Koło dojazdowe - wybór

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

co do wymiarów kół dojazdowych to przypadkiem odkryłem że pod klapką wlewu paliwa jest wlepka z ciśnieniem w oponach i jest napisane również jaki rozmiar dojazdówki się nada. Nie wiem czy Niemce wzięłi pod uwagę różne podłogi ale skoro napisali to warto wziąć ich sugestie pod uwagę przy doborze.- U mnie dojazdówka 18''
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

aawol pisze:przypadkiem odkryłem że pod klapką wlewu paliwa
widac rzadko tankujesz.... :hahaha:
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

tankuję częściej niż bym tego pragnął ale nigdy nie wpadłem na pomysł czytania wlepki .... (przepraszam za OT)
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

A oto wyżej wymieniona nalepka, tak dla zobrazowania wypowiedzi ;)
Załączniki
Nalepka pod wlewem paliwa<br />Info o ciśnieniach i rozmiarze &amp;quot;opony tymczasowej&amp;quot;
Nalepka pod wlewem paliwa
Info o ciśnieniach i rozmiarze &quot;opony tymczasowej&quot;
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
kurik
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2004
Imię:: Paweł
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kurik »

Panowie zamówiłem dzisiaj koło dojazdowe 115/90/ R16 CONTINENTAL. Mój dostawca twierdzi że na bank będzie pasowało w miejsce pianki pod pokrywę. Z tego co pomierzyłem, wysokość mojego schowka to 130 mm, czyli nasza opona dojazdowa powinna mieć nie więcej jak 125 mm grubości. Zobaczymy w poniedziałek jak przyjedzie czy będzie pasować. Koszt dojazdówki to 260 zł + przesyłka czyli wcale nie mało ;) . Dam znać w poniedziałek jak to wygląda.

[ Dodano: Pon Lip 02, 2012 20:59 ]
Dzisiaj dotarło kolo dojazdowe. Wszystko ładnie pasuje w miejsce pianki tak jak zapewniał sprzedający. Pokrywa się zamknęła pomimo obniżonej podłogi ;). Poniżej kilka zdjęć jak to wygląda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak by ktoś chciał to służę pomocą gdzie taką dojazdówkę dostać. Koszt to 285 zł + wysyłka.
matti1535
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: matti1535 »

Kupiłem dojazdówkę, ale mam wątpliwości co do wieku opony. Ktoś pomoże je rozwiać?
Załączniki
P1360760.JPG
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

Przejmujesz się wiekiem,ważne żeby na niej dojechać parę kilosów i z głowy ;) jaką masz podłogę w bagażniku? wysoka czy niska?
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
matti1535
Specjalista

Przejmuję się bo te kilka kilometrów jednak przejechac trzeba... Podłoga u mnie bardzo wysoka, bo mam 7-os. a koło zajmie wnet zaszczytne miejsce tuż obok zbiornika z LPG ;)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

matti1535,
Jeżeli się nie mylę ta opona jest sprzedawana także na rynek amerykański (DOT Department of Transport ) i została wyprodukowana w 11 tygodniu 1999 r. Opony wyprodukowane przed 2000 r. mają trzy cyfrowy kod.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
matti1535
Specjalista

Też mi się tak wydaje. Skorzystałem z polecanej tu Beretty, ale dzwoniłem wcześniej z zapytaniem, jak stare są opony. Otrzymałem odpowiedź, że nie sprawdzają daty produkcji, a handlują używanym towarem. Stwierdziłem, że skoro tylu jest zadowolonych z zakupu to czemu w moim przypadku ma być inaczej. Trochę czuję niesmak, bo wolałbym wiedzieć co kupię. Mam nadzieję, że w krytycznym momencie będę jedak zadowolony. Póki co miło popatrzyć, jak pusty jest bagażnik :D
Łukasz
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 TDI BXE `08
Imię:: Łukasz

Post autor: Łukasz »

[quote="kurik"]Panowie zamówiłem dzisiaj koło dojazdowe 115/90/ R16 CONTINENTAL. quote]

Sorry za OT, ale to jest rozmiar dojazdówek z BMW, a tam jest rozstaw 5x120. Sprawdzałeś czy rozstawi i reszta parametrów się zgadza. Bo ja też jestem na etapie poszukiwania dojazdówki i samo zmieszczenie się jej do środka wersji pięcio osobowej to dopiero połowa sukcesu.... musi jeszcze pasować :)))
Jak możesz to podaj namiary do sprzedawcy, jeżeli pasuje na koło to byłbym zainteresowany.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Łukasz pisze:
kurik pisze:Panowie zamówiłem dzisiaj koło dojazdowe 115/90/ R16 CONTINENTAL. quote]

Sorry za OT, ale to jest rozmiar dojazdówek z BMW, a tam jest rozstaw 5x120. Sprawdzałeś czy rozstawi i reszta parametrów się zgadza. Bo ja też jestem na etapie poszukiwania dojazdówki i samo zmieszczenie się jej do środka wersji pięcio osobowej to dopiero połowa sukcesu.... musi jeszcze pasować :)))
Jak możesz to podaj namiary do sprzedawcy, jeżeli pasuje na koło to byłbym zainteresowany.

Pozdrawiam.
Sprzedawca juz nie ma takich kół. Dostałem namiar od kurika na niego i mi już załatwił R15 120/70 bodajże... jak znajde tel podeśle na PM. Bardzo miły człowiek, wszystko wyjaśni :)
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 1 raz

Post autor: borge »

matti1535 pisze:Mam nadzieję, że w krytycznym momencie będę jedak zadowolony.
tez Ci tego zycze ale 13-to letnia opona, nawet na zapasie to pomimo wszystko pewne ryzyko

pozdrawiam
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

borge pisze:
matti1535 pisze:Mam nadzieję, że w krytycznym momencie będę jedak zadowolony.
tez Ci tego zycze ale 13-to letnia opona, nawet na zapasie to pomimo wszystko pewne ryzyko

pozdrawiam
Taki Ot co do używek. Jeszcze zależy jak przechowywana ale znając życie gdzieś na kupie z innym parę razy widziałem jak się przechowuje używane opony jak zastanawiałem się czy nie kupić. Podam przykład wchodzę do hurtowni i pytam się gościa potrzebuje taki a taki rozmiar do takiego auta. A on do mnie niech pan wejdzie i sobie coś wybierze - nie gwarantuje że będę z tego samego producenta o zbliżonym roku produkcji. Wchodzę na halę a tam hałdy opon wrzucone jak leci. Zrobiłem w tył zwrot i zakup nowych przez internet.
Matti1535 Pamiętaj, że możesz jej użyć gdzieś za rok lub dwa lata a w tym momencie opona będzie miała z 15 lat. Jak ją założysz to jedź powoli :)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
matti1535
Specjalista

Zostało mi teraz szukać opony ;)
ODPOWIEDZ