Przeróbka wersji 7 os. na 5 os. i na odwrót
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1,6 FSI
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 16 razy
Re: Przeróbka wersji 7 os. na 5 os. i na odwrót
Dobrze, że trafiłem na takie forum, bo bardzo jest pomocne i dziękuję wszystkim za pomoc. To prawda nigdy nie rozbierałem 7 osobowego bo go nie miałem. Jestem laikiem w tej sprawie ale dzięki Wam trochę się dowiedziałem. Teraz czekam na przesyłkę do przeróbki na 7 osób bo fotele już mam i mam nadzieję, że uda mi się złożyć w całość 3 rząd. Rozumiem, że szynę do której są mocowane fotele montuje się wypukłą stroną do dołu a tą śrubę dużą z koła zapasowego się wyciąga? Czy ważna jest kolejność przykręcania foteli 3 rzędu, czy to jest obojętne który przykręcę pierwszy?
- Marq
- Użytkownik
- Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Sciagac sciagalem bo przekladke robilem sam ale bylo to 3 lata temu no i sie zapomnialo
.Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz i przepraszam za wprowadzenie w blad.

Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Marq jest
Najważniejsze że Dawid już wszystko wie...
Pierwsze montujesz lewe... Tą śrubę pod koło zapasowe demontujesz...
Tu masz z elsy pomocne pdf-y
https://drive.google.com/open?id=0B87HO ... TIwWk94Z1E
https://drive.google.com/open?id=0B87HO ... WY1bUNUQjQ

Pierwsze montujesz lewe... Tą śrubę pod koło zapasowe demontujesz...
Tu masz z elsy pomocne pdf-y

-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1,6 FSI
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 16 razy
Dziękuję za instrukcję. Bardzo pomocne i na pewno skorzystam.
Wiem tylko, że nie będę miał w zestawie pianki która przychodzi pod wykładzinę i służy jako wyrównanie podłogi 3 rzędu pod nogi pasażerów tak jak na zdjęciu wcześniej. Nie umiem jej nigdzie znaleźć w necie, ale myślałem czy nie idzie dać w to miejsce czegoś innego zastępczego? Problem w tym, że nie znam grubości tej podkładki i nie wiem czy nie jest ona stożkowa bo podłoga trochę idzie pod kątem. Ma ktoś jakieś informacje na ten temat. A jak nie to będę musiał chyba kupić w serwisie.
-- Pn wrz 21, 2015 12:02 --
Właśnie się dowiedziałem, że ma grubość 10mm i w salonie VW sprzedają cały arkusz za ponad 120 zł, ale wzór trzeba sobie wyciąć samemu najlepiej mieć stary i tu jest problem bo nie mam nawet starego jak przerabiam z 5 na 7 osób. Potrafi ktoś podać wymiary tej podkładki?
-- Śr wrz 23, 2015 22:48 --
Już nie trzeba podawać wymiarów bo okazało się, że w tej wykładzinie którą kupiłem to wszystko jest.
Wiem tylko, że nie będę miał w zestawie pianki która przychodzi pod wykładzinę i służy jako wyrównanie podłogi 3 rzędu pod nogi pasażerów tak jak na zdjęciu wcześniej. Nie umiem jej nigdzie znaleźć w necie, ale myślałem czy nie idzie dać w to miejsce czegoś innego zastępczego? Problem w tym, że nie znam grubości tej podkładki i nie wiem czy nie jest ona stożkowa bo podłoga trochę idzie pod kątem. Ma ktoś jakieś informacje na ten temat. A jak nie to będę musiał chyba kupić w serwisie.
-- Pn wrz 21, 2015 12:02 --
Właśnie się dowiedziałem, że ma grubość 10mm i w salonie VW sprzedają cały arkusz za ponad 120 zł, ale wzór trzeba sobie wyciąć samemu najlepiej mieć stary i tu jest problem bo nie mam nawet starego jak przerabiam z 5 na 7 osób. Potrafi ktoś podać wymiary tej podkładki?
-- Śr wrz 23, 2015 22:48 --
Już nie trzeba podawać wymiarów bo okazało się, że w tej wykładzinie którą kupiłem to wszystko jest.
- Marq
- Użytkownik
Pierwszy post został zmieniony i zdjęcia z elementami potrzebnymi do przeróbki wersji 5 na 7 są już dostępne,mam nadzieję że na dłużej
. Miłej zabawy.

- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
szkoda że zdjęcia takie miniaturki jest uciążliwe wchodzić w każde zdjęcie
- Marq
- Użytkownik
Nie moge wkleic wszystkich zdjec w wiekszym rozmiarze,cos sie blokuje wchodza 3 lub 4 fotki,nie wiem dlaczego.Prosze o instrukcje to wkleje wieksze 

- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
Wklej między to adres zdjęcia z serwera
wstaw link zdjęcia wszystko musi być w jednej linijce ja to tak zrobiłem teraz bo jakieś cuda się wyświetlają
[/img]
wielkość zdjęcia ja ustawiam na 600
wstaw link zdjęcia wszystko musi być w jednej linijce ja to tak zrobiłem teraz bo jakieś cuda się wyświetlają
[/img]
wielkość zdjęcia ja ustawiam na 600
- Marq
- Użytkownik
Dzis noc w pracy ;(, wiec dopiero jutro beda proby.
-
- Początkujący
- Auto:: AVQ 2004
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam
Przymierzam się do przeróbki swojego Tourana na 7 osobową wersję.
Rodzina się rozrasta a samochód bardzo fajnie się sprawuje. Wiem że stacja diagnostyczna przygotuje wszystkie papiery za 160 tylko mam podjechać jak zrobię na gotowo. Nie wiem czy to najlepsza opcja ale za 1650 znalazłem kompletne wnętrze 7 osobowe. Może się skuszę i od razu zamontuje elektryczne szyby z tyłu. Jeśli brałbym to wnętrze to wymienię wszystkie fotele tak co by komplet był w samochodzie, ale pojawia się problem foteli podgrzewanych. Mój samochód jest z 2004 roku, czy orientujecie się czy pojawi się jakiś problem podczas przekładki? Wiem że po w nowszych rozwiązaniach był 1 sterownik.
http://allegro.pl/vw-touran-przerobka-d ... tabsAnchor
Rodzina się rozrasta a samochód bardzo fajnie się sprawuje. Wiem że stacja diagnostyczna przygotuje wszystkie papiery za 160 tylko mam podjechać jak zrobię na gotowo. Nie wiem czy to najlepsza opcja ale za 1650 znalazłem kompletne wnętrze 7 osobowe. Może się skuszę i od razu zamontuje elektryczne szyby z tyłu. Jeśli brałbym to wnętrze to wymienię wszystkie fotele tak co by komplet był w samochodzie, ale pojawia się problem foteli podgrzewanych. Mój samochód jest z 2004 roku, czy orientujecie się czy pojawi się jakiś problem podczas przekładki? Wiem że po w nowszych rozwiązaniach był 1 sterownik.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
W ogłoszeniu jest kilka zbędnych rzeczy do takiej przeróbki....po co sobie generować koszty
boczki tapicerki 4x, tunel, fotele przednie....
Taki zestaw na przeróbkę u siebie u siebie wydałem 900zł, pozostałe graty sprzedałem ok -400zł

boczki tapicerki 4x, tunel, fotele przednie....
Taki zestaw na przeróbkę u siebie u siebie wydałem 900zł, pozostałe graty sprzedałem ok -400zł

- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
dołożysz drugi sterownik i będzie ok - różnice opisał Jarry w swoim manualuwlesniew pisze:Witam
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
-
- Początkujący
- Auto:: AVQ 2004
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 1 raz
Wiem że jest trochę zbędnych życzy, ale przy okazji podłokietnik regulowany wpadnie , tapicerkę zmienię na nowszy wzór, a z dostępnych aktualnie ofert jak składam zestaw na przeróbkę, to koszty generują się podobne i foteli w moim wzorze nie ma. A środek 5 osobowy spróbuję sprzedać dalej.
-
- Przeglądacz
- Auto:: touran 2.0tdi bkd 2007
- Imię:: Krzysztof
serwis VW mnie zaskoczyl, dzieki temu forum jestem po montazu 3 rzedu foteli lecz gdy pojechalem do VW po dokument z ASO dotyczący montażu/zmian w pojeździe powiedzieli mi panowie ze nie otrzymam takiego dokumentu poniewaz samochod nie byl seryjnie 7 osobowy i homologacji nie dostane cos jeszcze powiedzieli ze byly inne zawieszenia montowane. Wiec zapytalem czy jak zmienie zawieszenie otrzymam dokument? Uslyszalem stanowcze NIE! Poniewaz samochod nie jest przystosowany na 7os tylko na 5 i koniec. Jestem zalamany tyle pracy i na nic zna ktos jakis sposob na ominiecie lub uzyskanie tej homologacji ?
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
kolego mój wujek kupił VW T4 dwu osobowego, zamontowałem mu fotele tak żeby miał 6 miejsc , pojechałem na dodatkowy przegląd który kosztował jak dobrze pamiętam 64 zł , pan porobił zdjęcia foteli i mocowań pasów ,dostałem wydruk łącznie z tymi zdjęciami i wujek pojechał do komunikacji przerejestrować auto na 6 osób bez najmniejszego problemu.nie wiem po co pojechałeś do ASO tam takich rzeczy się nie załatwia
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest