Co do spalania..nie patrze na dane z komputera a z dystrybutora bo ten u mnie około 0,5 litra przekłamuje. Wynik zaokrągliłem do pełnych wiec na ta taką budę myślę, że to dobry wynik. Przebieg licznikowy ponad 357 tys km, przy 340 wgrywana była nowa mapa, koła 16'. Fakt, nie cisnę go prędkości przeważnie w zakresie 80-100km/h a takie samo prawie spalanie ma mój stary golf 1.9 90KM
" Nasza największa siła leży w delikatności i czułości naszego serca.” Rumi
Ja jak bym miał jeździć z prędkością 80-100 km to wolałbym chyba wybrać komunikację, tak się nie da jeździć. Męczyć się kosztem paliwa to lekka przesada, takie jest moje zdanie, ja jeżdżę w przedziale 120-150 i wynik mam w okolicy 7 litrów
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
m0nter pisze:Nie wszyscy mają autostrady albo ekspresówki, żeby tak śmigać
Ja nie wiem jaki mam aktualnie wynik, ale raczej bliżej 8 Czasem wolę nie liczyć jak tankuję do pełna po trasie autostradą
Ja nie jeżdżę autostradami, głównie krajowa 11 i boczne powiatówki, na autostradzie to lecę powyżej 150 cały czas
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
miemik pisze:Wiarygodny ten twój komputer ? - Mój zaniża 1.5 litra. Liczę tylko z baku.
Ile razy sprawdzałem to nie było większej różnicy jak 0.5 litra w trasie.
W mieście nie liczę i nie sprawdzam spalania bo albo leje do pełna albo za "stówę" - spali wszystko
Teraz będzie spalanie nowej koleżanki Tourana. Zafira 1.8 140KM, trasa blisko 1200km z Niemiec do Polski spalanie niecałe 8 a prędkości autostradowe a nawet więcej:) Dziś zrobiłem ponad 200 km spalanie wyszło 5,7 l na 100 km..czegoż chcieć więcej jak na taką budę i masę 2 tony.
Załączniki
Średnia redkosc 115 km/h. Z18XER wcale taki rewelacyjny nie jest. To wysokoobrotowka że zmiennymi fazami. Robiłeś już coś z kołami rozrządu i elektrozaworami? Dwie tony to chyba przesadziłeś nieco. To i tak przy jeździe z takimi prędkościami autostradowymi nie ma znaczenia tylko opór powietrza.
Z tą masą przesadziłem nieco może, pewnie 1,5 t waży, jak na razie nic nie robiłem każdy silnik ma plusy i minusy, nie miałem jeszcze benzyniaka a za to coś za coś wyższe spalanie i koszty częsci zamiennych niższe, nie ma dpf, dwumasy, itp.
Za to koła wałków rozrządu sobie kuknij ile kosztują. Tylko nie na allegro. I ile elektrozaworki.
Dobrą radę ci dam. Odkrecasz jedną śrubkę i elektrozaworki wyciągasz. Na nim są takie pierścionki filterki. Wywalić je a dłużej te koła ci posmigaja.
Ten silnik nie ma dużej mocy z dołu ale od tak 3500 obr robi się szatan.