Co roku omijam tą autostradę, i co roku nerwy napięte do granic możliwości. Musisz mieć oczy dookoła głowy, żeby nie wjechać na płatny odcinek. Poza tym co roku (ze względu na postępującą budowę) inne odcinki dróg bocznych są zamknięte lub przebudowane. Dochodzi do tego brak aktualnych drogowskazów i za każdym razem jedzie się na "czuja"GSG-9 pisze:Ja jadę pierwszy raz inną drogą od strony Maribor i dalej na Zagrzeb i zatrzymam się gdzieś pod Dubrownikiem. No i zastanawiam się nad ominięciem płatnej autostrady w Słowenii. Niby patrząc na mapę wiem jak to ominąć ale boję się, że się gdzieś zgubię i wyjadę na jakiś fragment autostrady i skończy się to mandatem.
Chorwacja - Tylko gdzie ?
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
Re: Chorwacja - Tylko gdzie ?
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Zobaczymy co się mieniło po dwóch latach . Odbijałem z autostrady jeszcze po stronie austriackiej . Tu nie ma stracha na pewno się jedzie po bocznych trasach . Zobaczymy co się zmieniło od Ptuj do przejścia granicznego Gorji Macelj
Ostatnio zmieniony czw cze 22, 2017 21:47 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Raz do roku jedziecie na wakacje to odżałować i kupić winietę i jest spokój - śmigacie szybko po drogach płatnych.
Kiedyś jechałem ze znajomymi na Węgry i oni nie chcieli kupować winiet na Słowację. Jakimi drogami jechaliśmy nocą to aż się bałem żeby się coś nie stało bo nawet nie byłoby kogo poprosić o pomoc. Nawigacja ciągle usilnie prowadziła nas na autostradę więc nie można było na niej polegać. W konsekwencji i tak wjechaliśmy na jakiś płatny odcinek i parę kilometrów tak przejechaliśmy. Rok później już byłem mądrzejszy, kupiłem winietę i ładnie i szybko przejechaliśmy po ekspresówkach i po autostradzie.
Kiedyś jechałem ze znajomymi na Węgry i oni nie chcieli kupować winiet na Słowację. Jakimi drogami jechaliśmy nocą to aż się bałem żeby się coś nie stało bo nawet nie byłoby kogo poprosić o pomoc. Nawigacja ciągle usilnie prowadziła nas na autostradę więc nie można było na niej polegać. W konsekwencji i tak wjechaliśmy na jakiś płatny odcinek i parę kilometrów tak przejechaliśmy. Rok później już byłem mądrzejszy, kupiłem winietę i ładnie i szybko przejechaliśmy po ekspresówkach i po autostradzie.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- Maciej_F
- Expert
Witam . Cała Słowenia to raptem pół (autostrada) godziny przejazdu . -15 Euro . Chyba przebili nasz cennik autostrad
. Za dnia to półtorej godziny przejazdu . Nawet można pozwiedzać , z nawigacją się nie zgubisz . Nocą jednak wybrałbym autostradę .
P.S . Czy ktoś wie czy od Ptuj do Chorwacji podciągnęli płatną autostradę ?

P.S . Czy ktoś wie czy od Ptuj do Chorwacji podciągnęli płatną autostradę ?
-
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 2.0 TDI BMT 2011
- Imię:: Artur
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Proszę bardzo
http://www.cro.pl/objazd-autostrady-slo ... 48641.html
to forum to skarbnica wiedzy jeżeli chodzi o Chorwację.

http://www.cro.pl/objazd-autostrady-slo ... 48641.html
to forum to skarbnica wiedzy jeżeli chodzi o Chorwację.
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
ja też jutro startuję... najpierw robię objazdówkę przez Serbię do Czarnogóry z noclegiem w górach Durmitor a potem będę przez tydzień stacjonował pomiędzy Splitem a Omiszem...wachu pisze:Ja startuję jutro w okolice Zadaru (Nin)
- Maciej_F
- Expert
No to jedź ''na szczura ''Dodi pisze:ja też jutro startuję...wachu pisze:Ja startuję jutro w okolice Zadaru (Nin)

Potem zdaj relacje z jakiś niespodzianek na trasie .
Udanego urlopu !

- Rafalgd1
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 BKC DSG
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Koledzy , proszę Was o informacje na temat winiet , jakie i gdzie je kupić? Czy kupić je on-line czy może już na trasie , jak jest lepiej a może taniej ?
Wysłane z mojego S40 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego S40 przy użyciu Tapatalka
Rafcio
BKC 136KM -322Mm
BKC 136KM -322Mm
- Maciej_F
- Expert
Ktoś już jechał w tym roku ?
Część drogi na Słowenii : Ptuj do granicy ( Gornji Macelj) . To zrobili z tego wreszcie autostrardę czy dalej nie płatna ?
Widząc jakie korki na tym przejściu , ktoś próbował objazdu Gmina Rogatec?
Część drogi na Słowenii : Ptuj do granicy ( Gornji Macelj) . To zrobili z tego wreszcie autostrardę czy dalej nie płatna ?
Widząc jakie korki na tym przejściu , ktoś próbował objazdu Gmina Rogatec?
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1.6mpi BGU 2004
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Witam Wszystich
Właśnie wróciliśmy z Chorwacji, Turanik bezproblemowo pokonał 3600km. Wakacje super udane, dlatego serdecznie polecam wyjazd z dziećmi do Zaton Holiday Resort. Super fajny ośrodek z atrakcjami dla najmłodszych i nie tylko... 2 tygodnie spędzone na świetnej zabawie i wypoczynku. Polecam
Właśnie wróciliśmy z Chorwacji, Turanik bezproblemowo pokonał 3600km. Wakacje super udane, dlatego serdecznie polecam wyjazd z dziećmi do Zaton Holiday Resort. Super fajny ośrodek z atrakcjami dla najmłodszych i nie tylko... 2 tygodnie spędzone na świetnej zabawie i wypoczynku. Polecam

- poldiver
- Zaawansowany
- Kontakt:
14 sierpnia startuję na wyspę Hvar.sirtomash pisze:Ktoś się może wybiera w połowie Sierpnia ?
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
14 sierpnia bede na Camp Vira na wyspie Hvarpoldiver pisze:14 sierpnia startuję na wyspę Hvar.sirtomash pisze:Ktoś się może wybiera w połowie Sierpnia ?

- poldiver
- Zaawansowany
- Kontakt:
No to trzeba pomyśleć o zlocie Touran Klub Polska na Hvarzeswimmer pisze:14 sierpnia bede na Camp Vira na wyspie Hvarpoldiver pisze:14 sierpnia startuję na wyspę Hvar.sirtomash pisze:Ktoś się może wybiera w połowie Sierpnia ?