TOURAN 2015 (5T1)
- pkk
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.8 TSI 2016
- Imię:: PKK
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: TOURAN 2015
nawet o tym wspominać nie trzeba...
rozrusznika,
silnika,
akumulatora,
itd, itd, itd.
producenci chwalą się, ze wszystko jest 3x wzmocnione zeby wytrzymywało ten start stop.
jesli ktos chce to niech sobie w to wierzy.
rozrusznika,
silnika,
akumulatora,
itd, itd, itd.
producenci chwalą się, ze wszystko jest 3x wzmocnione zeby wytrzymywało ten start stop.
jesli ktos chce to niech sobie w to wierzy.
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Przez zmianę wartości napiecia przy której komputer zezwoli za start - stop. Jeżeli napięcie na aku spadnie poniżej jakiejś zadanej wartości to system nie pozwoli na zatrzymanie silnika aby doładować aku. Należy tę wartości ustawić na tyle wysoko aby dla start-stopu wskazywało niedoladowanie akumulatora i nie zezwoliło na zatrzymanie silnika.pkk pisze:Jak
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 00#p226300
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
-
- Użytkownik
- Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 135 razy
Ja w moim Tigi nie mogłem się przyzwyczaić do S/S i po tygodniu zostało wyłączone na stałe. Zostały zmienione wartości w temperaturze S/S i ma cały czas za zimno:)
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
- Imię:: Hubert
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Można to zmienić bez utraty gwarancji?FreeStyle pisze:Ja w moim Tigi nie mogłem się przyzwyczaić do S/S i po tygodniu zostało wyłączone na stałe. Zostały zmienione wartości w temperaturze S/S i ma cały czas za zimno:)
-
- ____________________
- Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
wszelkiego rodzaju ingerencja w oprogramowanie laczy sie z utratą gwarancji na caly pojazd. pytalem juz o to w aso,a oni nie maja prawa ani wiedzy jak to zrobic,juz sie o to pytalem bo też mnie denetwuje to s/s
- marcinde
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4tsi150
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
Ja przyzwyczaiłem się do wyłączania zaraz po odpaleniu silnika. To już nawyk. Pasy, skrzynia w D, klik w S&S i wio.
Nie kombinowałbym z oprogramowaniem na gwarancji...
Nie kombinowałbym z oprogramowaniem na gwarancji...
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Z jednej strony silnik mniej pracuje ponieważ np. wyłącza się gdy staniemy na czerwonym świetle a co za tym idzie mniej zanieczyszcza środowisko (główny cel start/stopu). Z drugiej jednak strony częściej pracuje rozrusznik oraz akumulator jest bardziej eksploatowany (duży prąd rozruchowy) co może spowodować ich wcześniejsze zużycie. Odnośnie silnika to się nie wiem czy np. zużycie silnika podczas rozruchu nie odpowiada jakiemuś tam czasowi podczas normalnej pracy. Na pewno te pozostałe rzeczy nie są brane pod uwagę przy przeprowadzaniu testów zanieczyszczenia i zużycia paliwa, które robi VW aby spełnić jakieś tam wymagania (zadowolić "pseudoekologów").hubertm pisze:A czy to się odbija negatywnie na żywotności silnika?
Mam start/stop w swoim obecnym Touranie i da się do niego przyzwyczaić tylko trzeba się nauczyć z tym jeździć. Na pewno trzeba ro wyłączać podczas jazy w korkach. Przy dojeżdzaniu do świateł trzeba kontrolować czy np. za chwilę nie będzie zielonego i wtedy nie wrzucać na luz aby silnik się nie wyłaczył.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
To silnik gaśnie tylko na biegu jałowym (luzie)?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- pkk
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.8 TSI 2016
- Imię:: PKK
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Może starsze generacje tak gasną. Golf VII gasł jedynie wtedy gdy samochod byl na luzie oraz stał.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Oczywiście, że tylko na luzie. Jak byś miał ruszyć na biegu jakby silnik nie chodził
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Ehh, myślałem że mówimy o manualu.. Dsg, to inny temat
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Faktycznie, przecież nie wszyscy jeżdżą w automacie.Muti pisze:Ehh, myślałem że mówimy o manualu.. Dsg, to inny temat
Dopóki stoisz na biegu ze sprzęgłem i wciśniętym hamulcem - silnik nie pracuje, gdy zwolnisz hamulec momentalnie odpala - myślałem, że może w ten sposób to działa.Muti pisze:Oczywiście, że tylko na luzie. Jak byś miał ruszyć na biegu jakby silnik nie chodził
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
U mnie działa to tak, że jak się zatrzymam i wrzucę na luz (skrzynia ręczna) to silnik gaśnie. Po wciśnięciu sprzęgła silnik automatycznie odpala.
Do automatycznego wyłączenia silnika muszą być spełnione odpowiednie warunki: temperatura silnika, napięcie akumulatora i pewnie coś jeszcze. Po wyłączeniu silnika zmniejsza się np. nadmuch z nawiewów. Czasami po automatycznym wyłączeniu silnik i tak samoczynnie odpala nawet gdy nie wcisnę sprzęgła, zapewne na skutek zmiany paramatrów które są mierzone np. obniżenie napięcia.
Do automatycznego wyłączenia silnika muszą być spełnione odpowiednie warunki: temperatura silnika, napięcie akumulatora i pewnie coś jeszcze. Po wyłączeniu silnika zmniejsza się np. nadmuch z nawiewów. Czasami po automatycznym wyłączeniu silnik i tak samoczynnie odpala nawet gdy nie wcisnę sprzęgła, zapewne na skutek zmiany paramatrów które są mierzone np. obniżenie napięcia.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
- Imię:: Hubert
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Czy ktoś z was posiada Dynamic Light Assist bez nawigacji? Pytam bo w salonie powiedzieli mi, że muszę dobrać nawigację do DLA mimo, że konfigurator na stronie tego nie wymaga