Ja miesiąc temu zamówiłem koła zimowe 17'' i wczoraj dostałem informację od dealera że nie ma i nie będzie... i że generalnie VW traktuje polski rynek po macoszemu. Więc chyba kupię teraz same opony.
Ja zamawiałem auto 2 tyg temu u Plichty w Gdyni i aluminiowe felgi były jak najbardziej dostępne przy zamawianiu, z tym że nie wiem czy mają je teraz na stanie dla klienta "z ulicy"
hubertm pisze:A ja mam jeszcze pytanie o side assist i lane assist - czy ktoś z was ma doświadczenie z używania tych systemów? Czy są pomocne czy to raczej tylko gadżet do zabawy?
odświeżam swoje pytanie czy ktoś z was używa tych systemów?
hubertm pisze:A ja mam jeszcze pytanie o side assist i lane assist - czy ktoś z was ma doświadczenie z używania tych systemów? Czy są pomocne czy to raczej tylko gadżet do zabawy?
odświeżam swoje pytanie czy ktoś z was używa tych systemów?
Nie używałem na codzień, ale próbowałem jednego znich. Wiem ze moze sie wtrącam, ale do przemyślenia:
Side assist:
- jesli jezdzisz po miescie to ta lampka bedzie zapalac sie co i juz. czy bedziesz jej bezgranicznie ufał i zmieniał pas bez spojrzenia w lusterko? czy w pewnym momencie jej migotanie bedzie dla ciebie bez znaczenia?
Lane assist:
- może i fajne jak jedziesz znużony. pewnie działa dobrze, tak jak system pre-crash albo aktywny tempomat, ale nie wiem czy ten system zbyt mocno nie ingerowałby w moje panowanie nad pojazdem...
Na miasto to raczej marna pomoc bo ciągle kogoś będziesz miał w zasięgu asystenta. Dlatego trzeba go wyłączać
pkk pisze:Lane assist:
- może i fajne jak jedziesz znużony. pewnie działa dobrze, tak jak system pre-crash albo aktywny tempomat, ale nie wiem czy ten system zbyt mocno nie ingerowałby w moje panowanie nad pojazdem...
Ten asystent koryguje pewne ruchy (zjeżdżanie z pasa) ale na pewno nie będzie z tobą walczył o kierownicę. Podobnie jest przy asystencie parkowania - wystarczy lekko ruszyć kierownicą i asystent przestaje działać.
Ostatnio zmieniony śr lis 16, 2016 23:40 przez rzutnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja z kolei mam Side Assist i bardzo go sobie cenię. Po jakimś czasie przestajesz myśleć o tych diodach, ale to nie znaczy że przestajesz je zauważać. Po prostu to zaczyna działać jak w automacie, coś jak zmiana biegu w manualnej skrzyni, nie myślisz o tym że musisz wcisnąć sprzęgło itd... Ja zaobserwowałem, że dzięki nim zdecydowanie częściej spoglądam w lusterka, bo podświadomie mózg reaguje na te bodźce i "skanuje" otoczenie, a to daje lepszą orientację w sytuacji na drodze i poprawia bezpieczeństwo. Jeżdżę głównie po mieście (80/20) i nie zamierzam tego wyłączać.
Kolejne pytanie - czy elektrycznie zamykaną klapę bagażnika da się zamknąć z kluczyka? Sprzedawca w salonie był pewien, że się da ale jak spróbował to mu nie wyszło
hubertm pisze:Kolejne pytanie - czy elektrycznie zamykaną klapę bagażnika da się zamknąć z kluczyka? Sprzedawca w salonie był pewien, że się da ale jak spróbował to mu nie wyszło
hubertm pisze:Kolejne pytanie - czy elektrycznie zamykaną klapę bagażnika da się zamknąć z kluczyka? Sprzedawca w salonie był pewien, że się da ale jak spróbował to mu nie wyszło