Manual: Wymiana osłon i odbojów amortyzatorów

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
Vincent83
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
Imię:: Artur
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Re: Manual: Wymiana osłon i odbojów amortyzatorów

Post autor: Vincent83 »

DawidFSI pisze:Witam. Manual. Bardzo dobry. Chce samemu zmienic odboje lecz czy przy odkreceniu kola i sciagnieciu amortyzatora nic sie nie stanie ze sprezyna? Czy trzeba ja przed zdjeciem amortyzatora jakos zabezpieczyc.
Sprężyn nie ruszasz, więc nic się nie stanie. Odkręcasz sam amor. Mowa oczywiście o tyle.
Obrazek
Awatar użytkownika
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran BSE 2006 LPG
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: misiek775 »

Vincent83 pisze:
DawidFSI pisze:Witam. Manual. Bardzo dobry. Chce samemu zmienic odboje lecz czy przy odkreceniu kola i sciagnieciu amortyzatora nic sie nie stanie ze sprezyna? Czy trzeba ja przed zdjeciem amortyzatora jakos zabezpieczyc.
Sprężyn nie ruszasz, więc nic się nie stanie. Odkręcasz sam amor. Mowa oczywiście o tyle.
Lepiej podeprzeć piastę
Awatar użytkownika
Vincent83
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
Imię:: Artur
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Vincent83 »

misiek775 pisze:
Vincent83 pisze:
Lepiej podeprzeć piastę
No oczywiście, ale o tym jest w pierwszym poście.
Obrazek
DawidFSI
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,6 FSI
Imię:: Dawid
Podziękował: 16 razy

Post autor: DawidFSI »

Dziekuje za porady. Juz wymienilem oslony i odboje. Troche mi to zajęło czasu bo okazało sie ze nie mam klucza 16 do odkrecenia sruby z trzpienia tam gdzie jest oslonka. Nie odkrecalem calkiem amortyzatora. Podparlem dolna czesc tam gdzie jest sprezyna po odkreceniu kola i odkrecilem tylko dwie gorne sruby z amortyzatora. Obnizylem go i po odkreceniu sruby z trzpienia amora wymienilem odboje i oslony. Druga strona zajela mi zaledwie 20 minut.
ODPOWIEDZ