[MANUAL] wymiana climatic na climatronic by JEDARO

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany
Auto::
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: [MANUAL] wymiana climatic na climatronic by JEDARO

Post autor: tberent »

Nie wiem czy się da ale w g5 i g4 i dawno temu g3 przekładalem to lepiej przełożyć całość i podłączyć . Oczywiście deska w górę.
Nie rozkładal bym tunelu i tych gratów bo to jest takie kompaktowe i potem może pracować dziwnie lub łapać lewe powietrze albo w najlepszym przypadku trzeszczeć.
Koszt rozszczelnienia klimy nie jest duży . Oringi grosze.

Zdejmuje deche

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

tberent pisze:Nie rozkładal bym tunelu i tych gratów bo to jest takie kompaktowe i potem może pracować dziwnie lub łapać lewe powietrze albo w najlepszym przypadku trzeszczeć.
he he nic z tego nie występuje :D działa wyśmienicie :P wykonałem już nie jedną przekładkę i robimy tak jak se klient życzy :D
tberent pisze:Koszt rozszczelnienia klimy nie jest duży
to już niedługo bardzo dużo ludzi się zdziwi jak wzrosną ceny obsługi klimatyzacji i to sporo :) zajmuje się tym :)
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Chodzi ci o inny rodzaj czynnika czy mówisz o zmianach w prawie obsługi klimatyzacji?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany

wesol pisze:Chodzi ci o inny rodzaj czynnika czy mówisz o zmianach w prawie obsługi klimatyzacji?
Raczej o dyrektywę unijną która wymusiła na producentach inny rodzaj czynnika bo myślą że każdy wywala r134 w powietrze. Ehhhh

Awatar użytkownika
JEDARO
Expert

wesol pisze:Chodzi ci o inny rodzaj czynnika czy mówisz o zmianach w prawie obsługi klimatyzacji?
tberent pisze:
Raczej o dyrektywę unijną która wymusiła na producentach inny rodzaj czynnika bo myślą że każdy wywala r134 w powietrze. Ehhhh

tak bez szczegółów bo mi się nie chce całego wykładu wygłaszać
zmiany jakie unia narzuciła są dość bardzo restrykcyjne kolejne szkolenia, uprawnienia, ograniczenia obsługiwania bardzo dużej ilości większych pojazdów, szczegółowe rozliczanie się z każdego obrotu czynnikiem.
tak naprawdę już nawet nie chodzi już o sam typ czynnika ale producentów tych gazów jest nie wielu a importerzy mogą sprowadzać tylko ograniczoną ilość i z roku na rok co raz mniejszą
ograniczenia takie powodują drastyczne podwyżki samego czynnika.
Ponad rok temu r134a butla 12Kg kosztowała ok 300 zł obecnie jest to 1500-1800 zł więc wyjaśniać za wiele więcej chyba nie trzeba

sprzęt drogi + koszty wielu szkoleń + drogi czynnik = droga usługa

i tak to się właśnie odbije na użytkownikach

a dla porównania nowy czynnik r1234yf 12 Kg to koszt ok 10 tyś zł
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

jeszcze kombinuja z tym czynnikiem. Odciagaja z czego sie da r134a. Nie trzeba sie rozliczac wtedy z ilosci zakupionej i jaka sie rozeszla. Wiem ze nie wolno ci teoretycznie nabic komus uklad jesli zrodla usterki nie wykryto i nie naprawiono.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Marku targaj deske przecież to czysta i prosta robota i wszystko wtedy masz jak na talerzu podane a i ręce nie pokaleczone ;)
JEDARO pisze:obecnie jest to 1500-1800 zł

Hmm.....to i tak masz w dobrej cenie, o ile to masz na dzień dzisiejszy :mrgreen:
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

turek pisze:Marku targaj deske przecież to czysta i prosta robota i wszystko wtedy masz jak na talerzu podane a i ręce nie pokaleczone
... spoko ;) tu nie o "stopień trudności" chodzi tylko o czas, auto potrzebne do "roboty", musiałbym zacząć rano i na następny wieczór skończyć i wszystko pod chmurką ;)
... przez ponad rok, po wymianie panela z 1T3 jeżdziłem z nadmuchem na przednią szybę i... w zimę było ciepełko a w lato chłodziło ;)
... teraz po wymianie panela z Tiguana, dołożyłem brakujący silniczek i mam w pełni funkcjonalny "manual" także tragedii nie ma, ale... skoro może być lepiej... ;)
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert

turek pisze:Hmm.....to i tak masz w dobrej cenie, o ile to masz na dzień dzisiejszy
no kupowałem nie dawno a z ciekawości jak byłem ostatnio w Inter Ca... to grubo ponad 2
i rozmawiałem z chłopakami to mówili już że warsztaty rezygnują z prowadzenia tej usługi za dużo problemów za mało zysku z resztą moi znajomi już to zrobili dali sobie spokój

wielu klientów, którzy posiadają starsze auta zrezygnuje z nabicia bo będzie klimatyzacja za droga
przykład ostatni u nas był klient hondą chciał nabić no to spr pusty układ jak bęben dziura w skraplaczu nie wiadomo co ze sprężarką wiec liczymy części + robota wychodzi koło 1 tyś. klient mówi nie nie to ja dziękuje auto kupiłem za 4 tyś to ja sobie szybki opuszczę.
Kolejny klient ze skody octavii wartej może z 13 tyś zł to samo naprawa nie opłacalna

A usługa nie będzie tanieć tylko z roku na rok będzie wyższa cena bo czynnik będzie co raz droższy
Także gratuluje wszystkim tym którzy zdecydowali się zrobić klimatyzacje w poprzednim roku w naszej firmie trzymajcie się będziemy myśleć o Was chłodno :hahaha:

:sorry: Małe OT wyszło ale po części związane z tematem i myślę że bardzo istotne informacje więc uprzejmie proszę o wyrozumiałość moderatorów :mrgreen: :mrgreen:
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

... trzeba rezac dach i Cabrio robić :haha:
Awatar użytkownika
marek1629
Zaawansowany
Auto:: touran, 1.9 bls 2006
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy

Post autor: marek1629 »

Yox masz dużo większą praktykę z modami a mi jak skompletowałem wszystko robota zajęła 2 dni więc myślę że szybciej się wyrobisz. mówiłeś zawsze że większość robisz pod chmurka ale tu tym sposobem dorobisz sobie wiele zbytecznego czasu. auto solidnie trzeba ogołocić, (fotele,decha, kiera )a to troche miejsca zajmuje, jak złapiesz jakiś szerszy garaż to naprawdę nie jest full roboty.. no i fajnie jest wcześniej czynnik spuścić i umówić się na jego zwrot po wymianie
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

... zawsze jest jakies wyjście ;) myslę, że z w/w powodów zrobie to na raty tzn.
- dołożę czujniki temp., czujnik nasłonecznienia, czujnik jakości swieżego powietrza, poprzepinam piny i założe nowy panel, to wszystko idzie zrobic bez rozbebesznia auta ;) myslę, że wszystko powinno ruszyć, kompresor, nawiewy itd, nie będzie tylko regulacji temperatury osobno dla pasażera i kierowcy, tzn. powinien działać tylko tryb. "sync" ;) chyba, że za to odp. V158/V159 a nie V170 to wtedy nie zadziała ;)
... w razie "W" zawsze można powrócić do oryginału ;)
... 2 etap (w innym terminie) to zwalenie dechy i dołożenie V158/159 i czujników do w/w funkcji lub przekładka części nagrzewnicy tak jak pisał JEDARO
... zawsze to duuuuźa oszczędność czasu :)
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany

Kumpel dziś mi mówił ze w ASP wymienial olejbi filtry. Za wszystko zapłacił 350zl z materiałem i uwaga . Z ozonowaniem i odgrzybianiem klimy ale za czynnik musiał dopłacić . Zapomniałem za ile.
Ja muszę na dniu to zrobić skoro takie ceny

Poyebalo ich z tymi cenami za czynnik. Masakra jakaś.
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

Moim zdaniem jest więcej roboty przy dokładaniu silniczków do zwykłej nagrzewnicy, zębatki trybka dźwigienki itp. zawsze czegoś braknie lub nie będzie pasować , a z wyjęciem całej nagrzewnicy filozofii nie ma. A uzupełnienie potem AC to tez nie jakieś wielkie kosztu jak na dzisiaj.
nagimnastykujesz się z dokręcaniem silniczków itp a wyjdzie ze coś się zacina i zaś rozbieranie,
najlepiej kupić całą nagrzewnice z około 2012r żeby to było w miarę młode i całą zamontować za jednym razem.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

... mam nagrzewicę z 2012 od scirroco i nie chodzi tu również o koszt czynnika ;) tylko... czas
... ale masz rację najwięcej p... byłoby właśnie z tymi dżwigienkami/ośkami ;)
ODPOWIEDZ