Jakiego Tourana wybrać? Benzynę czy Diesla?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
tomilidżons
Przeglądacz
Auto:: Cross 2.0 BMM 140KM, 2010
Imię:: Tomek
Podziękował: 6 razy

Re: Jakiego Tourana wybrać? Benzynę czy Diesla?

Post autor: tomilidżons »

Witam Was serdecznie,
poradźcie proszę co kupić? Moja sytuacja jest taka:
Jeżdżę rocznie średnio około 14 tys. km w tym od dwóch lat trasa do Chorwacji i jakieś dwa/trzy razy narty zimą lub jakieś kilka niezaplanowanych wypadów za miasto w granicach 200-300km. Reszta to miasto (Wrocław) czyli korki itp/itd.
Zastanawiam się mocno nad benzyną 1.6 MPI ale z tego co czytałem auto nie jedzie na trasie a to wpływa także na bezpieczeństwo wyprzedzania. Może ten 1.4 TSI ale znowuż czytałem co nieco o wadach związanych z łańcuchem (kolega ma Golfa z tym silnikiem - jemu to naprawili w ramach akcji serwisowej czy coś podobnego). Jeśli chodzi o diesel'a to chciałbym ale boję się :P . Jeździłem Touranem Teścia 1.9 TDI 105 KM, 2003/2004 rok i wrażenia z jazdy są jak dla mnie niezapomniane. Zwłaszcza jeśli chodzi o wyprzedzanie na zwykłej drodze. Na autostradzie też świetnie się sprawuje. Jednakże ostatnio Teściowi padły bodajże pompowtryski i remont to prawie 4000PLN. Nie wiem też co myśleć o filtrze cząstek stałych ponieważ chcę kupić auto z 2008 lub 2009 roku a te auta już chyba wszystkie go mają. Jeśli się mylę to proszę o wybaczenie ponieważ w sprawach motoryzacyjnych jestem kompletnym lajkonikiem :haha: Czy jest to faktycznie problem czy można go "wyciąć" albo zrobić cokolwiek aby się nie "zapchał". Nie będę specjalnie jeździł poza miasto aby go przepalić. Oczywiście słyszałem też dwumasie i padających turbinach ale myślę że nie należy generalizować. Reasumując. POMOCY!!! w sprawie podjęcja decyzji...
daj mu na zimnym ;)
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

U mnie turbina zaraz po zakupie zaczęła się przycinać i auto wchodziło w tryb awaryjny kilka razy przejechałem się dynamiczniej i już 50 tyś km zrobiłem i turbina pompuje, jeżeli jeździłeś teścia 1,9TDI to przejedź się jeszcze 2,0 TDI wtedy powiesz że to rakieta w trasie :P ostatnio robiłem trasa PL->DE->PL i powiem Ci że bagażnik zapakowany szczelnie po roletę plus 4 osoby no to przy przyśpieszaniu już było czuć że kucyki miały co robić.
AdrianF
Kandydat
Auto:: Touran 1.4TSI
Imię:: Adrian

Post autor: AdrianF »

Witam, przez 6 lat jeździłem 1,9TDI DSG 105KM. Od 2012 posiadam 1.4 TSI DSG. Przy zakupie miałem problem z tym że jeździmy dużo krótkich tras do 3km. Naczytałem się dużo o DPF i zdecydowałem sie na TSI. Do dnia dzisiejszego przejechaliśmy 37Tkm - bez najmniejszego problemu. Autko spisuje się świetnie, silnik cichutki i 140 koników idealne do tego samochodu. Dzisiaj, przy naszym profilu (dużo krótkich odcinków) wybrałbym tą samą konfigurację.
Awatar użytkownika
wkpwojtek
Zaawansowany
Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
Imię:: Wojtek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: wkpwojtek »

Ja już pisałem o 1.4 tsi jeśli chodzi o moje wrażenia z jazdy. Miałem okazje prowadzić TSi i w porównaniu z moim 2.0 TDI jest to silnik bardziej dynamiczny. Jeśli chodzi o awaryjność TSI kolega ma auto z 2013 roku i przejechane jakieś 30 kilka tysięcy. Nic nie robił a i kultura pracy jak i osiągi takie same jak przy przebiegu 1000km. Dane jakie mi podał odnośnie spalania to 8-9l w mieście a w trasie 6. Cichy zrywny dla mnie bomba...
Wojtek
Awatar użytkownika
tomilidżons
Przeglądacz

myślałem też o tym silniku TSI ale ja szukam auta z 2008/2009 a czy te roczniki nie były własnie problematyczne jeśli chodzi o łańcuch? Wiem z kolei że chyba po 2012 już nie było tego problemu a Wy piszecie o autach z tych lat.
daj mu na zimnym ;)
AdrianF
Kandydat

Właśnie i tu jest problem, czytając fora z reguły czyta się tylko negatywne opinie. Z drugiej strony coś z tym łańcuchem musiało (mam dla mnie nadzieję) być. Na bieżąco czytam Auto Bild i tam też jest wiele narzekań, a i ostatnio w stacji VOX w programie Auto Motor und Sport była informacja o problemach Volkswagena z łańcuchami w silnikach TSI. A czy po 2012 jest nadal problem - był przypadek Scirocco z 2013 - może to tylko odosobniony przypadek.
Na dzień dzisiejszy radzę sprawdzić w rocznikach przed 2012 czy było coś robione przy rozrządzie i koniecznie "posłuchać" rozruch przy zimnym silniku.
Awatar użytkownika
tomilidżons
Przeglądacz

AdrianF
ale Ty masz ten model który rok produkcji?
daj mu na zimnym ;)
AdrianF
Kandydat

Ja mam z końca 2012.
Awatar użytkownika
tomilidżons
Przeglądacz

witam,
silnik 1.9 TDI BKC nie posiada DPF'a, z tego co czytałem a możecie mi podpowiedzieć czy jeśli szukam auta z 2008/2009 to mogę szukać tego silnika? czy już nie występuje w tych latach?
daj mu na zimnym ;)
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Nie występuje, tylko BXE i BLS.
Awatar użytkownika
tomilidżons
Przeglądacz

admin pisze:Nie występuje, tylko BXE i BLS.
dzięki, ale te które wymieniłeś już mają DPF? Jeszcze jedno pytanie, czy któryś z silników 2.0 TDI 140 KM w tych rocznikach nie ma fabrycznie DPF czy trzeba się pozbyć na własną rękę?
daj mu na zimnym ;)
Awatar użytkownika
Dust
Przeglądacz
Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
Imię:: Marcin
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Dust »

tomilidżons pisze: Zastanawiam się mocno nad benzyną 1.6 MPI ale z tego co czytałem auto nie jedzie na trasie a to wpływa także na bezpieczeństwo wyprzedzania.
Mam 1.6 mpi z 2003 i bardzo sobie chwalę... Chociaż nie jeżdżę z 500 kg luda i bagażu na pokładzie, wtedy bym może narzekał. Kwestia stylu jazdy i charakteru. Jeśli autostradowo latasz ok. 120-130, to trzymasz się spokojnie do granicy 4000 obrotów a auto jest przyzwoicie dynamiczne. W mieście bardzo wygodne, a jeśli lubisz się ścigać ze świateł najwyżej zmieniasz biegi nie przy 2000, a 3500 rpm. Tak samo do wyprzedzania. Silnik prosty, mało wymagający i pojedzie na wszystkim. Skrzynia też wiele wybaczy. Ale każdy chwali co jego i co zna. Touranów z 1.6 102 KM nie ma na drogach wiele, ale w razie czego przejedź się solidnie po dach załadowaną octavią kombi i będziesz miał porównanie, jak sobie ten silnik z 1.5 tony radzi i czy Ci to wystarcza.
Awatar użytkownika
tomilidżons
Przeglądacz

Dust pisze:
tomilidżons pisze: Zastanawiam się mocno nad benzyną 1.6 MPI ale z tego co czytałem auto nie jedzie na trasie a to wpływa także na bezpieczeństwo wyprzedzania.
Mam 1.6 mpi z 2003 i bardzo sobie chwalę... Chociaż nie jeżdżę z 500 kg luda i bagażu na pokładzie, wtedy bym może narzekał. Kwestia stylu jazdy i charakteru. Jeśli autostradowo latasz ok. 120-130, to trzymasz się spokojnie do granicy 4000 obrotów a auto jest przyzwoicie dynamiczne. W mieście bardzo wygodne, a jeśli lubisz się ścigać ze świateł najwyżej zmieniasz biegi nie przy 2000, a 3500 rpm. Tak samo do wyprzedzania. Silnik prosty, mało wymagający i pojedzie na wszystkim. Skrzynia też wiele wybaczy. Ale każdy chwali co jego i co zna. Touranów z 1.6 102 KM nie ma na drogach wiele, ale w razie czego przejedź się solidnie po dach załadowaną octavią kombi i będziesz miał porównanie, jak sobie ten silnik z 1.5 tony radzi i czy Ci to wystarcza.
dzięki Dust, to bardzo pomocna opinia.
W mieście nie zależy mi na tym aby się ścigać, bardziej na tym aby w trasie było jak kogoś ciągnącego się łyknąć bez problemów. Autostrada to inna sprawa bo tam nie ma takiej potrzeby jedzie się swoim tempem.
W tym tygodniu będę miał możliwość spróbowania tego silnika ponieważ sąsiad taki posiada. Zobaczymy co potrafi.
daj mu na zimnym ;)
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

1.6 mam w golfie i po mieście to spoko. Na wyprzedzanie i jazdę po trasie masakra.... vectra z 1.6 16v byla o 1/4 zwawsza na 5 biegu. Smieszna jest przelozenie skrzyni 5 bieg. Na 5 bieg 70km/h i masz 2tys obr. A w vectrze przy 80km/h bylo dokladnie 1.5tys. 130km/h w golfie 4tys obr slyszysz tylko wycie silnika a vectra niecale 3tys. Do tego pali ok 1l wiecej niz tamten. I najwazniejsze.... silnik pali tyle paliwa ile przejechal km. Pomiędzy jazda po miescie a na trasie ekonomik / but spalanie lpg ok 2l różnicy. no ale fakt.... lejesz i jeździsz .
sidor
Kandydat
Auto:: 125p , 1500 , 89

Post autor: sidor »

Udało się i w końcu znalazłem czarnego , 110KM z niemiec. Więc skoro temat diesel czy benzyna ja stawiam na DIESLA !!!!
ODPOWIEDZ