Błąd poduszki powietrznej

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany
Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
Imię:: Kamil
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: Błąd poduszki powietrznej

Post autor: tinware »

Cześć, witam Was chyba w najzabawniejszym temacie na tym forum, którego czytanie stanowczo poprawiło mi humor. Co słychać u mnie, a no tak:

Kod: Zaznacz cały

01218 - Side Airbag Igniter; Passenger Side (N200)
     001 - Upper Limit Exceeded - MIL ON
01228 - Airbag Cut-Off Switch for Passenger Side (E224)
     008 - Implausible Signal - MIL ON
Trochę z historii: błąd pojawił się pierwszy raz w okolicach Sylwestra, 2 tyg. po demontowaniu i montowaniu schowka przed nogami pasażera. Kasowanie błędu nic nie dało, więc wyłączyłem poduszkę z przełącznika w schowku, skasowałem błąd i to wtedy pomogło. Pamiętam, że jeździłem tak kolejne 2 tyg., aż w końcu postanowiłem przełączyć przełącznik na ON - brak błędów. Jeździłem tak kolejny miesiąc, aż tu nagle kolega wsiada energicznie do auta na siedzenie pasażera, pewnie wiecie co było dalej ;) Kasowanie błędu nie pomaga, przełączenie przełącznika na OFF i kasowanie błędu tym razem nie pomogło. Zamierzam przyjrzeć się kostce tego przełącznika, niestety jest on za schowkiem, ale w niedługim czasie będę dobierał się do mechanizmu klap klimatronika V71 - wtedy przy okazji wyciągnę przełącznik do środka schowka aby zacząć tą zabawę :) Czy dostęp do kostki pod siedzeniem jest łatwy? Coś trzeba demontować, aby dostać się do tej kostki?

Schemat elektryczny:
01218+01228.jpg
atomic
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 BGU 2005
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: atomic »

Dorzucę i ja cegiełkę wiedzy w temacie.
Jeździłem z błędem poduszki powietrznej przez ponad rok z braku czasu na zajęcie się naprawą. Na szczęście jest to forum i po lekturze tematu zabrałem się do roboty. Odczytane kablem VCDS błędy potwierdziły że chodzi o poduszkę powietrzną pasażera i wyłącznik. Po przełączeniu poduszki pasażera na OFF i wykasowaniu, błędy już nie powracały - miałem zatem pewność że trzeba wymienić wyłącznik.
Zakup niestety w ASO za 215zł ale trudno, na bezpieczeństwie nie oszczędzam. Kupowanie używanych w sytuacji gdy nagminnie padają mija się z celem.
I tu ciekawa informacja, są przynajmniej dwie wersje wyłącznika do tourana z lat 2003-2006:
6Q0919237C - z czarnym "kółkiem", który zakupiłem w ASO na podstawie porady z forum
6Q0919237A - ze srebrnym "kółkiem", który miałem w aucie
na szczęście wersja C u mnie powodzeniem zastąpiła wersję A.

Wymiana bez większych problemów, schowka nie trzeba całkowicie demontować, tylko odchylić na tyle żeby wepchnąć wyłącznik do środka. Podłączenie, brak błędów i satysfakcja z własnoręcznie wykonanej naprawy - bezcenne.

Z ciekawości otworzyłem ten badziewny wyłącznik z pytaniem jaka technologia kryje się w kostce za ponad 200zł i czy można go naprawić. Niestety chyba celowo zostało to tak zrobione, że niewiele da się zrobić, pewnie trzeba by wylutować tę płytkę z pinów, na których się trzyma ale nie mam hotaira.

Zdjęcia TUTAJ

Mam nadzieję że komuś to pomoże i zachęci do samodzielnej naprawy. Pozdrawiam!

EDIT 08.07.2019

Niestety po 3 dniach błąd zapalił się znowu - ten sam.
Wymontowałem schowek, przeczyściłem żółtą kostkę od wyłącznika i drugą żółtą kostkę elektryczną od poduszek, która znajduje się za schowkiem - bez efektu, błąd wciąż ten sam.
Następnego dnia przeczyściłem żółtą kostkę elektryczną ZA fotelem pasażera, błędy powróciły po 3 godzinach. Dostęp do kostki jest łatwy, wystarczy odkręcić osłonę po prawej stronie siedząc z tyłu.

Kostka za fotelem: KLIK

Przeczyściłem kostkę POD fotelem pasażera - w końcu SUKCES. Drugi dzień trzyma. Dostęp do kostki bezproblemowy, wystarczy podnieść fotel na maxa do góry i zanurkować od przodu.

Kostka pod fotelem: KLIK

Środek, jaki użyłem do styków to Kontakt (alkohol izopropylowy). Nie rozbierałem kostek, do tego trzeba by zakupić na allegro komplet kluczy do pinów. Po prostu docisnąłem przewody, spryskałem kontaktem i kilkukrotnie rozłączyłem i połączyłem kostkę.
Mam nadzieję że to już koniec walki z błędem poduszki.
Trudno powiedzieć która kostka siała błędami, czy wymiana wyłącznika była nieunikniona a może wszystko naraz. Najważniejsze to mieć swój kabel i VCDS na laptopie, bez tego wydałbym fortunę na kasowanie błędów w serwisie.
Trzymajcie się Pozdrawiam.
thomas_81
Przeglądacz
Auto:: Touran AVQ 1.9 2004
Podziękował: 2 razy

Post autor: thomas_81 »

Witam

Mam problem z poduszką chodzi o taki błąd:

00588 Zapalnik Airbag strona kierowcy (N95)
001-Górna wartość skrajna przekroczona-MIL zapalona.

Skasowałem ten błąd i ostatnio podczas kręcenia kierownicą znów się pojawił,czy to nie jest czasem wina taśmy?

Pozdrawiam
Thomas_81
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

No tak. Błąd nie wyskoczył po to by go skasować. Błąd masz po to byś wiedział który obwód do której poduszki ma problem czyli przerwę w obwodzie.b
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
thomas_81
Przeglądacz
Auto:: Touran AVQ 1.9 2004

Post autor: thomas_81 »

Czyli,gdzie tkwi problem?
Thomas_81
wojtas4589
Początkujący
Auto:: GOLF BKC 2004
Imię:: Wojciech
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: wojtas4589 »

thomas_81 pisze:Czyli,gdzie tkwi problem?
viewtopic.php?f=15&t=17368
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Taśma, same końcówki taśmy tam gdzie zagniotki, kabloteka, wtyczki.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

atomic pisze:Dorzucę i ja cegiełkę wiedzy w temacie.
Dzięki za ten wpis i foty.
Mnie też to trafiło. W zasadzie bez powodu wyskoczył błąd poduszki.
VCDS pokazał błąd włącznika oraz błąd boduszki w fotelu.

Wyciągnąłem włącznik ze schowka (wystarczy podważyć z prawej strony), wyciągnąłem wtyczkę, poruszałem wszystkii kablami i pinami, trochę poskrobalem i spialem na nowo.
To samo z kostkami pod fotelem - u mnie nie było żółtej tylko niebieska i 3 czarne. Z uwagi na to iż nie byłem pewny która za co odpowiada (poduszka, pas, ogrzewanie...) rozpialem wszystkie (trzeba najpierw wyciągnąć je ze spinek albo wyciągnąć razem ze spinkami) poruszałem kablami, pinami, poskrobalem, zapiąłem i umieściłem we właściwych miejscach oraz za fotelem przy słupku B.
Na koniec kasowanie błędów i TADAMMmmmm wszystko jest ok :brawa:
Oczywiście wszystko przy ściągniętych klemach.
fokus
Początkujący
Auto:: 5T1-1.6 TDI CR-2016
Imię:: Łukasz

Post autor: fokus »

Witam!
Jakiś czas temu wyskakiwał sobie błąd. Można go było skasować na kilka dni. Dziś już błędu nie da się skasować. Utkwił na stałe chyba
Adres 15: Airbag (J234) Plik etykiet:| 5Q0-959-655.clb
Oznaczenie elementu SW: 5Q0 959 655 AE HW: 5Q0 959 655 AE
Komponent: AirbagVW21 005 0130
Numer seryjny: 003NSR15UL1A
Kodowanie: 98CCC0C00C0000005C5450CF004800000065
Kod serwisu: WSC 01357 011 00200
Zbiór danych ASAM: EV_AirbaVW20SMEVW37X 002146
ROD: EV_AirbaVW20SMEVW37X_VW37.rod
VCID: 03053A0B8A15119E0F-8057

Znaleziono 1 błąd:
9437713 - Zapalnik poduszki bezpieczeństwa po stronie przedniego pasażera
B1002 11 [137] - Zwarcie z masą
MIL zapalona - Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 00000001
Priorytet błędu: 2
Częstość błędu: 5
Przebieg: 45666 km
Data: 2020.11.30
Czas: 15:49:57
Podejrzewam, że będzie trzeba wymienić całą poduszkę na nową, bo wątpie aby styki były zaśniedziałe.
Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie jest dokładnie ta poducha? Co muszę zdemontować aby się do niej dobrać? Wystarczy wyciągnąć schowek czy wyciągać konsolkę z Mediami od radia?
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

fokus pisze:bo wątpie aby styki były zaśniedziałe.
tu nie zawsze chodzi o zaśniedziałe styki... auto masz świeże, wątpię zatem że padła poducha.
zacząłbym od rozpięcia kostek, potraktowania ich "kontaktem" i złożenia na nowo.
Jeździsz po polskich drogach, tutaj się może wszystko zadziać. Nie pisałeś nic o sprzątaniu auta, myciu, codziennym użytkowaniu. Czasem przez przypadek coś się "poruszy".
U mnie problem pojawił się 4 miesiące po praniu wnętrza, błąd też można było skasować na kilka dni, i powracał..
ODPOWIEDZ