RNS-510 mapa V15 West EU
- bigkaban
- Przeglądacz
- Auto:: bmw
- Imię:: magchoobVE
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Re: RNS-510 mapa V15 West EU
Pab567 kiedys mi pomogles z bt ale dzis z pelna stanowczoscia ci powiem, ze lzesz bo niby jak mapa ma zabic radio--- moze sie soft wysypac ale wtedy swl fix i po temacie....pab567 pisze:Mozliwe. Możliwe jest też zabicie radia. You play, you pay...
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... więc w czym masz problem ? ... do dziełabigkaban pisze:Pab567 kiedys mi pomogles z bt ale dzis z pelna stanowczoscia ci powiem, ze lzesz bo niby jak mapa ma zabic radio--- moze sie soft wysypac ale wtedy swl fix i po temacie....pab567 pisze:Mozliwe. Możliwe jest też zabicie radia. You play, you pay...
- pab567
- Specjalista
- Auto:: Superb Kombi 3.6
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 78 razy
Rozumiem, że wiesz lepiej bo pewnie przerzuciłeś więcej niż ja RNSów... bo ja tylko tak jakieś 277 (każda ma swój rekord) plus kilkanaście których mi się nie udało podnieść... i wiesz oczywiście, że wgrywanie z SD radio widzi jako aktualizacje oprogramowania i z tego właśnie powodu potrafi się wysypać...
- bigkaban
- Przeglądacz
- Kontakt:
Wysypac tak ale wrzucasz cd z softem i tyle. Nie mozna uszkodzic eppromu przy wgrywaniu mapy. Moze tylko zglupiec softpab567 pisze:Rozumiem, że wiesz lepiej bo pewnie przerzuciłeś więcej niż ja RNSów... bo ja tylko tak jakieś 277 (każda ma swój rekord) plus kilkanaście których mi się nie udało podnieść... i wiesz oczywiście, że wgrywanie z SD radio widzi jako aktualizacje oprogramowania i z tego właśnie powodu potrafi się wysypać...
- pab567
- Specjalista
Znowu wiesz lepiej... jesteś pewien, że narzędzie SD maps wrzuca tylko mapy? Bo ja wiem, że nie tylko... i właśnie to "nie tylko" powoduje że można zabić radio... wersja lżejsza - soft do reinstalacji.
A jak chcesz wiedzieć czym jest "nie tylko" to przeanalizuj sobie skrypty zawarte na CD z którego odpalasz kopiowanie z SD...
A jak chcesz wiedzieć czym jest "nie tylko" to przeanalizuj sobie skrypty zawarte na CD z którego odpalasz kopiowanie z SD...
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 699 razy
to i ja Ci odpowiem ale najpierw zapytam:bigkaban pisze: dzis z pelna stanowczoscia ci powiem, ze lzesz
Ubiłeś cos w aucie przy wgrywaniu SW ?
zapewne nie, więc zamknij (wymoderowano)
Pab zjadł zęby na radiach, Ty najwyżej paczkę paluszków przy wgrywaniu mapy
Ostatnio zmieniony pn lip 02, 2018 21:09 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Moderacja
- bigkaban
- Przeglądacz
- Kontakt:
(wymoderowano)? Tak to mozesz w rodzinnym domu mowic. Co do pab567 to mogl sobie zeby zjesc na czym chce- ja uwazam, ze nie ma prawa uwalic sie hardware przy wgrywaniu softu o ile wczesniej nie byl uszkodzony. On uwaza inaczej. Sprawdze skrypt i wyciagne wnioski. Btw nigdzie nie pisza iz jest to jakas strasznie niebezpieczna metodaspacewalker pisze:to i ja Ci odpowiem ale najpierw zapytam:bigkaban pisze: dzis z pelna stanowczoscia ci powiem, ze lzesz
Ubiłeś cos w aucie przy wgrywaniu SW ?
zapewne nie, więc zamknij (wymoderowano)
Pab zjadł zęby na radiach, Ty najwyżej paczkę paluszków przy wgrywaniu mapy
Ostatnio zmieniony pn lip 02, 2018 21:10 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 699 razy
skoro używasz wyrazów typu "łżesz" , to to jest adekwatne do poziomu jaki reprezentujesz .bigkaban pisze:spacewalker pisze:
Morde? Tak to mozesz w rodzinnym domu mowic. ....
bo co innego napisać " jesteś w błędzie" a co innego "łżesz"
no ale "dziecko Neostrady" nie jesteś wiec coś tam się wyedukowałeś
- pab567
- Specjalista
bigkaban ja nie uważam, ja wiem. Moja wiedza jest poparta kilkuletnim doświadczeiem w naprawianiu tych urządzeń. Urządzeń, których prze moje biurko przewinęło się blisko 300.
Tobie zaś się wydaje. Nie Tobie zresztą pierwszemu - wiele już słyszałem opinii jaka to jest cudowna metoda. Opinii osób opartych na tym, że zrobili w ten sposób radio swoje albo kolegi. Może nawet dwóch czy trzech kolegów. Ja też kiedyś używałem tej metody - do czasu, gdy pierwsze radio zaczęło mi się restartować.
Nie wierzysz? Poczytaj na forach posty użytkowników którym się upiekło bo radio na szczęście tylko się restartowało. Ot chociażby jeden z ostatnich. Ale znam kilka przypadków, które trafiły do mnie osobiście, w których radio po prostu przestało się włączać. Z czego w trzech lub czterech przypadkach na tyle skutecznie, że płyta główna nadawała się tylko do wymiany.
I dlatego zawsze będę ostrzegał przed ta metodą - choć wiem, że w 80% (może nawet więcej) przypadków się sprawdza.
A czemu mnie obrażasz - bo tekst "łżesz" odbieram tak samo jak spacewalker - nie wiem zupełnie. Coś Ci zrobiłem? Źle doradziłem? Nie chciałem pomóc? Jeśli coś takiego zrobiłem - przepraszam. Znasz to słowo? Wiesz kiedy go użyć zamiast iść w zaparte?
Tobie zaś się wydaje. Nie Tobie zresztą pierwszemu - wiele już słyszałem opinii jaka to jest cudowna metoda. Opinii osób opartych na tym, że zrobili w ten sposób radio swoje albo kolegi. Może nawet dwóch czy trzech kolegów. Ja też kiedyś używałem tej metody - do czasu, gdy pierwsze radio zaczęło mi się restartować.
Nie wierzysz? Poczytaj na forach posty użytkowników którym się upiekło bo radio na szczęście tylko się restartowało. Ot chociażby jeden z ostatnich. Ale znam kilka przypadków, które trafiły do mnie osobiście, w których radio po prostu przestało się włączać. Z czego w trzech lub czterech przypadkach na tyle skutecznie, że płyta główna nadawała się tylko do wymiany.
I dlatego zawsze będę ostrzegał przed ta metodą - choć wiem, że w 80% (może nawet więcej) przypadków się sprawdza.
A czemu mnie obrażasz - bo tekst "łżesz" odbieram tak samo jak spacewalker - nie wiem zupełnie. Coś Ci zrobiłem? Źle doradziłem? Nie chciałem pomóc? Jeśli coś takiego zrobiłem - przepraszam. Znasz to słowo? Wiesz kiedy go użyć zamiast iść w zaparte?
- cykraz
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
- Imię:: Olek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
dlatego zanim się coś zrobi - pytać bardziej doświadczonych zamiast robić bo tak przeczytałem.
każdy z nas zapewne jest pro w jakiejś innej dziedzinie (niekoniecznie związanej z forum) więc cieszyć się z obecności innych kolegów i korzystać
każdy z nas zapewne jest pro w jakiejś innej dziedzinie (niekoniecznie związanej z forum) więc cieszyć się z obecności innych kolegów i korzystać
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Pab ale tak biorąc na logikę to soft czy to z płyty czy z SD może co najwyżej nadpisać zawartość jakiś scalaków, fizycznie ich przecież nie uwali. Problem pewnie w tym których scalaków i skąd wziąć zawartość do przywrócenia po takim nadpisaniu. Chyba, że jest tam PROM więc można fizycznie na stałe zapisać i już się tego nie da zmienić.cykraz pisze: Ot chociażby jeden z ostatnich. Ale znam kilka przypadków, które trafiły do mnie osobiście, w których radio po prostu przestało się włączać. Z czego w trzech lub czterech przypadkach na tyle skutecznie, że płyta główna nadawała się tylko do wymiany.
Pab swoją wiedzę najprawdopodobniej zdobyłeś własną pracą i testami bo raczej nikt z VW nie dał ci specyfikacji technicznej do radyjek więc należy ci się wielki szacun za to.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- bigkaban
- Przeglądacz
- Kontakt:
pab567 pisze:bigkaban ja nie uważam, ja wiem. Moja wiedza jest poparta kilkuletnim doświadczeiem w naprawianiu tych urządzeń. Urządzeń, których prze moje biurko przewinęło się blisko 300.
Rowniez Przepraszam
- pab567
- Specjalista
Zgadza się... na płycie głównej RNS510 jest kilka (ile dokladnie to zależy od wersji) pamięci oraz procesor w którym także jest programowany obszar pamięci. I niestety jak radio umrze przy takiej akcji to nie zawsze udaje się je podnieść programując pamięci na stole. Czemu dokładnie? Ponieważ nie ma dostępnych schematów trudno jednoznacznie powiedzieć niemniej czy to się komuś podoba czy nie taki jest fakt i tego się nie zmieni. Dlatego odradzałem, odradzam i nadal będę odradzał aktualizację z SD.
- tberent
- Zaawansowany
- Auto::
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Ja PRD.
99 fachowców normalnie.
Moski. Paweł to najlepszy spec od rnsa i na każdym forum odnośnie radia znają Pawła a i na kilku zagranicznych go spotkałem ale jak ktoś nie chce słuchać jak przestrzega przed awaria. ......
W sumie mógł nic nie pisać a potem i tak na naprawę byście trafili do niego i wystarczy ze za diagnostykę 200 by was kosil ...... ehhh
Jelonki
Mało tego .
Jeżeli nie rozumiecie co robi płyta cd która ma skrypt i go w tym czasie podmienia z bootloadera to co jeszcze jest nie jasne.
Maptool nie powstał w VW. Inaczej VW by to sygnowało i dało jako alternatywę.
Paweł jasno ostrzega to "mali programiści " się mądrują a potem na forach tematy tasiemce o rns 510 z wykrzyknikami.
Żeby zadawać pytanie o tym radiu to panowie chociaż trzeba rozróżniać czym jest mikroprocesor od miktokontrolera,rom/ram a nie wymysły.
Tak jak Marcin zapytał czy uwaliles jakiś sterownik przy Flashu. Na 100 nie.
Reasumując kto chce niech robi . Uda się to fajnie nie uda to lipa.
A jak nie idzie DVD to może oznaką ze napęd trzeba przejrzeć ? Bo na verbatim musi iść.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
99 fachowców normalnie.
Moski. Paweł to najlepszy spec od rnsa i na każdym forum odnośnie radia znają Pawła a i na kilku zagranicznych go spotkałem ale jak ktoś nie chce słuchać jak przestrzega przed awaria. ......
W sumie mógł nic nie pisać a potem i tak na naprawę byście trafili do niego i wystarczy ze za diagnostykę 200 by was kosil ...... ehhh
Jelonki
Mało tego .
Jeżeli nie rozumiecie co robi płyta cd która ma skrypt i go w tym czasie podmienia z bootloadera to co jeszcze jest nie jasne.
Maptool nie powstał w VW. Inaczej VW by to sygnowało i dało jako alternatywę.
Paweł jasno ostrzega to "mali programiści " się mądrują a potem na forach tematy tasiemce o rns 510 z wykrzyknikami.
Żeby zadawać pytanie o tym radiu to panowie chociaż trzeba rozróżniać czym jest mikroprocesor od miktokontrolera,rom/ram a nie wymysły.
Tak jak Marcin zapytał czy uwaliles jakiś sterownik przy Flashu. Na 100 nie.
Reasumując kto chce niech robi . Uda się to fajnie nie uda to lipa.
A jak nie idzie DVD to może oznaką ze napęd trzeba przejrzeć ? Bo na verbatim musi iść.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka