Ocena aukcji.

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
artur69283
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: artur69283 »

No właśnie, co do tego drugiego moje podejrzenia są podobne.
Awatar użytkownika
patarek
Zaawansowany
Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
Imię:: Paweł
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Kontakt:

Post autor: patarek »

Ja swojego w tym roczniku kupiłem z 220 tys. sprawdzony w ASO.
I czy ja wiem czy cena zaniżona?
Ja za swojego zapłaciłem 39 tyś i to wydaje się mi że troszkę dużo.
2007 rej 2008 1.9 TDI + DSG
Oto JA

Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.

[ Julian Tuwim ]
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

tego handlarza z pierwszej aukcji to juz cały internet zna... wystarczy poszukac co o nim piszą....co do drugiego to co sie tak czepiliście tej ceny :?: 39900 to mało :?: a weż sobie dolicz wszystkie opłaty, ubezpieczenie wymianę rozrzadu i masz juz 45000...
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

Ja wyjechałem od gościa autem gotowym do drogi. Zostały tylko tablice i rejestracja ale to były grosze. Ubezpieczenie swoją drogą bo nikt Ci nie każe np. AC opłacać.
Teraz dopiero jestem po wymianie olejów, filtrów, oleju DSG, tarcz i klocków.

Też się trochę kieruję cenowo tym co było w kwietniu zeszłego roku jak sam kupowałem auto, a zapłąciłem 41 000.
Ale ile w końcu mogły potanieć auta? 3 tys? 5 tys? Na pewno nie więcej.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Sprowadzane, mogły podrożeć, bo Euro poszło do góry o tyle, ze ja wydałem na mój 40.000, a teraz wydał bym prawie 44.000 (za tą samą ilość Euro), więc nawet jak fura spadła o 5.000 na wartości to dużo taniej bym jej nie kupił :)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
artur69283
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: artur69283 »

Dodi pisze:tego handlarza z pierwszej aukcji to juz cały internet zna... wystarczy poszukac co o nim piszą....co do drugiego to co sie tak czepiliście tej ceny :?: 39900 to mało :?: a weż sobie dolicz wszystkie opłaty, ubezpieczenie wymianę rozrzadu i masz juz 45000...
Dzięki za info, rzeczywiscie, opinia do bani dla gościa. Ale ten drugi trzeba będzie sprawdzić zatem. W Niemczech są teraz bardzo drogie auta, nie wiem jeszcze co zrobię.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

artur69283, oczywiście, że w Niemczech są teraz drogie auta :)
Tym bardziej ciekawe, że te sprowadzane z Niemiec tanieją po przekroczeniu granicy ;) Weź to pod uwagę podczas oglądania.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Rauko pisze:artur69283, oczywiście, że w Niemczech są teraz drogie auta :)
Tym bardziej ciekawe, że te sprowadzane z Niemiec tanieją po przekroczeniu granicy ;) Weź to pod uwagę podczas oglądania.
drogie auta w niemczech są ale to są auta dobre z realnymi ( niewielkimi przebiegami ) w dobrym stanie technicznym itd.

jest tez druga strona medalu... w niemczech mozna naprawde kupic tanio samochód ale wtedy ma: albo ogromny przebieg ( który topnieje po przyjeźdze do Polski:) , albo zły stan techniczny i ogólnie zaniedbany albo po wypadku...
Awatar użytkownika
patarek
Zaawansowany
Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Kontakt:

Post autor: patarek »

Dodi pisze:drogie auta w niemczech są ale to są auta dobre z realnymi ( niewielkimi przebiegami ) w dobrym stanie technicznym itd.
Z tym bym się niestety nie zgodził.
Niemcy już też się coraz bardziej "cwanią" i też kręcą liczniki aby szybciej auto sprzedac.
Oto JA

Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.

[ Julian Tuwim ]
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

patarek pisze:Niemcy już też się coraz bardziej "cwanią" i też kręcą liczniki aby szybciej auto sprzedac.
Niemcy czt. Turasy, i z tym sie zgodzę... bo normaly Helmut nie bedzie sie w takie rzeczy bawił... wiadomo sa wyjątki od reguły ale to jak wszedzie...
Awatar użytkownika
vr_6
Przeglądacz
Auto:: 1.6 tdi DSG,CR,2011r.
Imię:: Artur
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: vr_6 »

Witam.Tak sobie czytam Wasze posty i powoli trace zapał oraz nadzieje ze znajde dobre auto :( Przeglądam ogłoszenia z autami i sporo jest takich które spełniają moje kryteria czyli do 30.000pln i nie starsze niz 2005r.Jednak po tym co piszecie szanse sa bliskie zeru by auto miało mniej niz 300-350tys przebiegu i było naprawde w dobrym stanie i bezwypadkowe.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

vr_6 pisze:Witam.Tak sobie czytam Wasze posty i powoli trace zapał oraz nadzieje ze znajde dobre auto :( Przeglądam ogłoszenia z autami i sporo jest takich które spełniają moje kryteria czyli do 30.000pln i nie starsze niz 2005r.Jednak po tym co piszecie szanse sa bliskie zeru by auto miało mniej niz 300-350tys przebiegu i było naprawde w dobrym stanie i bezwypadkowe.
głowa do góry... to, że jest cieżko znaleśc dobry samochód nie oznacza, że nie znajdziesz... nie mniej jednak trzeba miec do tego wiele cierpliwości...
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Moim zdaniem 2005 do 30.000 to z realnym przebiegiem od 200.000 jako minimum.
Ja kupiłem z przebiegiem 200.000 i samochód w stanie bardzo dobrym - kilku letnia fura na pewno nie będzie w stanie idealnym jak we wszystkich ogłoszeniach :)
Przy aktualnej cenie Euro mniejszego przebiegu pewnie nie znajdziesz i bez innych wad ukrytych. Albo zejdź z rocznika na 2004, albo kredycik na 5.000 dodatkowe ;)
Oczywiście możesz też szukać okazji jak np. TU
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Ja kupiłem w 2008r. 3 letnie (czyli właśniez 2005r.) auto z przebiegiem 160 tys. obecnie mam 203tys. i zasadniczo poza sprawami czysto eksploatacyjnymi wynikajacymi własnie z przebiegu tj . tarcze/klocki hamulcowe, łożysko w 1 kole no i nieszczęsna dwumasa to cała reszta hula bez uwag. Wiec mysle ze przebiegu powyżej 200 tys. nie ma sie czego obawiac, a moze sie to okazać nawet delikatnym + bo może bedzie juz po wymianie dwumasy :mrgreen: Stanu idealnego tak jak pisał Rauko to raczej nie uzyszkasz w końcu to bedzie uzywane 7 letnie auto... Inna sprawa to jego ewentualna bezwypadkowość i tu tez zalezy czy był skasowany do połowy auta czy może tylko ktos wjechal mu w tyl co skończyło sie wymiana zderzaka i klapy bagarznika.... tu i tu jest po wypadku... no OK moze w drugim przypadku po stłuczce... Ale nie jest już idealny :>
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

Też jestem tego zdania: poniżej 200tys nie znajdziesz w tej cenie, a jak znajdziesz to będzie to raczej ze wstawioną ćwiartką hehe

Ale raczej oprócz przebiegu, a jak dla mnie przede wszystkim liczy się stan...
ODPOWIEDZ