Coming i leaving home

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Re: Coming i leaving home

Post autor: karolek_ust »

yox pisze:
karolek_ust pisze:pisał wyżej że nie ma czujnika zmierzchu to zapewne cały czas się włącza
... ileż razy można powtarzać, że i bez czujnika, nie musi się włączać w dzień
Nie wiedziałem , a jak Bord widzi dzień noc , i np że jesteśmy w garażu podziemny ?
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

karolek_ust pisze:Nie wiedziałem , a jak Bord widzi dzień noc , i np że jesteśmy w garażu podziemny ?
:D a no tak:
yox pisze:LH i CH... jak wspomniał kolega JEDARO nie potrzebuje do poprawnego działania RLS-a jedyny mankament przy braku RLS-a to to, że światła zapalają się również w dzień. Jest jednak sposób aby zarówno LH i CH działały tylko gdy jest ciemno bez RLS-a, ale to wymaga ingerencji kierowcy taka pół-automatyka Myk polega na odp. zakodowania bordnetz (CECM) nie mylić z BCM tzw. stara i nowa logika, więc przytoczę fragment mojego postu z innego tematu:

"Jeżeli chodzi o sterowanie z manetki, to nawet w bordzie jest bit odpowiedzialny za to... tzw stara (automat) i nowa (manetka) logika...

LC,23,5,Coming-Home Logic (0 = Old / 1 = New) dot CH
oraz...
LC,21,6,Wariant Leaving-Home (0 = LH w LDS / 1 = brak LH w LDS) dot LH

LichtDrehSchalter ... czyli po naszemu... włącznik świateł

0 = LH w LDS - LH działa zawsze, nawet gdy włącznik jest w pozycji '0'
1 = LH w LDS - LH działa tylko, gdy włącznik jest w pozycji 'Auto'

więc stosując powyższe kodowanie dot Bordnetz, można sobie CH i LH zakodować tak, że nie będzie działało w dzień, mimo braku RLS "

Reasumując:

Nie posiadając RLS-a można sterować działaniem CH za pomocą manetki, natomiast LH za pomocą włącznika świateł, taka "pół-automatyka", czyli jednym ruchem manetki (a raczej jego brakiem) i włacznika świateł spowodujemy, że LH i CH nie będa działały gdy jest widno
Awatar użytkownika
SeeSoon
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1.9 BKC, 2004
Imię:: Dawid
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: SeeSoon »

yox pisze:
SeeSoon pisze:Gaszę auto włącznik cały czas na mijania wyciągam kluczyk światła gasną, mrygam długimi, zamykam auto z pilota i dalej ciemno. Chyba to u mnie nie zadziała już chyba dam sobie spokój

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
:D ...więć odznacz w Byte 25 Bit 5 i nie mrugaj już "długimi", powinno działać 24 h na dobę ;)
Sprawdzę jeszcze tą opcję i jak nic nie będzie to dam sobie spokój z tym

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

-- Śr paź 25, 2017 16:37 --

No i dobra jest odznaczyłem w byte 23 bit 5 i teraz światła na pozycji AUTO wyciągam kluczyk zamykam auto światła się świecą przez kilka sekund. :piwo: :piwo:
Jak otworzę auto ponownie i zamknę to już CH nie działa, dopiero jak wsadzę przekręcę stacyjkę, wyciągnę kluczyk zamknę auto wtedy świeci. Ale już jest ok :super: Dzięki za pomoc
1. Ford Focus Mk1 Vagon 1.8 TDDI 90KM
2. VW Touran 1.9 TDI BKC 105 KM

Obrazek
Bomber
Przeglądacz
Auto:: 1T1 i 1T3
Imię:: Rafał
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Bomber »

W jaki sposób zakodować funkcję Comming Home w 21byte Bordzie ??
Wystarczy zaznaczyć w 0 byte 7 bit ?? Jeśli tak to w jaki sposób mogę to sprawdzić ??
Nie mam czujnika zmierzchu
ODPOWIEDZ