Manual: wymiana - naprawa silniczka V158
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 benzyna 2004
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 2 razy
Re: Manual: wymiana - naprawa silniczka V158
zrobiłem to, myślałem bardziej o tym jak ją całkowicie zdemontować
- Zbynio83
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 1.6 mpi 2009
- Imię:: Zbyszek
Panowie mam pytanie czy w manualnej klimie tzw. Climatic jest ile tych silniczków ?
i jak zrobić test vcdsem czy są ok w działaniu?
i jak zrobić test vcdsem czy są ok w działaniu?
-
- Początkujący
- Auto:: 1T1
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
witam
mam błąd 2 silniczków V158 i V159
na znanym nam portalu aukcyjnym znalazłem nowe potencjometry do tych silniczków
testował je już ktoś ?
link do aukcji
http://allegro.pl/oferta/potencjometr-o ... 7825337071
mam błąd 2 silniczków V158 i V159
na znanym nam portalu aukcyjnym znalazłem nowe potencjometry do tych silniczków
testował je już ktoś ?
link do aukcji
http://allegro.pl/oferta/potencjometr-o ... 7825337071
-
- Początkujący
- Auto:: VW 1,6 MPI
- Imię:: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Najczęstszą przyczyną tych błędów są zanieczyszczone silniczki. Najpierw trzeba je rozebrać i poddać procesowi regeneracji i powinno być ok. U mnie było to samo i po regeneracji wszystko jest ok.
-
- Przeglądacz
- Auto:: touran 2003 1.6 16v bag f
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Mam w ręku silniczki v113 v71 v159 v158 oraz v107 . Dwa ostatnie są zaraz obok siebie przy nagrzewnicy . Chciałem zająć się wszystkimi ale nie moge znaleść v70 który wg tego schematu poniżej (nr 6) , powinien być gdzieś pod 158 . pytanko czy jest możliwe że w klimatyzacji regulowanej elektronicznie ten że silniczek nie występuje ? czy jest ukryty np w nagrzenicy albo gdzieś gdzie nie jest dostępny dlaoka ? bo rozebrany mam cały dół pulpitu od lewej do prawej i nie widze
-
- Początkujący
- Auto:: 1T2,1.6,2009
- Imię:: Tom
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Potencjometry w lepszej cenie są na alle https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 701b8c0118
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Silniczek V70 jest nad V158 i niestety z tego co piszą, to żeby się do niego dostać trzeba cały kokpit zdjąć. Na Twoim schemacie jakoś nie mogę go zlokalizować. Zobacz na rysunku poniżej.rafcio606 pisze:Mam w ręku silniczki v113 v71 v159 v158 oraz v107 . Dwa ostatnie są zaraz obok siebie przy nagrzewnicy . Chciałem zająć się wszystkimi ale nie moge znaleść v70 który wg tego schematu poniżej (nr 6) , powinien być gdzieś pod 158 . pytanko czy jest możliwe że w klimatyzacji regulowanej elektronicznie ten że silniczek nie występuje ? czy jest ukryty np w nagrzenicy albo gdzieś gdzie nie jest dostępny dlaoka ? bo rozebrany mam cały dół pulpitu od lewej do prawej i nie widze

-
- Przeglądacz
- Auto:: touran 2003 1.6 16v bag f
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
to by tłumaczyło dlaczego go nie widze , góra jest osłonięta blacha . Pokusiłbym się o demontaż kokpitu i radia, łatwiej dokręciłbym 158 i reszte , tyle już pracy za mną że szkoda jeden pominąć poszukam jakiś instrukcji demontażu . wielkie dzięki !
- krankor
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 52 razy
Chcę dodać wiadomości na temat samodzielnej naprawy, gdy wymieniamy zużyty potencjometr. Potencjometry, które uważam za główną (właściwie jedyną) psującą się część w serwomotorku, tzn. wycierająca się ścieżka oporowa, można kupić na allegro. Zapewne też w ASO. Cena od 22 zł za sztukę z wysyłką do 90 za komplet 5 sztuk.
Ale można również takie kupić na aliexpress.com/ za 18 zł za 5 sztuk. Jeśli te za 90 pochodzą z chińskiego sklepu, to niezła przebitka
link do przedmiotu pl.aliexpress.com/item/32914896322.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.44545c0fxOqzJ9
Ale można również takie kupić na aliexpress.com/ za 18 zł za 5 sztuk. Jeśli te za 90 pochodzą z chińskiego sklepu, to niezła przebitka

pozdrawiam Grzegorz
-
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 1.9TDI 101KM
- Imię:: BOLEK
Wita wszystkich.
Przepraszam że tu się witam lecz nie potrafię tego zrobić.
Bardzo za to chcę podziękować kolegom za pomoc czerpaną z opisów a w szczególności koledze Grzegorzowi"krankor" za obszerną ilustrację wymiany silniczków sterowania klapami temperatury kierowcy i rozmrażania szyby. Zrobiłem to na raty w jeden dzień jeden w drugi dzień nadmuch na szybę.Trochę cierpliwości i łączny czas wymiany 8 godzin. Silniczki (mam na myśli całe kompletne gotowe do montażu) nowe z Allegro zapłaciłem 330 zł.Po wymianie działa bez błędnie pełen sukces.Dodam że wydaje się bardzo trudne lecz poszło łatwiej niż myślałem.
Dzięki jeszcze raz za wszystkie podpowiedzi.

Bardzo za to chcę podziękować kolegom za pomoc czerpaną z opisów a w szczególności koledze Grzegorzowi"krankor" za obszerną ilustrację wymiany silniczków sterowania klapami temperatury kierowcy i rozmrażania szyby. Zrobiłem to na raty w jeden dzień jeden w drugi dzień nadmuch na szybę.Trochę cierpliwości i łączny czas wymiany 8 godzin. Silniczki (mam na myśli całe kompletne gotowe do montażu) nowe z Allegro zapłaciłem 330 zł.Po wymianie działa bez błędnie pełen sukces.Dodam że wydaje się bardzo trudne lecz poszło łatwiej niż myślałem.
Dzięki jeszcze raz za wszystkie podpowiedzi.

- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
No to, gratulacje. To potwierdza zasadę, że dla chcącego nic trudnego, brawochajbol pisze:Wita wszystkich.
Dzięki jeszcze raz za wszystkie podpowiedzi.![]()

-
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0, 08/09
- Imię:: Marcin
Witam kolegów, mój problem polegał na tym, że w zimne dni ciepłe powietrze było czuć dopiero po ustawieniu na pokrętle klimatronika około 26st +, dzisiaj po wyczyszczeniu i złożeniu silniczka ramię zaczyna sie ruszać właśnie od 26st na klimatroniku. Czy to normalne? Dodam, że kalibracja była robiona przez vcds i przez kombinacje przycisków na klimatroniku także.
Błąd to 01810.
Błąd to 01810.
-
- Auto:: Touran mkI 1.9 TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
Cześć,
jeżeli ktoś z Was posiada wersję pdf ze zdjęciami, bardzo proszę o podesłanie.
Niestety nic tu nie ma podglądu obrazu.
Sprawdzane na dwóch przeglądarkach...
Będę wdzięczny - problem V158
jeżeli ktoś z Was posiada wersję pdf ze zdjęciami, bardzo proszę o podesłanie.
Niestety nic tu nie ma podglądu obrazu.
Sprawdzane na dwóch przeglądarkach...
Będę wdzięczny - problem V158
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Jak to przejrzysz to nie będziesz miał problemów,nie jest to moje zebrane z netu wypociny bo też miałem problem.
https://www11.zippyshare.com/v/KyJWPRM0/file.html
https://www11.zippyshare.com/v/KyJWPRM0/file.html