Schemat podłączenia świateł dziennych LED

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
jozgaw
Początkujący
Auto:: Touran 2TDI 2009
Imię:: Józef
Podziękował: 2 razy

Re: Schemat podłączenia świateł dziennych LED

Post autor: jozgaw »

Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

jozgaw pisze:Witam
Proszę :cry: o pomoc, wszędzie szukałem rozwiązania tego problemu ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Chodzi o to, że dziś zamontowałem światła ledowe do jazdy dziennej, podłączyłem zgodnie ze schematem - czerwony kabel do plusa akumulatora, czarny do minusa a biały do świateł pozycyjnych i jest problem taki, że po włączeniu świateł mijania światła dzienne mrugają jak stroboskop. Poradźcie jak usunąć ten problem :( . Z góry dziękuję.
... no chyba nie wszystko podlaczyles wg schematu cyt. z instrukcji... "Czerwony (+) nalezy podlączyc pod zaplon stacyjki"... :P
jozgaw
Początkujący

wszystko zgodnie ze schematem czerwony "+" do plusa akumulatora, te światła się włączają kiedy następuje ładowanie akumulatora
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

jozgaw pisze:wszystko zgodnie ze schematem czerwony "+" do plusa akumulatora, te światła się włączają kiedy następuje ładowanie akumulatora
???? przeciez masz napisane w instrukcji w linku, ktory podales... (+) 'po zaplonie' szukaj bezpiecznika w komorze silnika zacisk (15)
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: poldiver »

W instrukcji montażu dostępnym na aukcji:
punkt 2: czerwony plus należy podłączyć pod zapłon ze stacyjki, czarny pod minus akumulatora
punkt 3 schemat podłączenia również pokazuje, że czerwony ma być podłączony do zapłonu ze stacyjki

Co prawda wątpię czy poprawienie połączeń wyeliminuje Twój problem, ale najpierw podłącz wszystko zgodnie z instrukcją, a później będziemy się zastanawiać, co jeszcze może być nie tak (gotów jestem obstawiać, że biały kabel podłączyłeś pod światła drogowe, a nie pozycyjne)
jozgaw
Początkujący

W instrukcji jaką dostałem z urządzeniem jest napisane że "+" czerwony do plusa akumulatora, a właściwie jakie znaczenie ma skąd bierze zasilanie i to czy podłącze z akumulatora czy ze stacyjki po zapłonie. Instrukcję mam w garażu jak przyniosę ją to ją zeskanuję zresztą na sterowniku też jest schemat i też "+" do akumulatora.

-- N maja 01, 2016 09:54 --

no właśnie na aukcji pisze że "kontroler jest wbudowany w metalową osłonę klosza" ja dostałem kontroler w osobnej obudowie.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

sprawdz jeszcze raz, tak jak sugeruje kolega wyzej, czy napewno wpiąłes sie w +12 V swiatel pozyzyjnych :)
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Kontakt:

W galerii zdjęć dostępnej pod linkiem z aukcji, drugie zdjęcie na Picassie, tył opakowania rysunek na dole - schemat podłączenia:
minus do akumulatora
drugi kabel piktogram świateł chyba pozycyjnych
trzeci kabel - connect to electrical power after ignition (więc po zapłonie)
Poza tym na zdrowy rozsądek, po co podłączać pod stały plus i obciążać akumulator dodatkowym, stałym poborem prądu w stanie spoczynku (moduł kontrolujący wzrost napięcia w DRL), skoro światła mają działać tylko podczas jazdy

Czekamy na skan Twojej instrukcji
jozgaw
Początkujący

Jeszcze raz powtarzam, w galerii zdjęć jest przedstawiony prawdopodobnie inny model świateł z wbudowanym kontrolerem ja otrzymałem komplet z kontrolerem osobno. poldiver masz rację to że poco obciążać bezpośrednio akumulator, jutro to zmienię.
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Kontakt:

Czy to są te światła od Twojego sprzedawcy?

Mają kontroler, ale schemat podłączenia taki sam. Poza tym, dlaczego, jeśli dostałeś towar inny od zamówionego, nie składałeś reklamacji u sprzedawcy?
jozgaw
Początkujący

Na czwartym zdjęciu w galerii jest przedstawiona wiązka przewodów i widoczny jest czerwony przewód zakończony końcówką oczkową to chyba nie do podłączenia pod bezpiecznik?
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Kontakt:

Rozumiem, że pytasz o galerię dostępną w aukcji przez Ciebie wskazanej, nie tej pokazanej w moim linku.
No cóż, radosna twórczość ryżowych kolegów. To wina ich skośnych oczu...chyba...
Nie sugeruj się końcówkami na przewodach, tylko podłączaj zgodnie ze schematem. I tak podejrzewam, że przełożenie tego przewodu nie rozwiąże Twojego problemu migających lamp. Uchroni jedynie Twój akumulator przed niepotrzebnym rozładowywaniem.
Są jeszcze dwa problemy z czerwonym kablem podpiętym bezpośrednio pod akumulator. Jeśli tak zostawisz, to światła dzienne będą Ci gasły z minimalnym opóźnieniem po wyłączeniu silnika (czas na spadek napięcia na akumulatorze po wyłączeniu silnika) i drugi - jeśli podepniesz prostownik do podładowania akumulatora - to zapalą Ci się światła, gdyż wykryją napięcie ładowania.
jozgaw
Początkujący

Nie nie to nie ten komplet to jest link do mojej aukcji:
http://allegro.pl/super-mocne-swiatla-d ... 29597.html

-- N maja 01, 2016 11:05 --

Masz rację, jutro to zmienię. Jeśli chodzi o mój problem to najlepszym rozwiązaniem będzie podłączenie przez przekaźnik, co Ty na to?
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Kontakt:

No to wróćmy do początku. Na Twojej aukcji kontroler jest wbudowany w światła i z obudowy świateł wychodzą trzy przewody. Podłączasz je następująco:
biały - światła pozycyjne
czerwony - plus po stacyjce
czarny - masa np. z akumulatora
I w tym przypadku nie podłączasz żadnego zewnętrznego kontrolera, nawet jeśli taki otrzymałeś w paczce

Napisz, co dostałeś w paczce i ile przewodów wychodzi z obudowy świateł
jozgaw
Początkujący

W paczce dostałem lampy takie jak na zdjęciu na aukcji, wtyczkami z dwoma przewodami takimi jak na zdjęciu, mocowanie tak jak na zdjęciu i wiązkę z kontrolerem z którego wychodzi 2 razy po dwa przewody do podłączenia lamp, dwa przewody w jednej koszulce czerwony "+" i czarny "-" oraz trzeci biały do podłączenia światła pozycja/mijania.
ODPOWIEDZ