Zaślepienie EGR, spadek mocy, błąd 16683
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Re: Zaślepienie EGR, spadek mocy, błąd 16683
A niby jak będziesz hamować? Przy wciśnięciu pedału hamulca wypluje Ci tłoczek.
-
MadReaper
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 105KM
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
To jest klocek zewnętrzny ten zaklinowany. Stanu wewnętrznego nie widziałem jeszcze.
Cholerka nie wiem co robić
wolałbym uniknąć opcji laweta.
PS. Tarcze, klocki i wciskacz tłoczków już zamówione.
Cholerka nie wiem co robić
PS. Tarcze, klocki i wciskacz tłoczków już zamówione.
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Wewnętrzny jak i zewnętrzny klocek na danej tarczy wyglądać będą bardzo podobnie, działają tam takie same siły. Bez klocków wyleci Ci tłoczek, zabrudzi się piachem, wyleci płyn hamulcowy itd. Jeśli klocek stanął w poprzek domniemam, że część cierna klocka skończyła się i to już dawno temu. Konsekwencją tego jest pewnie zdarta, krzywa, pokaleczona tarcza. Biorąc pod uwagę, że obie strony zużywają się bardzo podobnie masz też do zrobienia całość, lewą i prawą stronę. Jechać dojedziesz, ale licz się z brakiem hamulców, nie wiem zablokowaniem koła, na pewno będzie tu duże zagrożenie kolizji jak i może wypadku. itd.
Moim skromnym zdaniem dziwię się jak można doprowadzić do takiego stanu samochód. d
Wojtek
-
MadReaper
- Użytkownik
Nie było żadnych oznak wcześniejszych, nic nie szumiało, po prostu normalna praca hamulców.
Nie leciałbym 120km/h z dzieciakiem na pokładzie gdybym wiedział że coś jest nie tak z samochodem. Dosłownie 200m przed domem szum w tylnim kole, pomyślałem ze łożysko ale jak zaparkowałem to zobaczyłem że to klocek.
Tak jak pisałem wyżej tarcze i klocki zamówione. Na bezpieczeństwie nigdy nie oszczędzałem i nie będę. Mogę nie ruszyć z miejsca ale zatrzymać muszę się zawsze i tu nie ma druciarstwa.
Czy jak wyjmę zaklinowany zewnętrzny klocek to na 100% wewnętrzny wyleci przy pierwszym hamowaniu ?
Nie leciałbym 120km/h z dzieciakiem na pokładzie gdybym wiedział że coś jest nie tak z samochodem. Dosłownie 200m przed domem szum w tylnim kole, pomyślałem ze łożysko ale jak zaparkowałem to zobaczyłem że to klocek.
Tak jak pisałem wyżej tarcze i klocki zamówione. Na bezpieczeństwie nigdy nie oszczędzałem i nie będę. Mogę nie ruszyć z miejsca ale zatrzymać muszę się zawsze i tu nie ma druciarstwa.
Czy jak wyjmę zaklinowany zewnętrzny klocek to na 100% wewnętrzny wyleci przy pierwszym hamowaniu ?
- wkpwojtek
- Zaawansowany
Aż mi się nie chce wierzyć, że nie było oznak. Hamowałeś "blachą" a to przecież słychać głośno i wyraźnie. Zacisk i klocki są tak skonstruowane, że mają być zawsze jak najbliżej tarczy. Nie ma tam, przy pełnej sprawności, praktycznie żadnego luzu. Wyjmiesz jeden klocek( myślę, że drugiego też nie ma) wydarzy się tak jak pisałem w poprzednim poście.
Wojtek
-
MadReaper
- Użytkownik
Oznak nie było, możesz wierzyć lub nie albo jestem głuchy
ale wtedy bym nie usłyszał tego co się wydarzyło tuż przed parkowaniem 
Dzięki Wojtek za podpowiedź.
Dzięki Wojtek za podpowiedź.
- wkpwojtek
- Zaawansowany
Całe szczęście, że nie jechałeś szybko bo mogłoby to się bardzo źle skończyć. Masz lekcję na przyszłość, samochodem nie jeździ się do póty do póki coś nie wysiądzie. Czasem warto za wczasu spojrzeć na np. klocki, płyny, zawieszenie itp.
Wojtek
-
MadReaper
- Użytkownik
Dzień lub dwa zważając na pogodę będą koła przekładane na zimowe i byłby mini przegląd klocków
-
RNS
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 tdi
- Imię:: Max
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Nie przejmuj się uwagami ww. specjalisty od wszystkiego a raczej od niczego na zasadzie powtarzania po innych kolegach typu: Tak dokładnie kolego zrób tak jak wyżej kolega napisał, albo kolego też tak miałem. Ogólnie takie nabijanie postów nic nie wnoszące do tematu.MadReaper pisze:Bardzo konstruktywny post, dużo wnoszący do dyskusji.marcyb3 pisze:Dla mnie jakaś masakra to co piszesz i o paliwie i klockach
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Natomiast nic nie napisałeś czy mogę wyjąć ten klocek i przejechać parę km do warsztatu.
Obecnie jest zaklinowany miedzy tarczą a zaciskiem.
Wyśtukane z garażu.
-
MadReaper
- Użytkownik
RNS pisze:Nie przejmuj się uwagami ww. specjalisty od wszystkiego a raczej od niczego na zasadzie powtarzania po innych kolegach typu: Tak dokładnie kolego zrób tak jak wyżej kolega napisał, albo kolego też tak miałem. Ogólnie takie nabijanie postów nic nie wnoszące do tematu.MadReaper pisze:Bardzo konstruktywny post, dużo wnoszący do dyskusji.marcyb3 pisze:Dla mnie jakaś masakra to co piszesz i o paliwie i klockach
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Natomiast nic nie napisałeś czy mogę wyjąć ten klocek i przejechać parę km do warsztatu.
Obecnie jest zaklinowany miedzy tarczą a zaciskiem.
Wyśtukane z garażu.
Aktualizacja mojej nocnej błędnej diagnozy.
Klocek nie wypadł, wydaje mi się że się rozwarstwił i przesunął w stronę piasty.
Proszę o weryfikację. Nie zmienia to faktu że tarcza zjechana i tak do wymiany obie strony.
Na moją obronę zdjęcie potwierdza że nie jeżdżę aż coś się popsuje bo okładziny jest na oko 4-5mm, na drugim kole spokojnie 5mm.

- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Jak dla mnie to to jest blacha i nie ma okładziny.
PS.. Jak można mieć tak zardzewiala piaste? Myślałem że to się czyści i daje smar ceramiczny :p
PS.. Jak można mieć tak zardzewiala piaste? Myślałem że to się czyści i daje smar ceramiczny :p
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Pany troszke watek sie rozjechal. Trzeba to oddzielic.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
MadReaper
- Użytkownik
Muti kurde masz racjęMuti pisze:Jak dla mnie to to jest blacha i nie ma okładziny.
Czyli odwołuje wizytę o laryngologa bo ze słuchem u mnie jest OK bo ten hałas zrobiła blacha a nie wypadnięty klocek.
Skoro mówisz że na piastę daje się smar ceramiczny to tak będzie
Proszę moderatorów o rozdzielenie wątków.
- wkpwojtek
- Zaawansowany
Hehe i nic nie słyszałeś, żadnego pisku, tarcia? Aż niemożliwe żeby te hamulce nie wołały o pomoc!? ilość rdzy świadczy, że od dawien dawna nikt tam nic nie robił, nie kontrolował, przecież to hamulce!!!!! Dla swojego i naszego bezpieczeństwa proponuję sprawdzić wszystkie klocki i tarcze. 
Wojtek