Problemy ze ściąganiem

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: piotrek_jetta »

KriSSo pisze:Ale krzywa rama nie wyjdzie na geometrii? Przecież badanie musiałoby to wykazać. Jeśli wartości są okej, to nic nie powinno ściągać. Wydaje mi się, że problem nadal tkwi w kołach.
Jak może tkwić w kołach skoro zakładam koła z innego samochodu, który jeździ prosto i samochód nadal ściąga?

A co do krzywej ramy to z tego co wiem, aby to stwierdzić nie wystarczy geometria i potrzebna jest specjalistyczna maszyna plus parametry producenta dotyczące danego samochodu. Z tego co sie orientuje na śląsku jest tylko jeden warsztat, który takowym sprzętem dysponuje.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

No cóż, to pozostaje chyba pojechać jedynie do tego jedynego warsztatu i zrobić pomiary.

[ Dodano: Nie Sie 26, 2012 22:55 ]
OK, spróbuj jeśli masz możliwość nagrać filmik. Oblookamy, jak to ściąganie wygląda w czasie jazdy.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

No właśnie nagraj filmik i wrzuć na youtube po czym zapodaj linka, badniemy jak to w zeczywistości wygląda.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

Postaram się to jakoś nagrać i wrzucić. Ale nie obiecuje, że uda mi się to szybko zrobić, tym bardziej, że musi ktoś ze mną autem jechać i filmować.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

spokojnie bo jeszcze coś się stanie.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Image
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

aki pisze:spokojnie bo jeszcze coś się stanie.
Nawet nie o to chodzi. Zakładam zapobiegawczo, że ktoś z ASO może czytać tą dyskusje, więc nie zaryzykuje kręcenia tego filmu samodzielnie bo znając ich metody dyskusji mogą zacząć udowadniać, że zamiast skupiać się na jeździe to kręce filmy :)
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista
Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Witam czytam ten post i na twoim miejscu po dokonaniu już tyle prób znalezienia przyczyny
skorzystał bym z ramy do pomiarów nadwozia gdzie sprawdzają punkty fabryczne auta i jeśli faktycznie te wszystkie sprawdzania geometri opon itp.niedały wyjasnienia ...to tej maszyny nieda sie oszukać odchyłki jak beda to wyjdzie na badaniu. :>
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

no sam jestem ciekawy jak taki test wygląda i ile kosztuje.
Image
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

aki pisze:no sam jestem ciekawy jak taki test wygląda i ile kosztuje.
Myślę, że spróbuje się dowiedzieć, tymczasem udało mi się nakręcić zachowanie autka przy różnych prędkościach, także postaram się szybko je wrzucić.

No i udało się, poniżej linki do trzech krótkich nagrań, które wykonałem w dniu dzisiejszym, a na których to widoczny jest problem ściągania samochodu oraz słyszalny jest hałas panujący w samochodzie (podczas jazdy szyby były zamknięte, nadmuchy i radio wyłączone, a słyszalny hałas nie jest szumem powietrza). Podczas jazdy co chwilę musiałem korygować tor jazdy samochodu, aby nie zjechać z drogi (co widać na nagraniu) natomiast ani razu nie skręcałem kierownicy w prawo i za każdym razem, kiedy na nagraniu samochód skręca w prawo jest to efekt jazdy bez utrzymywania odpowiedniego docisku rąk do kierownicy.

Zachowanie samochodu jest identyczne również na innym komplecie opon.

Nagranie 1: Samochód został rozpędzony do prędkości 70 km/h (podczas przyspieszania słyszalny jest wzrost hałasu w kabinie), a następnie ustawiony został tempomat na 70 km/h.

http://piotro26.wrzuta.pl/film/2KHenslO ... du_z_drogi

Nagranie 2: Zachowanie samochodu przy prędkości 90 km/h (prędkość ustawiona na tempomacie)

http://piotro26.wrzuta.pl/film/1az4W0Xf ... sci_90km_h

Nagranie 3: Zachowanie samochodu przy prędkości 100 km/h (prędkość ustawiona na tempomacie)

http://piotro26.wrzuta.pl/film/6V13Fhsz ... i_100_km_h

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista

Powiem ci ze po .....masakra normalnie tym sie nieda jezdzić jesli chcesz moge sie dowiedzieć ile kosztuje taki przegląd ;)np w Warszawie. :>
Kiedyś się dowiadywałem ile kosztuje taki przeglą gemometri i pomiar pkt. fabrycznych jak chcaiłem kupić sobie E46 328 było to w roku 2007 i koszt okolo 800 zł
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

Marekk pisze:Powiem ci ze po .....masakra normalnie tym sie nieda jezdzić jesli chcesz moge sie dowiedzieć ile kosztuje taki przegląd ;)np w Warszawie. :>
Kiedyś się dowiadywałem ile kosztuje taki przeglą gemometri i pomiar pkt. fabrycznych jak chcaiłem kupić sobie E46 328 było to w roku 2007 i koszt okolo 800 zł
Narazie może się wstrzymaj, nie chcę Cię kłopotać niepotrzebnie, tym bardziej, że jak już to bede tego szukał na śląsku, ale dziękuje za propozycję.

A co do auta - jeździć się da, ale trzeba trzymać kierownice w rękach i słuchać głośno radia :) A tak powaznie to problem w tym, że nie ma nawet możliwości ruszyć z miejsca i rozpocząć naprawę dopóki ASO nie przyzna się do błędu. Niestety idą w zaparte i nie docierają do nich żadne argumenty.
Ostatnio zmieniony wt sie 28, 2012 16:31 przez piotrek_jetta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Taa ...masakra po prostu. To nie jest jazda, to udręka, ciągłe kontrowanie kierownicy i ten hałas.
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista

Jak by coś to pisz ;)dla mnie nima problemu zadzwonić w pare miejsc:)
Będziesz wiedział jakie ceny są mniej więcej takich operacji. :>
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

Marekk pisze:Jak by coś to pisz ;)dla mnie nima problemu zadzwonić w pare miejsc:)
Będziesz wiedział jakie ceny są mniej więcej takich operacji. :>
Dzięki jeszcze raz, jakbym się zdecydował to dam znać :)
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

Marekk, jeżeli już o tym mowa i masz możliwość sprawdzić jakiego rzędu są to pieniądze i gdzie robią to sprawdź. Zawsze w temacie zostanie na przyszłość. ;)
ODPOWIEDZ