Touran się zapalił na postoju-silnik był wyłączony
-
Tony52
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0TDI,AZV 136KM
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Touran się zapalił na postoju-silnik był wyłączony
Dzieki karl
Chetnie bym sie juz piwkiem uraczyl, ale pomóżcie, bo juz brakuje mi pomyslow i pomalu sil... Moze byl gdzies juz podobny problem?
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
A odezwałeś się na PW do Mutiego tak jak pisał masz nr wiązki, kupiłeś odp wiązkę inaczej ciągle będziesz miał jakieś problemy z brakiem łączności. Ile konkretnie jakich przewodów masz nie podłączonych jakieś fotki wrzuć może tak szybciej ktoś pomoże. Pisałeś, że nie wiesz od czego są grube czerwone podłączyłeś już je do zasilania ??
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Sorry kolego, ale tak to na pewno nie połączysz tego wszystkiego. Ty potrzebujesz schematu i sprawdzania obwód po obwodzie, kolor po kolorze i przekrój po przekroju (co to znaczy "gruby" przewód 4mm2 a może 6mm2?).Tony52 pisze:Za co dokładnie są odpowiedzialne czerwone przewody przy skrzynce z bezpiecznikami i przekaźnikami w komorze silnika, są 4 dwa z wiązki wewnętrznej i 2 grube wiem że jeden jest na pewno zasilający.
Proponuję podjechać do ASO wziąć kogoś na stronę i załatwić wydrukowane schematy. Wtedy u siebie w zaciszu powoli działać.
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Juz ten temat byl przerabiany ze schematami i kolega nie jest w tym biegle obeznany. A schematów takich jak szuka czyli narysowana kazda czesc wiazki w danym miejscu jak wyglada to nie ma.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Są
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
dexter23pl
- Expert
- Muti
- Władca postów
Musisz sobie "poszukać" elsy. Jest na necie... 
-
dexter23pl
- Expert
Z elsy korztstam ale tam takich rysunków nie ma.
- Muti
- Władca postów
Hmmm no to znaczy, że w necie jest lekko wypaczona.
EOT
EOT
-
Tony52
- Początkujący
Tak JEDARO, mam juz numer wiazki, zakupilem podobna z podobnym wyposazeniem, identycznej nie znalazlem. Po wmontowaniu tej nowej autko nie odpala :-( nie dziala podgrzewanie swiec i nagrzewnica, cala reszta chodzi bez zarzutu...wszystkie szyby sie otwieraja, wycieraczki chodza, drzwi sie otwieraja, swiatla działaja, stop dziala itp, itd Sprawdzalem dzis jeszcze raz wszytskie kostki i bezpieczniki ale wyglada ze wszytsko jest OK. Gdzie moze byc bład? Gdzie go szukac?
- JEDARO
- Expert
szkoda, że nie mam czasu bo bym się podjął tej roboty ale to jest robota na długie popołudnia, których u mnie brak. Po spr jeszcze przekaźniki, czy dalej jeszcze jakieś grube przewody masz nie podłączone czy już wszystko.
- JEDARO
- Expert
weekendy są najgorsze bo większość umawia się ze mną na robotę właśnie w weekend co jest zrozumiałe w tygodniu każdy zapracowany jest itd.
A Ty się nie poddawaj tylko działaj dalej, wrzucisz jakieś fotki jak to wygląda w tej chwili?
A Ty się nie poddawaj tylko działaj dalej, wrzucisz jakieś fotki jak to wygląda w tej chwili?
-
dexter23pl
- Expert
No fotki by sie przydały tego co zostało nie podłączone oraz gdzie te czerwone kable wisza.
Przydało by się też sprawdzić czy te modóły co nie działają nie mają komunikacji to nie ma na nich napięcia zasilania czy cana....
Przydało by się też sprawdzić czy te modóły co nie działają nie mają komunikacji to nie ma na nich napięcia zasilania czy cana....
-
Tony52
- Początkujący
Witam Panowie,
No więc tak, instalacja jak już wcześniej wspomniałem kupiona 3 z rzędu wydawałoby się że najbardziej podobna, sprzedający twierdził że od 2.0 TDI, ale tylko twierdził, nie ma naklejki z numerem na podstawie którego można by ew. to stwierdzić, jest już założona, wszystkie główne kostki podłączone, pozostały mi jedynie niektóre elementy wyposażenia takie jak fotele, poduszki, konsola których na razie nie mogę założyć bo nie wszystko niestety działa. Wracając do wiązki, jest ona prawdopodobnie z początku 2003 roku tak przynajmniej jest napisane na skrzynce bezpieczników przy kierowcy, moje auto jest z końca 2003. Kostki są wszystkie, a nawet więcej, brakuje jedynie tej do sygnalizacji niezapiętych pasów po stronie pasażera oraz przy pedale sprzęgła jest taka płaska niebieska ale doszedłem że to kostka od starego typu czujnika położenia pedału sprzęgła, była ponoć na to jakaś akcja serwisowa, wymieniali. Z dodatkowych rzeczy to dodatkowe kostki przy fotelach, pewnie od podgrzewanych foteli, kostki do podgrzewanych spryskiwaczy przedniej szyby, kostka szyberdachu. W każdym bądź razie jest więcej niż miej. Niestety jednak nadal są problemy i powoli już nie mam pomysłu jak je rozwiązać, a mianowicie, brakuje kilku kontrolek na liczniku, nie ma podgrzewania świec i nie działa wskaźnik i pompa paliwa, nie słychać jej po przekręceniu kluczyka(przez co silnik nie odpala), kontrolki silnika i miga kontrolka ręcznego której miganie poprzedza sygnał dźwiękowy. Nie działa nagrzewnica jest jedynie podświetlenie panelu sterowania ze wskazaniem temperatury i siły nawiewu, ale nadmuch i klapki nie reagują mimo że jest prąd w kostce zasilającej. Z rzeczy które działają to central, szyby, wycieraczki, spryskiwacze, światła i kierunkowskazy. Ale co mi z tego skoro nie odpala. Problemem jest jeszcze komunikacja z vag, ale do tego dojdę. Jeśli chodzi bordnetz to jest o jedną kostkę więcej w tej części gdzie są przekaźniki, pozostałe są takie same jak w starej wiązce i pasują. Niestety myśląc że coś się zmieni zacząłem dokładać w brakujące miejsca bezpieczniki w skrzynce bezpieczników w komorze silnika, nic się nie zmieniło wręcz jest jeszcze gorzej, nie mam w tej chwili żadnej komunikacji z vag podłączając się przez złącze OBDII, kom. nie łączy się z żadnym sterownikiem, całkowity brak komunikacji i tu pytanie co może być powodem?? Wcześniej miałem komunikację z kilkoma sterownikami, teraz z żadnym, czy jest możliwość że jakimś cudem spalił się główny sterownik, czy raczej nie jest to możliwe? Jest jeszcze jedna dodatkowa kostka w komorze silnika dość duża do której dochodzą białe przewody, nie mam pojęcia za co odpowiada. Dołączam kilka zdjęć jak to wygląda może coś komuś wpadnie do głowy.
No więc tak, instalacja jak już wcześniej wspomniałem kupiona 3 z rzędu wydawałoby się że najbardziej podobna, sprzedający twierdził że od 2.0 TDI, ale tylko twierdził, nie ma naklejki z numerem na podstawie którego można by ew. to stwierdzić, jest już założona, wszystkie główne kostki podłączone, pozostały mi jedynie niektóre elementy wyposażenia takie jak fotele, poduszki, konsola których na razie nie mogę założyć bo nie wszystko niestety działa. Wracając do wiązki, jest ona prawdopodobnie z początku 2003 roku tak przynajmniej jest napisane na skrzynce bezpieczników przy kierowcy, moje auto jest z końca 2003. Kostki są wszystkie, a nawet więcej, brakuje jedynie tej do sygnalizacji niezapiętych pasów po stronie pasażera oraz przy pedale sprzęgła jest taka płaska niebieska ale doszedłem że to kostka od starego typu czujnika położenia pedału sprzęgła, była ponoć na to jakaś akcja serwisowa, wymieniali. Z dodatkowych rzeczy to dodatkowe kostki przy fotelach, pewnie od podgrzewanych foteli, kostki do podgrzewanych spryskiwaczy przedniej szyby, kostka szyberdachu. W każdym bądź razie jest więcej niż miej. Niestety jednak nadal są problemy i powoli już nie mam pomysłu jak je rozwiązać, a mianowicie, brakuje kilku kontrolek na liczniku, nie ma podgrzewania świec i nie działa wskaźnik i pompa paliwa, nie słychać jej po przekręceniu kluczyka(przez co silnik nie odpala), kontrolki silnika i miga kontrolka ręcznego której miganie poprzedza sygnał dźwiękowy. Nie działa nagrzewnica jest jedynie podświetlenie panelu sterowania ze wskazaniem temperatury i siły nawiewu, ale nadmuch i klapki nie reagują mimo że jest prąd w kostce zasilającej. Z rzeczy które działają to central, szyby, wycieraczki, spryskiwacze, światła i kierunkowskazy. Ale co mi z tego skoro nie odpala. Problemem jest jeszcze komunikacja z vag, ale do tego dojdę. Jeśli chodzi bordnetz to jest o jedną kostkę więcej w tej części gdzie są przekaźniki, pozostałe są takie same jak w starej wiązce i pasują. Niestety myśląc że coś się zmieni zacząłem dokładać w brakujące miejsca bezpieczniki w skrzynce bezpieczników w komorze silnika, nic się nie zmieniło wręcz jest jeszcze gorzej, nie mam w tej chwili żadnej komunikacji z vag podłączając się przez złącze OBDII, kom. nie łączy się z żadnym sterownikiem, całkowity brak komunikacji i tu pytanie co może być powodem?? Wcześniej miałem komunikację z kilkoma sterownikami, teraz z żadnym, czy jest możliwość że jakimś cudem spalił się główny sterownik, czy raczej nie jest to możliwe? Jest jeszcze jedna dodatkowa kostka w komorze silnika dość duża do której dochodzą białe przewody, nie mam pojęcia za co odpowiada. Dołączam kilka zdjęć jak to wygląda może coś komuś wpadnie do głowy.
- Załączniki