TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
hubertm
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
Imię:: Hubert
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: hubertm »

terex pisze:W zyciu sie z toba nie zgodze.szyber to najlepsza opcja jaka mozna dolozyc w touranie bo R-line to tylko pakiet nie dajacy nic do funkcjonalnosci auta,a otwierany dach -ja osobiscie ci szczerze polecam bo szumi jak kazdy szyber a funkcjonalnosc jest niezastąpiona. wszystkie jesienne i wiosenne cieple dni smigasz bez klimy i jest fajnie w aucie, otworzysz rolete i dzieciaki maja frajde na max. W moim przypadku szklany dach i DSG to byly dodatki ktore musialem miec i jestem mega zadowolony i nie zamienil bym na zadne inne niefunkcjonalne bajery
Dzięki za opinie :-) Pisząc że szumi jak każdy szyber masz na myśli że jak jest zamknięty to też coś tam z niego szumi (sorry że dopytuje ale mam manie żeby mi w samochodzie nic nie stukalo, trzeszczalo czy szumialo ;P ) ? Czy okno i roleta otwierają się automatycznie czy trzeba trzymać przycisk do końca? Czy nie ma problemu żeby przewozić rowery na dachu?
terex
Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: terex »

hubertm pisze:
terex pisze:W zyciu sie z toba nie zgodze.szyber to najlepsza opcja jaka mozna dolozyc w touranie bo R-line to tylko pakiet nie dajacy nic do funkcjonalnosci auta,a otwierany dach -ja osobiscie ci szczerze polecam bo szumi jak kazdy szyber a funkcjonalnosc jest niezastąpiona. wszystkie jesienne i wiosenne cieple dni smigasz bez klimy i jest fajnie w aucie, otworzysz rolete i dzieciaki maja frajde na max. W moim przypadku szklany dach i DSG to byly dodatki ktore musialem miec i jestem mega zadowolony i nie zamienil bym na zadne inne niefunkcjonalne bajery
Dzięki za opinie :-) Pisząc że szumi jak każdy szyber masz na myśli że jak jest zamknięty to też coś tam z niego szumi (sorry że dopytuje ale mam manie żeby mi w samochodzie nic nie stukalo, trzeszczalo czy szumialo ;P ) ? Czy okno i roleta otwierają się automatycznie czy trzeba trzymać przycisk do końca? Czy nie ma problemu żeby przewozić rowery na dachu?
Gdy zamkniety podczas jazdy nic nie szumi,rolete sie obsluguje na tej samej zasadzie co okna przytrzymasz guzik i puscisz to zamknie sie sama do konca lub przyciskasz na krotko rolata zamyka sie troszke.a rowery i bagazniki dachowe nie ma zadnego problemu bo sa one zamocowane do relingow a nie do dachu no chyba ze masz mocowania na przyssawke to juz nie wiem czy mozna do szyby przyczepić. wiec co jak co ale jako uzytkownik tego bajeru to moge ci go szczerze polecic.
MrCairo22
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI HL. 2016
Imię:: Mirosław
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: MrCairo22 »

No przecież każdy może mieć swoje zdanie na ten temat
Oczywiście masz cześć racji.
Jak np szyber otworzysz na maxa latem to się usmazysz bo to nie jest cabriolet który trochę inaczej chłodzi wnętrze.
U mnie się nie sprawdził, u ciebie może tak bo czegoś innego od niego oczekiwałeś.
Ja bym teraz dokupił np hak automatyczny na którym mogę przewozić rowery lub polepszył nagłośnienie i media.
Każdy ma inne zdanie i każdy podejmuje decyzje w swojej potrzebie :))
Pozdrawiam
terex

MrCairo22 pisze:No przecież każdy może mieć swoje zdanie na ten temat
Jak np szyber otworzysz na maxa latem to się usmazysz bo to nie jest cabriolet który trochę inaczej chłodzi wnętrze.
U mnie się nie sprawdził, u ciebie może tak bo czegoś innego od niego oczekiwałeś.
Ja bym teraz dokupił np hak automatyczny na którym mogę przewozić rowery lub polepszył nagłośnienie i media.
Pozdrawiam
Tak oczywiscie masz racje ale hak mozesz zawsze dolozyc a dachu juz nie.jak bardzo chcesz hak to na allegro widzialem za 750 zeta z modulem i wiazka .orginalny uzywany ale nigdy nie uzyty wyciagniety z auta o przebiegu 800km do tego montaż i za max 1500 zeta masz orginalny hak.
MrCairo22
Początkujący

terex pisze:
MrCairo22 pisze:No przecież każdy może mieć swoje zdanie na ten temat
Pozdrawiam
Tak oczywiscie masz racje ale hak mozesz zawsze dolozyc a dachu juz nie.jak bardzo chcesz hak to na allegro widzialem za 750 zeta z modulem i wiazka .orginalny uzywany ale nigdy nie uzyty wyciagniety z auta o przebiegu 800km do tego montaż i za max 1500 zeta masz orginalny hak.
Tylko ze ja kupiłem nowe auto i nie bardzo bym się odważył na zakup czegoś z Allegro. Gwarancja przepadnie. W serwisie oferowali o 1000 zeta taniej za założenie nowego
Zobaczę na wiosnę. Teraz kupiłem dobre zimówki w cenie 3 za 4 i wyszło mniej niż na oponeo

-- Pt gru 16, 2016 22:38 --

A tak z innej beczki
Jeździsz z DSG i prawda jest ze pali mniej ???
terex

Powiem ci tak : 100% miasto krotkie przebiegi 3km gaszenie silnika i powrot 3km 8.2 l/100 ...100%trasa do 110 km/g autostrada 70%30% drogi krajowe 5.8l/100km a jak sie tak krece po mohej miescinie +jakis wyjazd w trase 7.0 do 8.0 wiec ja jestem mega zadowolony bo mam jeszcze forda Kuga w automacie 1.6 ecoboost i ten smok w 100% miasto pali 12-13 na 100
MrCairo22
Początkujący

terex pisze:Powiem ci tak : 100% miasto krotkie przebiegi 3km gaszenie silnika i powrot 3km 8.2 l/100 ...100%trasa do 110 km/g autostrada 70%30% drogi krajowe 5.8l/100km a jak sie tak krece po mohej miescinie +jakis wyjazd w trase 7.0 do 8.0 wiec ja jestem mega zadowolony bo mam jeszcze forda Kuga w automacie 1.6 ecoboost i ten smok w 100% miasto pali 12-13 na 100
Dzięki za info
To jest dobry wynik
Cieszę się ze kupiłem DSG
Pojezdze i zobaczę jak u mnie będzie
Pozfrawiam
Yellowchina
Przeglądacz
Auto:: 1.4 TSI DSG 7 HL 2016
Imię:: Piotrek
Podziękował: 3 razy

Post autor: Yellowchina »

KriSSo pisze:
Yellowchina pisze:Przy okazji zapytam się o lusterko po stronie pasażera, jest zapis przy włączonym biegu wstecznym lustro powinno się obniżyć.
Koledzy, nie czytacie instrukcji obsługi i taki jest efekt :). Podobnie jak wcześniej Kolega, któremu Touran parkował tylko z prawej strony :).

OK, gdy będziesz siedział w aucie, odpal motor, albo włącz zapłon. Ustaw pokrętło lusterek w pozycji "prawe", wrzuć wsteczny bieg i przy włączonym wstecznym biegu ustaw to prawe lusterko joystick'iem tak, jak uważasz - tę pozycję lustro zapamięta na stałe (dopóki go nie przestawisz joystick'iem ponownie), gdy będziesz wrzucał wsteczny bieg. Gdy ruszysz do przodu, to powyżej pewnej prędkości albo po wyłączeniu zapłonu na postoju lusterko podniesie się do ustawienia sprzed operacji. Ustawienie pokrętła lusterek w pozycji "0" nie będzie powodowało zmiany ustawienia prawego lustra po włączeniu wstecznego biegu. Jeśli chcesz, żeby prawe lusterko zawsze się obniżało przy biegu wstecznym, to pozostaw pokrętło w pozycji "prawe" na stałe.
No sprawdziłem ten temat z tym lusterkiem , brak słów, szału to nie robi , bardzo mały , minimalny ruch lusterka co tak naprawdę nic nie wnosi w tym temacie.
hubertm
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
Imię:: Hubert
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: hubertm »

Yellowchina pisze:
KriSSo pisze:
Yellowchina pisze:Przy okazji zapytam się o lusterko po stronie pasażera, jest zapis przy włączonym biegu wstecznym lustro powinno się obniżyć.
Koledzy, nie czytacie instrukcji obsługi i taki jest efekt :). Podobnie jak wcześniej Kolega, któremu Touran parkował tylko z prawej strony :).

OK, gdy będziesz siedział w aucie, odpal motor, albo włącz zapłon. Ustaw pokrętło lusterek w pozycji "prawe", wrzuć wsteczny bieg i przy włączonym wstecznym biegu ustaw to prawe lusterko joystick'iem tak, jak uważasz - tę pozycję lustro zapamięta na stałe (dopóki go nie przestawisz joystick'iem ponownie), gdy będziesz wrzucał wsteczny bieg. Gdy ruszysz do przodu, to powyżej pewnej prędkości albo po wyłączeniu zapłonu na postoju lusterko podniesie się do ustawienia sprzed operacji. Ustawienie pokrętła lusterek w pozycji "0" nie będzie powodowało zmiany ustawienia prawego lustra po włączeniu wstecznego biegu. Jeśli chcesz, żeby prawe lusterko zawsze się obniżało przy biegu wstecznym, to pozostaw pokrętło w pozycji "prawe" na stałe.
No sprawdziłem ten temat z tym lusterkiem , brak słów, szału to nie robi , bardzo mały , minimalny ruch lusterka co tak naprawdę nic nie wnosi w tym temacie.
Ruch jest taki jak sobie ustawisz, może być bardzo duży... Na pewno zastosowałeś się do instrukcji? ;-)
terex

Yellowchina pisze:
KriSSo pisze:

jak ustawiles tak sie przestawilo.to sie samo nie dostosowuje to ty masz ustawic pozycje na P i R. i wtedy sie dopieto przestawi.(a i tak na marginesie to zeby lusterko sie przestawialo to trzeba miec,jak dobrze pamietam "pakiet lusterka "bez tego pakietu nie bedzie się przestawiac ale moze sie myle.
Ostatnio zmieniony ndz gru 18, 2016 13:23 przez terex, łącznie zmieniany 1 raz.
Yellowchina
Przeglądacz
Auto:: 1.4 TSI DSG 7 HL 2016
Imię:: Piotrek
Podziękował: 3 razy

Post autor: Yellowchina »

Jeżeli tak piszecie to będę musiał sprawdzić to zgodne z waszą instrukcją bo tak szczerze to próbowałem na chybił trafił, a nóż się uda, no i dlatego jest chyba taki efekt.
Awatar użytkownika
Prusiak
Początkujący
Auto:: Nowy TOURAN 2.0 TDI 150KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Prusiak »

Do nowego Tourana jaki rozmiar dojazdówki dla standardowego koła 215/55R17 ?
1. 125/70R18
2. 135/70R18

Bo mi tu z obliczeń wychodzi:

szerokość profil średnica
opona wzorcowa 215/55 R 17
zamiennik 1 125/70 R 18
zamiennik 2 135/70 R 18

średnica (mm) różnica średnic (mm) różnica średnic (%)
opona wzorcowa 668.3 mm 0 mm 0 %
zamiennik 1 632.2 mm -36.1 mm -5.71 %
zamiennik 2 646.2 mm -22.1 mm -3.42 %

że obie za małe.... :?:
Nowy TOURAN 2,0 TDI BMT Highline 7-osobowy
terex

Prusiak pisze:Do nowego Tourana jaki rozmiar dojazdówki dla standardowego koła 215/55R17 ?
1. 125/70R18
2. 135/70R18

Bo mi tu z obliczeń wychodzi:

szerokość profil średnica
opona wzorcowa 215/55 R 17
zamiennik 1 125/70 R 18
zamiennik 2 135/70 R 18

średnica (mm) różnica średnic (mm) różnica średnic (%)
opona wzorcowa 668.3 mm 0 mm 0 %
zamiennik 1 632.2 mm -36.1 mm -5.71 %
zamiennik 2 646.2 mm -22.1 mm -3.42 %

że obie za małe.... :?:
Jak walczylem z dealerem o dojazdowke to uslyszalem ze do nowego tourana nie ma dojazdowek i wogole nie jest przewidziana dojazdowka tylko zestawy naprawcze,samouszczelniajace opony i pełnowymiarowe kolo zapasowe o ograniczonej predkosci..
Awatar użytkownika
Prusiak
Początkujący
Auto:: Nowy TOURAN 2.0 TDI 150KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Prusiak »

terex pisze: Jak walczylem z dealerem o dojazdowke to uslyszalem ze do nowego tourana nie ma dojazdowek i wogole nie jest przewidziana dojazdowka tylko zestawy naprawcze,samouszczelniajace opony i pełnowymiarowe kolo zapasowe o ograniczonej predkosci..
Ale to chyba nie wyklucza posiadania takiej dojazdówki? Bo sie waham, czy dokupić zestaw czy awaryjnie koło... I tak juz sie nastawilem na kolo, jako pewniejsze zabezpieczenie w przypadku jakies awarii (np. za granicą).
Moje koła letnie są samouszczelniające, ale zimówki juz nie....
Nowy TOURAN 2,0 TDI BMT Highline 7-osobowy
terex

Prusiak pisze:
terex pisze: Jak walczylem z dealerem o dojazdowke to uslyszalem ze do nowego tourana nie ma dojazdowek i wogole nie jest przewidziana dojazdowka tylko zestawy naprawcze,samouszczelniajace opony i pełnowymiarowe kolo zapasowe o ograniczonej predkosci..
Ale to chyba nie wyklucza posiadania takiej dojazdówki? Bo sie waham, czy dokupić zestaw czy awaryjnie koło... I tak juz sie nastawilem na kolo, jako pewniejsze zabezpieczenie w przypadku jakies awarii (np. za granicą).
Moje koła letnie są samouszczelniające, ale zimówki juz nie....
Ja nie mowie ze wyklucza ale moze byc tak ze do touran-a 5TA nie kupisz dedykowanej,pewnie kupisz z gofra albo zpaska ale moga juz miec inne parametry.
ODPOWIEDZ