Dwumasa vs sztywne koło zamachowe

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Dwumasa vs sztywne koło zamachowe

Post autor: wesol »

Nie istnieje. Nawet gdyby to tak sie tego nie zalatwia.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Stribi
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Stribi »

chciałbym ze swojej strony rozwiać wątpliwości czy wybrać koło dwumasowe czy zestaw zamienny ze sztywnym kołem.

Mechanicy, którzy odradzają stosowanie sztywnego bez podania przyczyny najprawdopodobniej boją się tego co nowe, nic nie wiedzą na ten temat.
Ja wychodzę z założenia, że jeżeli różnica cenowa pomiędzy dwumasą a sztywnym jest większa niż 400-500zł (na korzyść sztywnego) nie zastanawiać się i brać sztywne - tutaj proponuję tylko VALEO, ponieważ z tańszymi zamiennikami bywa różnie. Natomiast jeżeli różnica jest poniżej 400zł to nie bawić się z modyfikację tylko montować to co dała fabryka, czyli dwumas.

Osobiście kiedyś rozmawiałem z Panem Grzegorzem Bujnowskim, który oficjalnie poleca zestawy kit4p Valeo https://www.sprzeglo.com.pl/sztywne-kola-jednomasowe-kit-4p/127, ma bardzo duże doświadczenie w tym temacie (nie tylko w VW- bo naprawia wszystkie auta). Kluczowe w prawidłowej pracy takiego zestawu ze sztywnym jest dobór po numerze VIN.
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Uszkodzona dwumasa w DSG - sąd niestety po 4 latach nie potwierdził moich obaw = sprawę przegrałem, a koło tak wygląda link https://www.youtube.com/watch?v=ZcrULaK9I5M Jak ktoś zainteresowany dodatkowymi informacjami to piszcie
Już nie Touran :( ale Sharan...
ODPOWIEDZ