Nie wiedziałem , a jak Bord widzi dzień noc , i np że jesteśmy w garażu podziemny ?yox pisze:... ileż razy można powtarzać, że i bez czujnika, nie musi się włączać w dzieńkarolek_ust pisze:pisał wyżej że nie ma czujnika zmierzchu to zapewne cały czas się włącza
Coming i leaving home
- karolek_ust
- Specjalista
- Auto:: Jetta A2
- Imię:: Karol
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
Re: Coming i leaving home
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
karolek_ust pisze:Nie wiedziałem , a jak Bord widzi dzień noc , i np że jesteśmy w garażu podziemny ?

yox pisze:LH i CH... jak wspomniał kolega JEDARO nie potrzebuje do poprawnego działania RLS-a jedyny mankament przy braku RLS-a to to, że światła zapalają się również w dzień. Jest jednak sposób aby zarówno LH i CH działały tylko gdy jest ciemno bez RLS-a, ale to wymaga ingerencji kierowcy taka pół-automatyka Myk polega na odp. zakodowania bordnetz (CECM) nie mylić z BCM tzw. stara i nowa logika, więc przytoczę fragment mojego postu z innego tematu:
"Jeżeli chodzi o sterowanie z manetki, to nawet w bordzie jest bit odpowiedzialny za to... tzw stara (automat) i nowa (manetka) logika...
LC,23,5,Coming-Home Logic (0 = Old / 1 = New) dot CH
oraz...
LC,21,6,Wariant Leaving-Home (0 = LH w LDS / 1 = brak LH w LDS) dot LH
LichtDrehSchalter ... czyli po naszemu... włącznik świateł
0 = LH w LDS - LH działa zawsze, nawet gdy włącznik jest w pozycji '0'
1 = LH w LDS - LH działa tylko, gdy włącznik jest w pozycji 'Auto'
więc stosując powyższe kodowanie dot Bordnetz, można sobie CH i LH zakodować tak, że nie będzie działało w dzień, mimo braku RLS "
Reasumując:
Nie posiadając RLS-a można sterować działaniem CH za pomocą manetki, natomiast LH za pomocą włącznika świateł, taka "pół-automatyka", czyli jednym ruchem manetki (a raczej jego brakiem) i włacznika świateł spowodujemy, że LH i CH nie będa działały gdy jest widno
- SeeSoon
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1.9 BKC, 2004
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Sprawdzę jeszcze tą opcję i jak nic nie będzie to dam sobie spokój z tymyox pisze:SeeSoon pisze:Gaszę auto włącznik cały czas na mijania wyciągam kluczyk światła gasną, mrygam długimi, zamykam auto z pilota i dalej ciemno. Chyba to u mnie nie zadziała już chyba dam sobie spokój
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka...więć odznacz w Byte 25 Bit 5 i nie mrugaj już "długimi", powinno działać 24 h na dobę
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
-- Śr paź 25, 2017 16:37 --
No i dobra jest odznaczyłem w byte 23 bit 5 i teraz światła na pozycji AUTO wyciągam kluczyk zamykam auto światła się świecą przez kilka sekund.

Jak otworzę auto ponownie i zamknę to już CH nie działa, dopiero jak wsadzę przekręcę stacyjkę, wyciągnę kluczyk zamknę auto wtedy świeci. Ale już jest ok

1. Ford Focus Mk1 Vagon 1.8 TDDI 90KM
2. VW Touran 1.9 TDI BKC 105 KM

2. VW Touran 1.9 TDI BKC 105 KM

-
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 i 1T3
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
W jaki sposób zakodować funkcję Comming Home w 21byte Bordzie ??
Wystarczy zaznaczyć w 0 byte 7 bit ?? Jeśli tak to w jaki sposób mogę to sprawdzić ??
Nie mam czujnika zmierzchu
Wystarczy zaznaczyć w 0 byte 7 bit ?? Jeśli tak to w jaki sposób mogę to sprawdzić ??
Nie mam czujnika zmierzchu