VW Touran - Kierownica multifunkcyjna MFSW - manual

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.

Statystyka użyteczności :) - Po przeczytaniu:

Podoba mi się zmiana - mam zamiar przerobić
89
59%
Przerobiłbym - ale to za drogi gips :(
16
11%
Już to zrobiłem - warto było :)
36
24%
Mam MFSW i jej nie używam - zbędny wodotrysk
0
Brak głosów
Za trudne, nie będę przerabiać
1
1%
Nie widzę potrzeby przeróbki
7
5%
Nie będę poprawiał po fabryce, oni wiedzą co robią
2
1%

Liczba głosów: 151

Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: VW Touran - Kierownica multifunkcyjna MFSW - manual

Post autor: BRUNO55 »

Kabelek nie będzie Ci pasował. W starej kierownicy jest inne gniazdo do kabelka niż w nowej .Powinien być kabelek 3C8 271 584 F ( kabelki te mają inne wtyczki ) Miałem to u siebie. http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... ead#unread
Co do modułów pod kierownicę to możesz szukać takich:
1K0-953-549-CD Type 2 SW 0111 Highline No 2.0 -
1K0-953-549-CE Type 2 SW 0111 Highline No 2.0 -
1K0-953-549-CF Type 2 SW 0111 Highline No 2.0 #2
1K0-953-549-CH Type 2 SW 0111 Highline Yes 1.3 & 2.0 -
1K0-953-549-CJ Type 2 N/A Highline Yes 2.0 -
1K0-953-549-CK Type 2 SW 0111 Highline Yes 2.0 #2
Co do manetki to powinno wyglądać to tak:
Image
ObrazekObrazek
trucha0
Użytkownik
Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
Imię:: tomasz
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: trucha0 »

Kolego dzięki za info na temat kabelka poczekam chwile może z poduszką uda mi się razem szarpnąć gdyby nie to będę do Ciebie pisał,przeróbka manetki to będzie pikuś dzięki Twojemu zdjęciu,a co do modułów to spacewalker mówił że tylko moduł CH bo to hybryda 1,3 i 2,0 więc co do tych powyżej jestem średnio nastawiony bo może nie będzie czegoś obsługiwać przy zmianie kierownicy,panelu klimatyzacji i licznika....
rzadus
Początkujący
Auto:: Caddy 1.9TDI 2006
Imię:: Sławek
Podziękował: 4 razy

Post autor: rzadus »

Witam.
Na wstępie chciałbym dodać , że jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie (specjalizacja drewno :) ) a od miesiąca jestem posiadaczem Caddy 1,9TDI z 2006r.

Zachciało mi się skórzanej kierownicy, i taką kupiłem, ale niestety nie pasowała do mojej poduszki :( . Okazało się, że są dwa mocowania - na plastikowe "kołki" i pręty metalowe :( No to szukałem kolejnej ,a że akurat w dobrej cenie była z multifunkcją to taką nabyłem :)

Dlatego chciałbym dołączyć się do tematu.
Czy podpowie mi ktoś czego będę potrzebował aby zadziałało?

Dodam też, że mam MFA i licznik z małym FIS ale zakupiłem już duży :)
Nie miałem też tempomatu - to też będzie dołożone.

Wiem że potrzebuje wiązkę miedzy airbag a taśmą/zwijakiem, ale czy sam zwijak też należy wymienić?

i czy moduł który obsługuje MFA i tempomat obsługuje też Multifunkcję? czy taki moduł też należy wymienić?

Po niedzieli chciałbym oddać auto w ręce fochowców którzy mi to zakodują dlatego proszę o podpowiedź czego mi brakuje i czy to w ogóle zadziała :(

Dodatkowo widziałem na YT fimik użytkownika Marcin z Wawy z 3D graficznym wyświetlaczem - podejdzie to w moim caddy?

Podsumowując - mam:
Kierownicę - w wersji pierwszej - gumki bez obsługi MFA (teraz widze że przydała by się z MFA :( )
Moduł z pod kierownicy (z symbolami DE KLO , /P VW 1K0 953 549 A, /30S LK 05 1135 10, /HW 009, /SW 0030)
Licznik (1T0920 873E VDD)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Myślę, że na wszystkie pytania dotyczące kierownicy jakie zadales znajdziesz odpowiedź w pierwszym poście, a co do reszty na forum . Poświęć tylko 10minut na dobry przeczytanie i zrozumienie :) jak po tym będziesz miał problem, to wtedy zadaj pytanie.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
rzadus
Początkujący

Sęk w tym że temat studiuje od 5 rano - im więcej czytam tym mniej wiem :(
Tak jak napisałem jestem laikiem w tym temacie :(

Ale rozumiem że skoro sterownik to 1K0 953 549 A - odznacza wg tabeli Midline - czyli bez multifunkcji...

Czyli musze szukać Highline ale którego najlepiej ? :)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

rzadus pisze:Ale rozumiem że skoro sterownik to 1K0 953 549 A - odznacza wg tabeli Midline - czyli bez multifunkcji...

Czyli musze szukać Highline ale którego najlepiej ? :)
Tak i wg tabeli masz pierścień slizgowy typu 1, takze albo szukasz sterownika High pod pierścień typu 1, albo szukasz High pod pierścień typu 2 i wymieniasz dodatkowo pierścień na typ 2.
rzadus
Początkujący

Tu rozumiem że lepiej szukać kpl pod pierścień typu drugiego bo jak pisałeś z pierwszym były problemy :(

Na razie nie wiem jaki mam pierścień w aucie bo go nie oglądałem a kierownica jest dokupiona więc muszę sprawdzić jaki mam pierścień :)

Chodzi mi jeszcze po głowie inne pytanie:
Dlaczego multifunkcja bez MFA nie obsługuje tego? Są tak samo po 4 przyciski na stronę tylko inaczej oznaczone symbolami.
Co odpowiada za sterowanie MFA? - czy jakiś konkretny sterownik którego od razu poszukać?

Tak mam kierownice bez MFA ale może już lepiej złożyć w 100% działający zestaw - dlatego pytam :(
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Pierścień mas typu 1 bo masz sterownik A. Patrz na tabele.

NzTT
rzadus
Początkujący

No ale sterownik którego symbole podałem dokupiłem razem z manetką tempomatu w celu dołożenia go w caddym (nie miałem wcześniej tempomatu) :)

Handlarz dał mi cały kpl odkręcony z kolumny kierowniczej - sterownik i dwie manetki i chyba moduł abs - tak żeby był pasujący kpl

Teraz wychodzi że jeśli mam MFA w aucie seryjnie to sterownik który siedzi w aucie tez musi być midline czyli obsłużył by mi tempomat :(

Musze jechać do niego jeszcze raz żeby znaleźć sterownik Highline i do tego pierścień i przewód multi - czy przewody też występują w kilku wersjach?
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: BRUNO55 »

Moim zdaniem najlepiej by było abyś podłączył auto do VCDS-a i zrobił scan i odczytał wszystkie sterowniki. do tego zrobił zdjęcia deski i manetek a wtedy można będzie konkretnie podać Ci zestaw jakiego potrzebujesz jeżeli sam do tego nie możesz dojść. Do tej pory to w Twoich informacjach jest za mało danych aby sugerować rozwiązania. Jeżeli nie masz VCDS-a a myślę że nie masz to zapytaj na forum kto może Ci to zrobić w pobliżu zamieszkania. Jeżeli nie ma nikogo takiego to zdemontuj stara kierę i wszystko odczytaj z nalepek sterowników bo jak do tej pory wiadomo że masz taśmę typ 1.
ObrazekObrazek
rzadus
Początkujący

No i wyszło szydło z worka :shock:

Chciałem dołożyć tylko tempomat bo MFA już miałem. No i Laik poszedł do handlarza i kupił "zestaw" do tempomatu: sterownik 1K0953549 A, manetkę prawa 1KO953519 A, manetkę lewą 1KO953513 A.

W tzw. między czasie doszła myśl zmiany kierownicy na skórzaną, pierwsza przyszła bardzo ładna czarna bez multifunkcji ale - zonk - inne mocowanie poduszki, no to kolejna z allegro w jakiejś rozsądnej cenie - z multifunkcją ale kolejny zonk bo "siwa".

Kolejna myśl jak już jest multifunkcja to dlaczego ma nie działać :) - no to kolejne poszukiwania....

Teraz "rozebrałem" kolumnę i okazuję się że są u mnie: moduł 1K0953549 AP, prawa manetka 1K0953519 C, taśma 1K0959653 C, lewa manetka 1K0953513
czyli żeby działał tempomat wystarczyłaby manetka z tempomatem i przesterowanie...
No ale za niewiedzę trzeba płacić... :(

Teraz trzeba znaleźć odpowiedni moduł który "obsłuży" MFA , tempomat i multi czyli Highline... - dzwoniłem do osoby która ostro poprzerabiała swojego Tourana - powiedział mi że jeśli chcę aby kierownica obsługiwałą MFA to prawa manetka musi być zwykła bo komputer robi priorytet z manetki.

No i mam kierownice z gumkmi tak jak na pierwszej fotce na 1 str tego postu - tylko pytanie skąd komputer wie jakie sa symbole na kierownicy skoro ta ze sterowaniem MFA ma takie same rozmieszczenie przycisków tylko inne symbole?

żeby was nie zawalać - z tym co mam teraz - wystarczy zmienić moduł na Highline i dokupić wiązke do poduszki z kostką multifunkcji i będzie działał zestaw obsługujący MFA i tempomat z manetek
albo dokupić sterownik, wiązke poduszki, kierownicę z obsługą MFA i zwykłą prawą manetkę i wtedy wszystko chodzi z kierownicy?
pablo
Kandydat
Auto:: 1T1 2.0 TDI 2005
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: pablo »

Do tej kierownicy,o o której piszesz nie musisz zmieniać prawej manetki na taką bez obsługi komputera. Manetkę musisz zmienić jakbyś zmieniał kierownicę z 1T3.
rzadus
Początkujący

pablo pisze:Do tej kierownicy,o o której piszesz nie musisz zmieniać prawej manetki na taką bez obsługi komputera. Manetkę musisz zmienić jakbyś zmieniał kierownicę z 1T3.
Tak rozumiem jeśli będzie ta kierownica którą mam dokupuję tylko przewód oraz sterownik Highline i zostaje moja manetka.
Ale kierownicą nie będę mógł sterować komputerem tylko radiem?

Żeby kierownica obsługiwała komputer musi być manetka zwykła i wspomniana 1T3?

I jeszcze pytanie jeśli kierownica obsługuje komputer bo ma inne przyciski niż ta do radia to czy wtedy obsługuje wszystkie funkcje radia?
pablo
Kandydat
Auto:: 1T1 2.0 TDI 2005
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: pablo »

Nie musisz zmieniać manetki. Ja mam zostawioną starą z 1T1 i działa mi obsługa komputera zarówno z manetki jak i kierownicy.
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

pablo pisze:Nie musisz zmieniać manetki. Ja mam zostawioną starą z 1T1 i działa mi obsługa komputera zarówno z manetki jak i kierownicy.
do momentu aż licznik zwariuje już gdzieś na naszym forum było to opisane sam tak miałem lecz wolałem wymienić i mieć spokój koszt manetki niewielki
ODPOWIEDZ