"Halogeny" LED 5J0 941 067 ( 068 )

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
Hawk1985
Przeglądacz
Auto:: Touran Cross I, BMN, 2007
Imię:: Bartek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: "Halogeny" LED 5J0 941 067 ( 068 )

Post autor: Hawk1985 »

Lampy już mam, muszę zdjąć kratki halogenów i fizycznie sprawdzić na nowych lampach czy są okrągłe czy owalne.

Złącze 3 pinowie do lampy led podane powyżej 1J0973723
Złącze 2 pinowe do orgynalnej żarówki to 7H0941165
Obrazek
Obrazek

Orientuje się ktoś jakie oznaczenie ma końcówka 2 pinowa żarówki? Ta z wtykami męskimi.
Chce zrobić adapter z 3 pin na 2 pin + sygnał z postojówek

-- Pn sie 17, 2020 12:07 --

No i ledy założone, teraz zostało przelutowanie rezystorów w module komfortu bo póki co mam błąd na desce.
Na pozycji auto zapala mi światła mijania, widząc że przeciwmgielne są przepalone, więc muszę jeździć z przełącznikiem na 0

Obrazek

Nie obyło się bez drobnej rzeźby i komplikacji.
Ledy miały krótszą o 35 mm nóżkę
Obrazek

Z braku lepszych materiałów wykorzystałem mosiężną rurkę jako dystans
Obrazek
Zespawałem ze sobą 7 nakrętek m6 które dawały idealnie 35mm, ale wydawało mi się to zbyt ciężkie, stad mosiężne rurki.
Idealne by były plastikowe tulejki, ale była sobota święto - sklepy pozamykane. Jest ok trzyma się sztywno,

Kupiłem wtyczki 3 pin do halogenów led https://allegro.pl/oferta/1j0973723-kos ... 8259571936 i 2 pin mające pełnić rolę kostki od żarówki.
Okazało się jednak że te dwa pin nie pasują w fabryczną oprawę, więc przeciąłem dwie żarówki halogenowe, wlutowałem tam piny, zalałem to epoksydem aby nie wypadły ani nie dostała się wilgoć.
Obrazek
Kostka 3 pin ma gumki na przewodach, ale dodatkowo całość owinąłem sporą ilością izolacji - niestety nie zrobiłem temu zdjęcia.
1 przewód wyprowadzony w peszlu pod wtyczkę od lamp, aby wziąć sygnał z postojówek - choć nad tym się jeszcze zastanawiam.

Jakby ktoś szukał to biało-żółty z halogenów to plus, brązowy do masa
Obrazek

Przy tech ledch zaś:
- z lewej 100% mocy (dzienne, p.mglowe)
- w środku mamy masę
- z prawej (gdzie mamy płaski bok) zmniejszona moc świecenia - pozycyjne
Obrazek

---

Mam jeszcze pytanie, wiem już które rezystory mam przelutować, oraz jakie zastosować
Krzycho pisze:Aby te ledy nie robiły błędu spalonej żarówki wystarczy przelutować 2 rezystory w bordnetzie a nie kombinować z jakimiś rezystorami na przewodach jako balast...

Image

wymienia się rezystory na: 9,1KOhm o rozmiarze 0805 - koszt parę groszy...
Ale podpowie ktoś gdzie jest w roczniku 2007 (modelowo 2008) moduł komfortu?
Może jakiś filmik jak go zdemontować?

Bo już nie jestem pewien czy jest za schowkiem pasażera, czy pod bezpiecznikami od strony kierowcy
ODPOWIEDZ