TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: marcyb3 »

pkk pisze:Szyby zawsze będą parować przy wyłączonej klimatyzacji. Fizyka! Klimatyzacja posiada osuszacz powietrza i wtedy nic nie będzie parować. Wyłączanie klimatyzacji na zimę jest błędem bo bardziej jej szkodzi niż ja oszczędza. Pozdrawiam.
Ja jakoś jeżdżę bez włączonej klimatyzacji i mi nie paruja szyby tauryna 2007 :p

Wystukane z garażu przy piwku :P
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

marcyb3 pisze:
pkk pisze:Szyby zawsze będą parować przy wyłączonej klimatyzacji. Fizyka! Klimatyzacja posiada osuszacz powietrza i wtedy nic nie będzie parować. Wyłączanie klimatyzacji na zimę jest błędem bo bardziej jej szkodzi niż ja oszczędza. Pozdrawiam.
Ja jakoś jeżdżę bez włączonej klimatyzacji i mi nie paruja szyby tauryna 2007 :p

Wystukane z garażu przy piwku :P
Kwestia, róznicy temperatur i wilgotnosci w danym regionie...
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
terex
Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: terex »

juz sie zmartwilem ze to jskas powazna sprawa z tym parowaniem szyb a tu w menu klimatuzacji wentylator byl nastawiony na najlżejsza prace zwiekszylem na sredni i juz wszytko OK
Awatar użytkownika
pkk
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.8 TSI 2016
Imię:: PKK
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: pkk »

Hej, zblizam sie do 15 tys. km i chciałbym we wlasnym zakresie wymienic olej i filtr oleju.
Samochód mam w leasingu i nie chcialbym przy najblizszym przegladzie w ASO miec marudzenia, dlatego mysle o wymianie na oryginalny filtr VW.

A moze koszt takiej wymiany w ASO jednak nie jest tak duzy i nie warto się bujać?
Gdzie mozna kupic oryginalny filtr VW?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Nie mysi byc ori vw filtr. I w aso czasami zakladalismy filtry na szybkiego kupione w ic. Od tego sie nie traci gwarancji. I do aso mozesz pojechac ze swoimi czesciami na wymiane. Koszt wymiany nie jest powalajacy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

pkk pisze:Hej, zblizam sie do 15 tys. km i chciałbym we wlasnym zakresie wymienic olej i filtr oleju.

Tzn nie zależy ci na gwarancji skoro już pierwszy przegląd chcesz olać?
Kup olej gdzie i jaki chcesz(byle normy się zgadzały) a filtr z wymianą w aso majątku nie kosztuje, ale za to masz pieczątkę w książce i nie szarpiesz się z aso jak coś się dzieje z autem
Awatar użytkownika
pkk
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.8 TSI 2016
Imię:: PKK
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: pkk »

Pierwszy przegląd go aso ustaliło na 30tys km co uważam za nonsens.
Wiec chce zrobić wymianę we własnym zakresie.
Ktoś kojarzy parametry filtra?
siedlu
Kandydat
Auto:: Touran HL 1.4 TSI 2016
Imię:: Kamil
Podziękował: 2 razy

Post autor: siedlu »

Cześc, czy to normalne, że teraz wraz z nowym autem nie dają ani zapasowego, ani dojazdówki ani zestawu naprawczego? Mi powiedzieli, że mam opony samouszczelniające się a jakby co to Assistance....

W sumie pewno kupie dojazdówkę w swoim zakresie ale zastanawia mnie czy czegoś mi po prostu nie dali czy tak faktycznie jest? Jak to u was wyglądało bo właściwie doczytałem, że były rózne opcje ale nie wyłapałem aby nie było NIC. Swoją drogą w którym kierunku to zmierza, że nawet wymiana koła będzie pracą dla "specjalisty" hehe
terex
Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: terex »

siedlu pisze:Cześc, czy to normalne, że teraz wraz z nowym autem nie dają ani zapasowego, ani dojazdówki ani zestawu naprawczego? Mi powiedzieli, że mam opony samouszczelniające się a jakby co to Assistance....

W sumie pewno kupie dojazdówkę w swoim zakresie ale zastanawia mnie czy czegoś mi po prostu nie dali czy tak faktycznie jest? Jak to u was wyglądało bo właściwie doczytałem, że były rózne opcje ale nie wyłapałem aby nie było NIC. Swoją drogą w którym kierunku to zmierza, że nawet wymiana koła będzie pracą dla "specjalisty" hehe
Ja powinienem dostac dojazdowke a dostalem pełnowymiarowe kolo zapasowe. czyli wychodzi na to ze u nas vw robi sobie co chce. sprawdz zamowienie i domagaj sie tego co jest w zamowieniu pojazdu
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

siedlu pisze:Cześc, czy to normalne, że teraz wraz z nowym autem nie dają ani zapasowego, ani dojazdówki ani zestawu naprawczego? Mi powiedzieli, że mam opony samouszczelniające się a jakby co to Assistance....

Masz 7 miejsc? W takim wypadku nie ma koła ani zestawu naprawczego tylko tak jak pisałeś opony samouszczelniajace
siedlu
Kandydat
Auto:: Touran HL 1.4 TSI 2016
Imię:: Kamil
Podziękował: 2 razy

Post autor: siedlu »

Mam 5 miejsc ale z tego co mówili to koła z pakietu r. No nic, zobaczę zamówienie co bylo w nim wyszczególnione choć zalatuje tu wolną amerykanką :)
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

siedlu pisze:Mam 5 miejsc ale z tego co mówili to koła z pakietu r. No nic, zobaczę zamówienie co bylo w nim wyszczególnione choć zalatuje tu wolną amerykanką :)
Zgodnie z cennikiem dla Twojej wersji (HL + R-Line) powinno być:

Pełnowymiarowe koło zapasowe stalowe 16" (z limitem prędkości do 80 km/h)

W cenniku R-Line nie wyłącza koła zapasowego.

Pewnie tak jak ja i kilku innych właścicieli nowych Touranów w wersji HL powinieneś dostać koło zapasowe stalowe w mniejszym rozmiarze 16" z oponą letnią 205/60/16 z żółtymi naklejkami ostrzegającymi, że to dojazdówka :-)

W wersji 5 os. koło zapasowe u mnie jest takie jak w/w.

Cennik dalej nie zawiera wszystkich informacji - np. nie ma zapisu o tym, że w wersji 7 os. w ogóle brak koła zapasowego (bez względu na wersję).

VW zmienił zapis dot. Pełnowymiarowe koło zapasowe stalowe 16" (z limitem prędkości do 80 km/h) dopiero po interwencjach forumowiczów.

Tak przy okazji to nie ma specjalnych felg w pakiecie R-Line. Zgodnie z cennikiem dostajesz takie jak do HL (Stockholm) no chyba, że dopłacisz za inne.
EDIT: zajrzałem do konfiguratora - do R-Line trzeba wybrać droższe felgi i za nie dopłacić.
EDIT II: w konfiguratorze w podsumowaniu wersji R-Line figuruje Pełnowymiarowe koło zapasowe stalowe 16" (z limitem prędkości do 80 km/h) - jak go nie masz to interweniuj u dilera.
Ostatnio zmieniony śr lis 30, 2016 20:16 przez Gandalf, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

Gandalf pisze: Tak przy okazji to nie ma specjalnych felg w pakiecie R-Line. Zgodnie z cennikiem dostajesz takie jak do HL (Stockholm) no chyba, że dopłacisz za inne.
Felgi Salvador za dopłata 1140 pln do HL są traktowane jako część pakietu R, przynajmniej w konfiguratorze
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

Cesarz pisze:
Gandalf pisze: Tak przy okazji to nie ma specjalnych felg w pakiecie R-Line. Zgodnie z cennikiem dostajesz takie jak do HL (Stockholm) no chyba, że dopłacisz za inne.
Felgi Salvador za dopłata 1140 pln do HL są traktowane jako część pakietu R, przynajmniej w konfiguratorze
Też zajrzałem do konfiguratora i przed chwilą wyedytowałem mojego maila ;)

Nie zmienia to faktu, że takiej informacji w cenniku VW nie ma.

Tak samo jak nie ma info o braku koła zapasowego i zestawu naprawczego do wersji 7os. (a takie info jest w konfiguratorze).
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

TOURAN 2017

No dobrze, znalazłem chwilkę czasu to napisze na co czekam do maja 2017

Touran HL :20: :tdi: 190KM, 400Nm, DSG
W wyposażeniu to co w HighLine plus: