TOURAN 2015 (5T1)
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL. 2016
- Imię:: Mirosław
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: TOURAN 2015
Oczywiście przydałoby się więcej mocy. Zawsze więcej mocy to lepiej, i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. ALE:marcinde pisze:Kupiłbym jeszcze raz. Niczego bym nie zmieniał. Przez ten rok nie doszukałem się wad autka, owszem, miałem problem z gasnącą znienacka nawigacją, ale aktualizacja oprogramowania w serwisie załatwiła sprawę.MrCairo22 pisze:I po roku użytkowania co możesz powiedzieć ???
Kupiłbyś jeszcze raz czy byś się zastanowił ???
a może coś byś w nim zmienił ???
podaj choć jedną wadę tego autka (chyba że nie ma takich)
KriSSo pisze:Najbardziej mi brakuje silnika 2.0 TSI 220-230 KM.
1. Dorzućmy do naszych konfiguracji 20tyś za silnik 2.0tsi. Ja bym wymiękł, i tyle bym nie zapłacił.
Ale dla niektórych pewnie taki wybór byłby wskazany. Zawsze większy wybór to lepiej.
2. Dlaczego nie wziałem 1.8 180km? Bo w przypadku DSG moment obrotowy 1.8 jest taki sam jak 1.4. 1.8 w manualu ma większy moment (320) od 1.4 (250). Więc uznałem, zresztą po jazdach passatem 1.4 DSG i 1.8 DSG, że różnica jest żadna. Po co zatem dopłacać?
3. Wiem, że mówię to z poziomu zadowolonego użytkownika, ale silnik 1.4 jest wyjątkowo dynamiczny, i początkowo obawiałem się, że nie będzie szału w budzie tourana, ale błąd. Silnik jest wystarczająco dynamiczny i zapewnia naprawdę przyzwoite osiągi. Jak się ktoś nie interesuje i nie orientuje, to można go nieźle wkręcić

Dzięki za wyczerpujące info
Dlatego byłem zaskoczony po przejażdżce Tiguanem 1.4 TSI 150 DSG ze taki tez się zbiera niezle
Pozdrawiam
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Po upgrade jedna rzecz niestety się nie naprawiła.qrczak pisze:Ja w końcu dałem soft do zupgrade'owania. Kwestii świateł jeszcze nie oceniałem, aura jest taka, że raczej uzasadniona jest jazda na światłach mijania.
Kamera działa - przy tym jak sporadycznie nie działała, to za mało jeszcze czasu na ocenę, czy soft coś poprawil.
Mam wrażenie, że zmieniły się drobiazgi w menu. Spalanie też liczy od samego początku, co powoduje, że wartości przy pierwszym ruszaniu znacznie opóźniają dojście do właściwej średniej. W ogólnym rozrachunku jednak wynik może być bliższy prawdzie, gdyż do tej pory zaniżał o około 0.5l/100km.
Test inicjujący reflektory też przebiega teraz jakby inaczej, ale to bez większego znaczenia.
W nieznanym, dowolnym momencie resetują się ustawienia przebiegu od tankowania i długoterminowego. Wczoraj nagle się pojawiła informacja, że od tankowania i w przebiegu długoterminowym mam 42 km. A tankowanie było 250 km temu. Czy tylko u mnie jest z tym problem?
-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 150KM '16
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Nie zaobserwowałem takowej zmiany jeszcze, ale przyjrzę się.Gandalf pisze:
Po upgrade jedna rzecz niestety się nie naprawiła.
W nieznanym, dowolnym momencie resetują się ustawienia przebiegu od tankowania i długoterminowego. Wczoraj nagle się pojawiła informacja, że od tankowania i w przebiegu długoterminowym mam 42 km. A tankowanie było 250 km temu. Czy tylko u mnie jest z tym problem?
-
- ____________________
- Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Moze spróbuj zmienic w ustawieniach czulosc czujnika (infotainment >ustawienia>oświetlenie >czujnik świateł)qrczak pisze:Nie zaobserwowałem takowej zmiany jeszcze, ale przyjrzę się.Gandalf pisze:
Po upgrade jedna rzecz niestety się nie naprawiła.
-- Wt gru 27, 2016 17:57 --
Panowie mam pytanie. jak jest uruchomiony app connect to sa pokzaywane jakies informacje na malym qyswietlaczu miedzy zegarami np.informacje z navi telefonu
- Stenog
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.4 TSI, 2016
- Imię:: W
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Od wczoraj bawię się aplikacjami z serii App Connect, odpalane poprzez MirrorLink'a.
volkswagen-carnet.com/pl/pl/start/app-overview.html#tab/open/vw-cat-app-connect
Jest czym się pobawić, Drive & Track umożliwia nagrywanie parametrów trasy, zapisanie jej a następnie wysłanie np via e-mail lub obejrzenie wykresów, trasy i wartości:
Świetna jazda moim #VW z aplikacją #Drive&Track. Tyle zabawy i przyjemności z jazdy!
Czas jazdy:: 01:00 min
Przebieg:: 0.46 km
Wartości maksymalne:
Prędkość: 43 km/h
Pręd.silnika: 26 obr./min
Przyspieszenie z tyłu: -2.5 m/s²
Przyspieszenie z przodu: 3.4 m/s²
Przyspieszenie z lewej: 0.2 m/s²
Przyspieszenie z prawej: 0.2 m/s²
Pedał przysp: 69 Nacisk %
Ciśn.hamow.: 12 bar
Pozostałe apki to Shared Audio, My Guide, My Rules, Sound Journey no i Cam Connect do połączenia z GoPro.

volkswagen-carnet.com/pl/pl/start/app-overview.html#tab/open/vw-cat-app-connect
Jest czym się pobawić, Drive & Track umożliwia nagrywanie parametrów trasy, zapisanie jej a następnie wysłanie np via e-mail lub obejrzenie wykresów, trasy i wartości:
Świetna jazda moim #VW z aplikacją #Drive&Track. Tyle zabawy i przyjemności z jazdy!
Czas jazdy:: 01:00 min
Przebieg:: 0.46 km
Wartości maksymalne:
Prędkość: 43 km/h
Pręd.silnika: 26 obr./min
Przyspieszenie z tyłu: -2.5 m/s²
Przyspieszenie z lewej: 0.2 m/s²
Przyspieszenie z prawej: 0.2 m/s²
Pedał przysp: 69 Nacisk %
Ciśn.hamow.: 12 bar
Pozostałe apki to Shared Audio, My Guide, My Rules, Sound Journey no i Cam Connect do połączenia z GoPro.

- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Czy dobrze to odczytuję? Przód pojechał do przodu a tył do tyłu?Stenog pisze:Przyspieszenie z tyłu: -2.5 m/s²

Chyba ktoś się walnął w tłumaczeniu i zamiast "z"powinno być "do" czyli "przyśpieszenie do przodu" i "przyśpieszenie do tyłu"
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- Stenog
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.4 TSI, 2016
- Imię:: W
- Podziękował: 2 razy
A tak naprawde to powinno byc przyspieszenie i opoznienierzutnik pisze:Czy dobrze to odczytuję? Przód pojechał do przodu a tył do tyłu?Stenog pisze:Przyspieszenie z tyłu: -2.5 m/s²
Przyspieszenie z przodu: 3.4 m/s²![]()
Chyba ktoś się walnął w tłumaczeniu i zamiast "z"powinno być "do" czyli "przyśpieszenie do przodu" i "przyśpieszenie do tyłu"

-
- Auto:: Touran 2016, 1.4 TSI DSG
- Imię:: Marcin
Witam szanowne grono.
Od piatku 23/12 takze dolaczylem do wlascicieli nowego Turka
Samochod byl zamawiany we wrzesniu, poczatkowy termin - maj 2017.
Konfiguracja:
1.4 TSI 150KM DSG HighLine
Kolor: szary "indium" metalik
Kola: 215/55/17 Stockholm
Dodatkowe pakiety:
- fotele "top komfort"
- pakiet "business" ( LED basic, composition media, autoalarm z niezaleznym zasilaniem)
- nadwozie 7 miejscowe
- dodatkowe poduszki dla zewn. siedzen z tylu
- keyless access
- App-connect
- park pilot
- kamera cofania
- pakiet lusterka
- pakiet rodzinny
- pakiet cargo
- pakiet zimowy
- dodatkowe 24 miesiecy gwarancji
Wrazenia:
Ogolnie jestem bardzo zadowolony. Autko jest zacne i cala rodzinka zdazyla juz je polubic. Zaluje tylko jednego - sprzedawca nie poinformowal o mozliwosciach fotelu ergo-active i w dluzszej trasie czuc brak podporki na uda. Doplata 1000zl do takiego cacka to umowmy sie nie wiele, wiec jezeli ktos rozwaza zakup niech koniecznie przetestuje ergo. Fajne jest to, iz wogole nie czuc ze sie prowadzi tak duze auto.
Silnik pracuje bardzo zwawo, nie pilowalem go jeszcze
oszczedzam przez pierwsze 2k km. Automat DSG - cudo. Wraz z tendemem aktywnego tempomatu pozwala na blogie rozleniwienie sie na trasie.
W czasie odbierania auta nie zauwazylem zadnych ubytkow w wyposazeniu. Pozniej jednak odkrylem brak podswietlenia nog kierowcy - (w standardzie HL jest pakiet ambiente). Pasazer takowe posiada. Czyzby precyzyjne Niemieckie raczki o czyms zapomnialy podczas produkcji ?
Spalanie:
Tutaj jest bardzo dobrze. Mam bardzo lekka noge i raczej lubie sie "toczyc". Na trasie mozna zejsc spokojnie ponizej 6L. W miescie nie jest juz tak rozowo - jeszcze jestem w fazie testow.
Jeszcze pytanko do forumowiczow. Instrukcja traktuje o "mozliwosci sprawdzenia cisnienia w kazdej oponie" z wizualizacja na ekranie - u mnie brak jest takiego bajeru. Moge tylko ustawic cisnienie "wzorcowe" i to wszystko. Czy powinienem interweniowac u dealera ?
Pozdrawiam uzytkownikow VW !
Od piatku 23/12 takze dolaczylem do wlascicieli nowego Turka

Samochod byl zamawiany we wrzesniu, poczatkowy termin - maj 2017.
Konfiguracja:
1.4 TSI 150KM DSG HighLine
Kolor: szary "indium" metalik
Kola: 215/55/17 Stockholm
Dodatkowe pakiety:
- fotele "top komfort"
- pakiet "business" ( LED basic, composition media, autoalarm z niezaleznym zasilaniem)
- nadwozie 7 miejscowe
- dodatkowe poduszki dla zewn. siedzen z tylu
- keyless access
- App-connect
- park pilot
- kamera cofania
- pakiet lusterka
- pakiet rodzinny
- pakiet cargo
- pakiet zimowy
- dodatkowe 24 miesiecy gwarancji
Wrazenia:
Ogolnie jestem bardzo zadowolony. Autko jest zacne i cala rodzinka zdazyla juz je polubic. Zaluje tylko jednego - sprzedawca nie poinformowal o mozliwosciach fotelu ergo-active i w dluzszej trasie czuc brak podporki na uda. Doplata 1000zl do takiego cacka to umowmy sie nie wiele, wiec jezeli ktos rozwaza zakup niech koniecznie przetestuje ergo. Fajne jest to, iz wogole nie czuc ze sie prowadzi tak duze auto.
Silnik pracuje bardzo zwawo, nie pilowalem go jeszcze

W czasie odbierania auta nie zauwazylem zadnych ubytkow w wyposazeniu. Pozniej jednak odkrylem brak podswietlenia nog kierowcy - (w standardzie HL jest pakiet ambiente). Pasazer takowe posiada. Czyzby precyzyjne Niemieckie raczki o czyms zapomnialy podczas produkcji ?

Spalanie:
Tutaj jest bardzo dobrze. Mam bardzo lekka noge i raczej lubie sie "toczyc". Na trasie mozna zejsc spokojnie ponizej 6L. W miescie nie jest juz tak rozowo - jeszcze jestem w fazie testow.
Jeszcze pytanko do forumowiczow. Instrukcja traktuje o "mozliwosci sprawdzenia cisnienia w kazdej oponie" z wizualizacja na ekranie - u mnie brak jest takiego bajeru. Moge tylko ustawic cisnienie "wzorcowe" i to wszystko. Czy powinienem interweniowac u dealera ?
Pozdrawiam uzytkownikow VW !
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Do sprawdzania ciśnienia w kołach są 2 systemy.siudek pisze:Instrukcja traktuje o "mozliwosci sprawdzenia cisnienia w kazdej oponie" z wizualizacja na ekranie - u mnie brak jest takiego bajeru. Moge tylko ustawic cisnienie "wzorcowe" i to wszystko. Czy powinienem interweniowac u dealera ?
1. Opierajacy się na danych z czujników ABS. W przypadku mniejszego ciśnienia w którymś z kół koło to obraca się podczas jazdy szybciej niż pozostałe i ta różnica zostanie wyłapana. Dostaniesz tylko informację że jest problem bez wskazania koła. W nowszych sterownikach można to aktywować za pomocą VCDS, a w starszych dodatkowo potrzrbny przycisk i dodanie przewodu do pompy ABS.
2. Bardziej zaawansowany system w którym w każdym z kół jest dodatkowy czujnik ciśnienia który przekazuje drogą radiową do sterownika informacje o ciśnieniu w kole. W tym systemie masz dokładną informację o ciśnieniu w konkretnym kole. System ten nie jest standardem więc trzeba go dokupić i jeśli go nie wybrałeś przy zakupie to na pewno go nie masz.
U ciebie masz tylko możliwość ustawienia ciśnienia wzorcowego więc masz aktywny 1 system.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- marcinde
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4tsi150
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
Poklikaj w ustawieniach, w zakładce "oświetlenie". Prawdopodobnie oświetlenie nóg masz wyłączone.siudek pisze: odkrylem brak podswietlenia nog kierowcy - (w standardzie HL jest pakiet ambiente). Pasazer takowe posiada. Czyzby precyzyjne Niemieckie raczki o czyms zapomnialy podczas produkcji ?
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2016, 1.8 DSG
- Imię:: Radek
Witajcie,
Przywitałem się w odpowiednim poście, a teraz chciałbym powiedzieć na co czekam. Wczoraj zamówiłem, a dzisiaj podpisałem umowę:
Touran - 1.8 TSI, DSG Highline
Nadwozie: 7 osób
Kolor: Carribean metalik
Opcje: Pakiet Business (LED Basic, Composite Media, Autoalarm), System Pre-Crash, USB do obsługi iPhone, Park Pilot (czujniki, przód + tył), Pakiet rodzinny, Pakiet Zimowy, VW Safe+ do 80k, Opony zimowe 17' Nokian WR A4.
Cena taka sobie (miałem lepszą konfigurację z felgami 18' za 5k więcej, ale bez pakietu rodzinnego a to jest dla mnie klucz). No i chciałem silnik 1.8 - do takiego auto 1.4 to raczej za mało.
Jedyne co mi brakuje, to pakiet lusterka i pełny LED. Z reszty jestem zadowolony.
I od razu mam pytanie - z tego co się orientowałem to w nowych Touranach/Passatach App-Connect jest standardowy? Tzn. że jak podłączę iPhone (bo akurat mam), to będę mógł korzystać z Applowskiego Navi? Jak wygląda łączność bluetooth? Skoro mam sterowanie głosowe (Pakiet rodzinny), to bluetooth jest w standardzie?
Przywitałem się w odpowiednim poście, a teraz chciałbym powiedzieć na co czekam. Wczoraj zamówiłem, a dzisiaj podpisałem umowę:
Touran - 1.8 TSI, DSG Highline
Nadwozie: 7 osób
Kolor: Carribean metalik
Opcje: Pakiet Business (LED Basic, Composite Media, Autoalarm), System Pre-Crash, USB do obsługi iPhone, Park Pilot (czujniki, przód + tył), Pakiet rodzinny, Pakiet Zimowy, VW Safe+ do 80k, Opony zimowe 17' Nokian WR A4.
Cena taka sobie (miałem lepszą konfigurację z felgami 18' za 5k więcej, ale bez pakietu rodzinnego a to jest dla mnie klucz). No i chciałem silnik 1.8 - do takiego auto 1.4 to raczej za mało.
Jedyne co mi brakuje, to pakiet lusterka i pełny LED. Z reszty jestem zadowolony.
I od razu mam pytanie - z tego co się orientowałem to w nowych Touranach/Passatach App-Connect jest standardowy? Tzn. że jak podłączę iPhone (bo akurat mam), to będę mógł korzystać z Applowskiego Navi? Jak wygląda łączność bluetooth? Skoro mam sterowanie głosowe (Pakiet rodzinny), to bluetooth jest w standardzie?
- marcinde
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4tsi150
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
Bluetooth będziesz miał w ramach composistion media, przy app-connect niestety nie pomogę.Maszyna pisze:Cena taka sobie (miałem lepszą konfigurację z felgami 18' za 5k więcej, ale bez pakietu rodzinnego a to jest dla mnie klucz). No i chciałem silnik 1.8 - do takiego auto 1.4 to raczej za mało.
1.4 to niewiele się będzie różnił od 1.8. Dlaczego? Biorąc 1.8 dsg dostajesz moc, owszem, 180KM, ale moment obrotowy masz wykastrowany do poziomu 250Nm, czyli tak jak w 1.4. Skąd się to bierze? Ograniczenia "suchej" 7-biegowej skrzyni.
-
- Auto:: Touran 2016, 1.4 TSI DSG
Wlaczone w ustawieniach. Zreszta nie mozna granularnie zmieniac ustawienia pasazer/kierowca. Jest tylko globalne ustawienie odp. za podswietlenie nog.marcinde pisze:Poklikaj w ustawieniach, w zakładce "oświetlenie". Prawdopodobnie oświetlenie nóg masz wyłączone.siudek pisze: odkrylem brak podswietlenia nog kierowcy - (w standardzie HL jest pakiet ambiente). Pasazer takowe posiada. Czyzby precyzyjne Niemieckie raczki o czyms zapomnialy podczas produkcji ?
"Usterka" zgloszona. Po nowym roku wizyta w salonie.
U mnie App-Connect byl opcja. Koszt 800zl. Applowskie navi smiga az milo. BluetoothMaszyna pisze:Witajcie,
w standardzie z pakietem business, ktory masz.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2016, 1.8 DSG
- Imię:: Radek
Momentem to się w dizlu jeździ, a tutaj mówimy o benzynie. 1.8 TSI 180KM jest trochę mniej rozwiercone niż 1.4 TSI 150KM, stąd też turbo włącza się później, przez co przy takiej masie różnica powinna być widoczna. W chwili obecnej mam 1.8 125KM wolnossące przy podobnych gabarytach (C4 Picasso) i wiem, że to jest za mało.marcinde pisze:1.4 to niewiele się będzie różnił od 1.8. Dlaczego? Biorąc 1.8 dsg dostajesz moc, owszem, 180KM, ale moment obrotowy masz wykastrowany do poziomu 250Nm, czyli tak jak w 1.4. Skąd się to bierze? Ograniczenia "suchej" 7-biegowej skrzyni.