników cisnienia gdybys miał załozone czujniki, miałbyś podgląd na liczniku (cisnienie w każdym kole) masz zwykłe TPMS (ABS)
other_mr pisze:No cóż, chciałem wymieniać całe koła, ale w takim razie pozostaje kupić same opony i płacić trochę więcej za wymianę...
Ale nic nie stoi na przeszkodzie założyć koła nawet 20", wystarczy przyuczyć system nowych ustawień po prawidłowym napompowaniu wszystkich opon i będzie działało prawidłowo.
other_mr pisze:No cóż, chciałem wymieniać całe koła, ale w takim razie pozostaje kupić same opony i płacić trochę więcej za wymianę...
Ale nic nie stoi na przeszkodzie założyć koła nawet 20", wystarczy przyuczyć system nowych ustawień po prawidłowym napompowaniu wszystkich opon i będzie działało prawidłowo.
Czyli rozumiem że nie ma żadnego fizycznego czujnika w kole (na desce rozdzielczej nie mam wskazań dla poszczególnych opon tak jak pisałeś) i wszystko zależy od ABS? W takim wypadku nie ma różnicy jakie koła kupię, o ile dobrze rozumiem, wystarczy zgodnie z instrukcja "powiedzieć" systemowi że się zmieniło ciśnienie / koło, tak samo jak przy zmianie cisinienia w oponach na stacji i będzie ok?
Komputer liczy obroty kół, koło z mniejszym ciśnieniem ma mniejszy promień i robi więcej obrotów. Na tej zasadzie to działa. Wkładaj koła jakie chcesz.