[Manual] Wszystko o i do RNS-510.

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
m0nter
Auto:: Touran BMN 2007
Imię:: Paweł
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Re: [Manual] Wszystko o i do RNS-510.

Post autor: m0nter »

jarfab0511 pisze:Witam Panowie
wiec abo działał OPS w moim touranie gdzie fabrycznie mam czujniki parkowania przód i tył wraz z asystentem parkowania wystarczyło zmienic moduł sterownik parkowania na nr 1T0.919.475H, fabrycznie miałem taki sam ale bez literki wiem ze na 100% działał bedzie tez u nas ten sam sterownik ale z literka P
pozńiej tylko w długim kodowaniu w radio wystarczy zaznaczyc obsługa OPC i to wszystko !!!
Pozdrawiam
jeżu pisze:Jakie masz radio nr ?
Miałem dokładnie taką samą sytuację ;) też moduł z literką H dokładalem. Wystarczyło ustawić obsługę OPS. Niestety nie mogłem zakodować Tourana jako auta i pozostał Golf. Niemniej na wyświetlaczu jest chyba ok ;)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9Br8Z803U8s[/youtube]

Kod: Zaznacz cały

Part No SW: 1T0 035 680 B
HW: 1T0 035 680 
Component: RNS-MID       
H74 1200  
Dzisiaj zrobiłem aktualizację softu do 5238
Radio zgłasza się jako 1T0 035 680 L, H74 5238.

Teraz tylko wgranie nowych map na 2017 V15. Muszę potestować różne płyty, a najpewniej wyczyścić soczewkę, bo na płycie Verbatim nie poszło).
Doraźnie zainstalowałem nawigację z ori płyty i mapy są lekko stare, bo chyba w wersji 6560 :) ale co ciekawe po udpdate softu radia sama obsługa navi jest już po polsku. Komunikaty pewnie nie ;) (nie było czasu sprawdzić)
Garaż: Opel Manta A'73, VW Santana 1.9 '82 -> VW Quatnum 2.2T, Touran 1T2 BMN+DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
pab567
Specjalista
Auto:: Superb Kombi 3.6
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Post autor: pab567 »

Komunikaty też. Nie ma V15 - najnowsze to V14.
Awatar użytkownika
m0nter
Auto:: Touran BMN 2007
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: m0nter »

pab567 pisze:Komunikaty też. Nie ma V15 - najnowsze to V14.
Dzięki za sprostowanie ;) Późno było i głupoty napisałem :D
Garaż: Opel Manta A'73, VW Santana 1.9 '82 -> VW Quatnum 2.2T, Touran 1T2 BMN+DSG
Obrazek
Avantu
Auto:: Scirocco

Post autor: Avantu »

Witam! Mam pytanie odnośnie RNS 510. Moja dziewczyna jeździ Scirocco z 2010 roku, właśnie z tym systemem. Samochód sprowadzony z Holandii. Chciałem przeprowadzić u niej aktualizacje systemu i map, ale problem polega na tym że nie mogę sprawdzić która obecnie zainstalowana jest wersja systemu - podejrzewam że od kupna nie była aktualizowana. Żaden sposób na ukryte menu nie działa, z tego co czytałem system jest po prostu zablokowany. Dziewczyna skarży się na to że czasem system się po prostu zacina, no i chciałaby nowsze mapy - mapy pewnie uda mi się wgrać bez systemu ale chciałbym go też zaktualizować. Nie ma także polskiego języka - jest za to angielski, niemiecki, czeski, holenderski, włoski i francuski bodajże. System resetuje za pomocą przycisków <, > i *. Jest jakaś najbezpieczniejsza wersja systemu którą mógłbym wgrać, wtedy sprawdzić wersję sprzętową i ewentualnie działać dalej? Wyciąganie radia raczej nie wchodzi w grę, nawet jakbym chciał to by mi zaraz zabroniła. I czy wgranie systemu z dostępną polską wersją językową byłoby możliwe? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc :)
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Przeczytaj 1 post, najpierw menu serwisowe musisz aktywować VCDSem.

Oczywiście PL menu jest w mowszych wersjach :)
mario8080
Auto:: touran 2.0 2007
Imię:: marek

Post autor: mario8080 »

Witam mam pytanie posiada ktoś schemat podłączenia rns510 ponieważ w moim Touranie II 2011r zostało bestialsko skradzione i wyrżnięta instalacja została :cry: . Kamerę też skradli miałem jak się domyślam w wersji LOW przewód w oplocie z niebieską wtyczką i trzema przewodami zasilania w klapie. Proszę o podpowiedz.
matmixmix
Kandydat
Auto:: Golf v
Imię:: Mateusz

Post autor: matmixmix »

witam. zalozylem radio rns 510 do golfa 5 2004 r. radio bylo u magika ktory mial wgrac soft ktory nie rozladowuje aku. po wylaczeniu zaplonu wyciagnieciu kluczyka radio sie wylacza, zamykam samochod i czekam 10-15 minut ale radio ciagle slychac i to nie wentylator a dysk raczej. do tego co chwile slychac cykanie jakiegos przekaznika pod schowkiem. czy zrobil mnie w ch.. z tym softem czy radio jeszcze trzeba zakodowac vcds-em i dopiero bedzie sie usypiac? na fisie ttez nie mam zadnych komunikatow z navi. wczesniej mialem mfd2 i byly. prosze o jakies rady

-- Cz mar 16, 2017 20:38 --

witam. zalozylem radio rns 510 do golfa 5 2004 r. radio bylo u magika ktory mial wgrac soft ktory nie rozladowuje aku. po wylaczeniu zaplonu wyciagnieciu kluczyka radio sie wylacza, zamykam samochod i czekam 10-15 minut ale radio ciagle slychac i to nie wentylator a dysk raczej. do tego co chwile slychac cykanie jakiegos przekaznika pod schowkiem. czy zrobil mnie w ch.. z tym softem czy radio jeszcze trzeba zakodowac vcds-em i dopiero bedzie sie usypiac? na fisie ttez nie mam zadnych komunikatow z navi. wczesniej mialem mfd2 i byly. prosze o jakies rady
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

. aby RNS 510 "sie usypiał" musisz wymienić gateway nie soft ;) chociaz jak wgrał nowszy to czemu nie, ale wymiana gateway-a konieczna min z końcówką "L" ;)
matmixmix
Kandydat
Auto:: Golf v
Imię:: Mateusz

Post autor: matmixmix »

nie wiem juz glupi jestem . soft wgrywal i przerabial na vw bo to radio ze skody bylo. mowil ze ten soft nie bedzie rozladowywal bez wymiany bramki. narazie wylaczylem w can getway radio bo jutro rano bym go pewnie nie odpalil

-- Cz mar 16, 2017 21:20 --

nie wiem juz glupi jestem . soft wgrywal i przerabial na vw bo to radio ze skody bylo. mowil ze ten soft nie bedzie rozladowywal bez wymiany bramki. narazie wylaczylem w can getway radio bo jutro rano bym go pewnie nie odpalil
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Kolego u mnie dysk słychać po wyłączeniu samochodu jeszcze z 15 minut.
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: BRUNO55 »

PIOTREL pisze:Kolego u mnie dysk słychać po wyłączeniu samochodu jeszcze z 15 minut.
A jesteś pewny że to dysk słychać a nie wentylator radia ?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Tak na 100% dysk
Awatar użytkownika
Tomi
Auto:: Touran 5t, 2.0tdi 150,dsg
Imię:: Tomasz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: Tomi »

PIOTREL pisze:Kolego u mnie dysk słychać po wyłączeniu samochodu jeszcze z 15 minut.
U mnie tez pracuje, ale maksymalnie do 3 minut.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Wystarczy otworzyć drzwi kierowcy by rns już się wybudził... Chodzi o to by szybciej się uruchomił po przekręceniu na zapłon i uruchomieniu silnika
Awatar użytkownika
Tomi
Auto:: Touran 5t, 2.0tdi 150,dsg
Imię:: Tomasz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: Tomi »

jeżu pisze:Wystarczy otworzyć drzwi kierowcy by rns już się wybudził... Chodzi o to by szybciej się uruchomił po przekręceniu na zapłon i uruchomieniu silnika
Prawda, nawet mi sie zdarzylo, ze plyte wysuwal po otwarciu drzwi.
ODPOWIEDZ