Jakie opony zimowe?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

Dodi pisze:ad. 1. porównanie nie trafione :)
Nie trafione tylko dlatego, że auto rocznikowo traci na wartości, ale nie na jakości.

Dodi oczywiście, że wszystko to co nowe najlepsze, ale nie znaczy, że gorsze, albo niezdatne do użytku.

Też kupuje zawsze nowe opony, bronie po części kolegi Tomasino.

Nie twierdzę także, że się mylisz tylko uważam, że trochę przesadziłeś z tak kategorycznym osądem.
Cenie Ciebie również jako kolege z forum bo niejednokrotnie pomagałeś mi i pisałeś posty w moich tematach za co dziękuję więc tym bardziej nie mam zamiaru kłócić się z Tobą albo udowadniać swojej wyższości ;)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja nawet nie pomyslałem o kłutni ;) swoje twierdzenia opieram na doświadczeniu i kilku widzianych tragediach gdzie wina była opona.... wiem, że do tego moze dochodzic złe ciśnienie ale to inny temat...

widze, ze jestes wporzadku gośc...
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Panowie zauważcie ze tomassino kupił to co kupił ze wzgledu na finanse, wiec udowadnianie "wyższości jednych swiąt nad drugimi" zupełnie jest bez sensu... napewno tez wolał by miec nowe...

A na marginesie ja ma 3 letnie zimówki i nie wydaje mi sie zeby za rok były juz do niczego ;)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

w naszej dyskusji wcale nie miałem akurat na myśli naszego kolegi z forum... poprostu trafił sie temat a tu wydaje sie jest odpowiednie miejsce, wiec wymienilismy pare zdan... na złe to nikomu nie wyjdzie ;)

uwazam, ze kazdy kupuje opony na jakie go stać... ja tylko twierdze, ze oszczedzanie na oponach jest wprost niebezpieczne...
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

Dodi pisze: uwazam, ze kazdy kupuje opony na jakie go stać... ja tylko twierdze, ze oszczedzanie na oponach jest wprost niebezpieczne...
no to jest oczywista oczywistość... choć znam osoby które pomimo tego ze maja pieniądze te sprawy ignoruja, albo wręcz sknerzą i to jest dopiero niebezpiecze...
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

marynarz75 pisze:choć znam osoby które pomimo tego ze maja pieniądze te sprawy ignoruja
to sie nazywa chytrość... a wiadomoz przysłowia... tylko, ze czasem przez to cierpią niewinne osoby i to jest w tym najgorsze..
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

Dodi pisze:
marynarz75 pisze:choć znam osoby które pomimo tego ze maja pieniądze te sprawy ignoruja
to sie nazywa chytrość... a wiadomoz przysłowia... tylko, ze czasem przez to cierpią niewinne osoby i to jest w tym najgorsze..
..."było kupic Matiza a nie VOLVO XC 90 opony były by tansze..." tak podsumowałem rozmowe ze znajomym... no cóż życie
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

zastaw sie a postaw sie... to jest nasza polska mentalność... ok ale koniec juz... bo zostaniemy zawieszeni ;)

ja mam opony wcale nie z najwyższej połki Semperit SPEED GRIP, ale kupiłem nowe... bardzo dobrze sie spisują w zimowych warunkach miejsko - szosowych...
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

a ja jak pisałem mam 3 letnie Pirelli sottozero i szczerze mówiac dopiero pd wpływem tego forum zaczołem czegoś o nich sie dowiadywac i nawet nie wiedziałem ze mam takie zajefajne opony :shock: a kupowałem je na zasadzie takiej ze były a ja potrzebowałem opon
i jezeli ktoś ma parę wolnych centów to szczerze polecam
ptomek2
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: ptomek2 »

marynarz75 pisze:a ja jak pisałem mam 3 letnie Pirelli sottozero i szczerze mówiac dopiero pd wpływem tego forum zaczołem czegoś o nich sie dowiadywac i nawet nie wiedziałem ze mam takie zajefajne opony :shock: a kupowałem je na zasadzie takiej ze były a ja potrzebowałem opon
i jezeli ktoś ma parę wolnych centów to szczerze polecam
A no masz :) Najmniejszy rozmiar "Pirelek" 195 w przypadku sottozero a najmniejszy w przypadku sottozero serie 2 to 205. no i rozmiary płyną w gorę tylko po to by zapewnić przyczepność takim samochodom jak lamborghini murcielago lp640. Jedno z 2 lambo w polsce znajdowało się (bo juz gość sprzedał zabawkę) w Podkarpaciu zgadnijcie na jakich oponach jeździł w zimie ;)

Zgadzam się z DODIM ze wiek opony ma znaczenie. O ile w momencie zakupu opon nowych z 2007roku (czyli 4 letnich) ich jakość będzie na bardzo wysokim poziomie o tyle po 4 latach eksploatacji będzie miała już 8 lat!!! Uważam ze 4-5 lat dla opony to max (później opona traci znacznie swoje właściwości, dodając do tego naturalne zużycie bieżnika taka opona jest do wymiany) jeżeli chcemy naprawdę bezpiecznie jezdzić.
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Sorki, że w tym temacie o tym piszę, ale dotyczy to dużej części z nas jeżdżących zimą na 15'
Dopiero ktoś wstawił Kołpaki 15'

Edit.
Dodi pisze: to są od passata b5 i tak sobie pasuja do Tourana ...ale cena dobra jak za orginały...
Ups...
Bez jakichkolwiek wątpliwości wychodzi, że laik ze mnie...
:)
Ostatnio zmieniony śr lis 16, 2011 23:29 przez Eljot, łącznie zmieniany 1 raz.
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Eljot pisze:Sorki, że w tym temacie o tym piszę, ale dotyczy to dużej części z nas jeżdżących zimą na 15'
Dopiero ktoś wstawił Kołpaki 15'
to są od passata b5 i tak sobie pasuja do Tourana ...ale cena dobra jak za orginały...
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Dodi pisze:
Eljot pisze:A więc na przodzie został GoodYear.
Z tyłu wylądowały nówki Kleber udało mi się po 250.oo sztuka.
widze Eljot, że nie jesteś zaściankowy i masz głowe na karku... ;) chodzi mi o to, że nówki dałeś na tył...
Dodi co masz na myśli?

Ludziom,którzy boją się poślizgów i nie wiedzą co zrobić jak poleci "dup*" zaleca się zakładanie lepszych opon na tył.Jednak dla ludzi,którzy mają pojęcie o jezdzie ważniejsza jest oś napędzająca i kierująca,bo po co mi dobry tył jak nie mogę skręcić :P
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Ludziom,którzy boją się poślizgów i nie wiedzą co zrobić jak poleci "dup*" zaleca się zakładanie lepszych opon na tył.Jednak dla ludzi,którzy mają pojęcie o jezdzie ważniejsza jest oś napędzająca i kierująca,bo po co mi dobry tył jak nie mogę skręcić :P
Muti nawet nie wiesz jak bardzo sie mylisz... byłem w szkole bezpiecznej jazdy, gdzie był przeprowadzany test opon... przy okazji było kilku znanych kierowców... wszyscy zgodnych chórem stwierdzili, że zakładanie lepszych opon na przednią oś mija sie z celem i jest poprostu niebezpieczne... co Ci z dobrych opon na przedniej osi jak podczas hamowania lub na łuku drogi tył starci przyczepność?

ja uważam, że mam dobre pojęcie o jeździe i jak sie przejechałem dwoma pojazdami w warunkach testowych ( jeden był wyposażony w gorsze opony na przedniej osi, a drugi miał gorsze opony na tylnej osi ) i zrozumiałem wtedy dlaczego oni mieli takie zdanie...

samochód z gorszymi oponami na tylnej osi był bardzo trudny do opanowania w kazdych prawie warunkach, co innego samochód z lepszymi oponami na tylnej osi... zalecam Tobie taki test a gwarantuje, że zmienisz zdanie ;)
Pankrowka
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Pankrowka »

upraszczając do maksimum: lepiej przywalić przodem gdzie w ciul gratów jest które "zamortyzują" uderzenie niż bokiem gdzie tylko drzwi...
ODPOWIEDZ