TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: marcinde »

Maszyna pisze:Momentem to się w dizlu jeździ, a tutaj mówimy o benzynie. 1.8 TSI 180KM jest trochę mniej rozwiercone niż 1.4 TSI 150KM, stąd też turbo włącza się później, przez co przy takiej masie różnica powinna być widoczna. W chwili obecnej mam 1.8 125KM wolnossące przy podobnych gabarytach (C4 Picasso) i wiem, że to jest za mało.
Sprawdzałem w nowym pastuszku, który akurat był dostępny do jazd próbnych zarówno 1,4 jak i 1,8. Różnica niewyczuwalna na tyle, że ciężko "na oko" stwierdzić.
Wierzę, że wolnossące 1,8 to mało. Przy nim tsi to będzie jak rakieta :)
Wiem, sam przesiadłem się z wolnossącego 1,8 140KM do 1,4tsi, i nie sądziłem, że różnica może być aż taka. W skrócie: tsi jest 2x szybszy, 2x mniej pali.
Maszyna
Początkujący
Auto:: Touran 2016, 1.8 DSG
Imię:: Radek
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Maszyna »

marcinde pisze:Sprawdzałem w nowym pastuszku, który akurat był dostępny do jazd próbnych zarówno 1,4 jak i 1,8. Różnica niewyczuwalna na tyle, że ciężko "na oko" stwierdzić.
Ja jeździłem 2.0 TDI 150 Touranem (manual) i 1.8 TSI DSG Passatem. Po jeździe passatem wiedziałem, że mój wybór silnika jest trafny, a gabaryty znane były od początku. Jak będzie jeździł podobnie, to będę wniebowzięty.
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

Maszyna pisze:Witajcie,

Przywitałem się w odpowiednim poście, a teraz chciałbym powiedzieć na co czekam. Wczoraj zamówiłem, a dzisiaj podpisałem umowę:

Touran - 1.8 TSI, DSG Highline
Nadwozie: 7 osób
Kolor: Carribean metalik
Opcje: Pakiet Business (LED Basic, Composite Media, Autoalarm), System Pre-Crash, USB do obsługi iPhone, Park Pilot (czujniki, przód + tył), Pakiet rodzinny, Pakiet Zimowy, VW Safe+ do 80k, Opony zimowe 17' Nokian WR A4.
Konfiguracja fajna aczkolwiek nie widzę w niej pakietu cargo a bez niego będziesz miał ciemno pod roletą w bagażniku.
Maszyna
Początkujący

Gandalf pisze:Konfiguracja fajna aczkolwiek nie widzę w niej pakietu cargo a bez niego będziesz miał ciemno pod roletą w bagażniku.
Dziękuję - brałem to co stało na placu :| Gdzieś kiedyś czytałem, że pakiet cargo pasuje od Superb/Octavii Kombi i da się to samemu zmodyfikować (chyba nawet bez rozwiercania). Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

Maszyna pisze:
Gandalf pisze:Konfiguracja fajna aczkolwiek nie widzę w niej pakietu cargo a bez niego będziesz miał ciemno pod roletą w bagażniku.
Dziękuję - brałem to co stało na placu :| Gdzieś kiedyś czytałem, że pakiet cargo pasuje od Superb/Octavii Kombi i da się to samemu zmodyfikować (chyba nawet bez rozwiercania). Jakieś pomysły?
Jasne :) w takiej sytuacji się nie wybrzydza.

Pakiet Cargo pasuje w tym sensie, że lampka/latarka jest tą samą częścią w Superbie i Touranie. Niestety boczek w bagażniku z mocowaniem raczej nie jest taki sam (dla wersji z lampką / bez lampki). Będę to robił jak się skończy gwarancja bo w bagażniku oprócz "żyrandola" jest potrzebne oświetlenie boczne. Jego brak to ewidentne niedopatrzenie lub świadoma i niepotrzebna oszczędność ze strony projektantów nowego Tourana.
Maszyna
Początkujący

Gandalf pisze:Będę to robił jak się skończy gwarancja bo w bagażniku oprócz "żyrandola" jest potrzebne oświetlenie boczne. Jego brak to ewidentne niedopatrzenie lub świadoma i niepotrzebna oszczędność ze strony projektantów nowego Tourana.
Wydaje mi się, że jest to świadoma decyzja związana z wyciągnięciem pieniędzy :evil:
W chwili obecnej mam takie oświetlenie (nawet to jest latarka!) w C4 Picasso z 2007 roku i nie wyobrażam sobie, jak może być ciemno w bagażniku. Jak sobie radzisz z tym fantem - listwa LED pod 12V w bagażniku? Czy po prostu latarka się pałęta/telefon?
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

Maszyna pisze: Wydaje mi się, że jest to świadoma decyzja związana z wyciągnięciem pieniędzy :evil:
W chwili obecnej mam takie oświetlenie (nawet to jest latarka!) w C4 Picasso z 2007 roku i nie wyobrażam sobie, jak może być ciemno w bagażniku. Jak sobie radzisz z tym fantem - listwa LED pod 12V w bagażniku? Czy po prostu latarka się pałęta/telefon?
Na razie wożę w bagażniku latarkę. Ale to słabe rozwiązanie.

Niestety jak kupowałem, w ogóle nie było możliwości zamówienia oświetlenia bagażnika. W materiałach reklamowych na zdjęciu bagażnika lampka/latarka była. W wyprodukowanym samochodzie w miejscu na latarkę jest tylko zaślepka. VW się nie popisał...
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Gandalf pisze:W materiałach reklamowych na zdjęciu bagażnika lampka/latarka była. W wyprodukowanym samochodzie w miejscu na latarkę jest tylko zaślepka. VW się nie popisał..
A może to jest specjalne wyposażenie na rynek PL i stanardową latarkę zastąpili zaślepką a latarka przeszła do opcjonalnego, płatnego wyposażenia.
MrCairo22
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI HL. 2016
Imię:: Mirosław
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: MrCairo22 »

Mam pytanie pilne do użytkowników nowych Touranow
Mam go 3 dni i nie wiem co sadzić o oświetleniu w przedziale pasażerskim i bagażowym.
Te światła w podsufitce zawsze się palą czy można je jakoś wyłączyć.
U mnie gasną dopiero jak zamknę auto.
Jak jestem w środku zawsze się palą.
Czy tak tez macie ??? Czy jest na to rada.
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

Nie, nie palą się zawsze. Generalnie sterujesz nimi za pomocą panelu nad przednimi fotelami. Ale jeżeli klikniesz lampki na panelu z tyłu, to przednim panelem ich nie zgasisz, będą się palić non-stop - tak prznajmniej jest u mnie.
Awatar użytkownika
Jusand
Początkujący
Auto:: Touran, 1.4 TSI, 2016
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Jusand »

MrCairo22 pisze: w przedziale pasażerskim i bagażowym.
Pewnie masz włączone oświetlenie na podsufitce przycisk Rear.
Wszystko jest ładnie opisane w instrukcji.
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

rzutnik pisze:
Gandalf pisze:W materiałach reklamowych na zdjęciu bagażnika lampka/latarka była. W wyprodukowanym samochodzie w miejscu na latarkę jest tylko zaślepka. VW się nie popisał..
A może to jest specjalne wyposażenie na rynek PL i stanardową latarkę zastąpili zaślepką a latarka przeszła do opcjonalnego, płatnego wyposażenia.
Jak zamawiałem (01'2016) w cenniku i konfiguratorze nie było możliwości domówienia lampki/latarki w bagażniku. Dlatego myślałem, że jest to w standardzie. Błędnie, jak się okazało przy odbiorze... :(
MrCairo22
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI HL. 2016
Imię:: Mirosław
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: MrCairo22 »

marcinde pisze:Nie, nie palą się zawsze. Generalnie sterujesz nimi za pomocą panelu nad przednimi fotelami. Ale jeżeli klikniesz lampki na panelu z tyłu, to przednim panelem ich nie zgasisz, będą się palić non-stop - tak prznajmniej jest u mnie.
Coś tam kombinowałem z panelem przednim ale na razie mi się nie udało
Ale jeżeli to zależy tylko od tego to napewno powyłączam.
Dzięki

-- So gru 31, 2016 18:48 --
Jusand pisze:
MrCairo22 pisze: w przedziale pasażerskim i bagażowym.
Pewnie masz włączone oświetlenie na podsufitce przycisk Rear.
Wszystko jest ładnie opisane w instrukcji.
Dzięki za info
Poszukam w instrukcji tez.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

Jestem na forum od ok. 7 lat. Zaglądam tu regularnie w każdy dział. Częściej lub rzadziej. Powiem Wam, że taki ogromny wzrost zakupu nowych Touranów jak widzę w ostatnim czasie wśród "forumowiczów" nie miał miejsca nigdy.
Zawsze klubowicze z salonowym autem byli rzadkością. Trafiali tu zazwyczaj mając jakiś problem i znikali po kilku postach.

Czyżby to efekt "500+"? :D
Czy to tylko przypadek, zbieg okoliczności, a może moje złośliwa zazdrość? :mrgreen: ;)

Pozdrowienia dla Was i dzieci ;)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Stenog
Początkujący
Auto:: Touran, 1.4 TSI, 2016
Imię:: W
Podziękował: 2 razy

Post autor: Stenog »

Ciapek pisze:Jestem na forum od ok. 7 lat. Zaglądam tu regularnie w każdy dział. Częściej lub rzadziej. Powiem Wam, że taki ogromny wzrost zakupu nowych Touranów jak widzę w ostatnim czasie wśród "forumowiczów" nie miał miejsca nigdy.
Zawsze klubowicze z salonowym autem byli rzadkością. Trafiali tu zazwyczaj mając jakiś problem i znikali po kilku postach.
Czyżby to efekt "500+"? :D
Czy to tylko przypadek, zbieg okoliczności, a może moje złośliwa zazdrość? :mrgreen: ;)
Pozdrowienia dla Was i dzieci ;)
A może Touran w końcu nie wygląda jak pudełko na kółkach? ;)

Ja się przesiadłem z rocznej Hondy Civic ale w związku z powiększeniem się rodzinki zmieniłem na Tourka :)
ODPOWIEDZ