tomboj pisze:Wspomaganie zrobione.
Jeżdżę już tydzień, po wymianie silnika wspomagania trzeciej generacji, tzn1k0.
Wiązka została stara. Należało wymienić wtyczki, bo liczba pinów się nie zgadza oraz przedłużyć kabelki. Trochę zeszło się mechanikowi z adaptacją, bo system najpierw widział dwa sterowniki. Jeden został odłączony (nie wiem który) i wszystko jest OK. Prawie OK, bo pokazuję się jakieś dwa błędy i kontrolka wspomagania pali się na pomarańczowo. Nie stwierdziłem żadnych problemów z kontrola trakcji, żadne inne kontrolki się nie zapalają po starcie silnika. Będę obserwował dalej co się będzie działo. Jak zacznie mnie wkurzać świecąca się kontrolka to ją odepnę.
Koszty tej operacji:
silnik wspomagania - 100 zł
wtyki - 35 zł
robocizna 200 zł
przesyłki 50 zł
Razem 385 zł
Cena super w porównaniu do wymiany całego magla (zakup i robocizna około 1000 zł).
Mnie się udało kupić silnik w dobrej cenie w którym zgadzały się numery.
Pozdrawiam
hehe dobre. czadowa naprawa....
pewnie widziało dwa g85.
Jakie masz błędy ?
kierownica sama ci odbija na wprost ? chyba nie....
Widzę, że temat się rozwija. Podaję link do trzeciej zakupionej wtyczki. http://allegro.pl/1j0973705-kostka-zlac ... 07630.html
Jutro sprawdzę odbijanie kierownicy na wprost. Szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi. Kilka ostatnich dni, to śliskie drogi i radość z lekko kręcącej się kierownicy.
Podjadę jeszcze raz do mechanika i zapytam o te błędy.
dexter23pl pisze:
hehe dobre. czadowa naprawa....
pewnie widziało dwa g85.
Jakie masz błędy ?
kierownica sama ci odbija na wprost ? chyba nie....
heheh dokladnie... tomboj musisz wylączyc czujnik kata skretu G85 w 44 steering assist (maglownica) i zrobic adaptacje tegoz czujnika w 03 ABS, wtedy kontrolka znikanie
pomijajac kwestie naprawy, Pany podajcie jakis schemacik jak poprzepinac piny przy swapie
2 Gen------> 3 Gen bo watpie, aby tutejsze mechaniory to ogarneli z marszu
Sprawdziłem dzisiaj odbijanie kierownicy. Niestety nie powraca samoczynnie.
Dzwoniłem do mechanika w sprawie palącej się kontrolki. Powiedział, że to błąd G 285 lub G 282. Niestety nie pamiętał który.
Który czujnik skrętu G85 powinien być wypięty? Ten w kolumnie, czy przy silniku.
Jeżeli macie jakieś pomysły, to proszę o podpowiedź.
nic nie ma byc wypiete, tylko dezaktywowane programowo np VCDS-em w maglownicy, a nastepnie musisz zrobic adaptacje 'tego pod kierownica' rowniez VCDS-em w 03 ABS...
dexter23pl pisze:To są jakieś cuda.... mnie się wydaje że G85 nie jest w silniku ani na wałku silnika.
Choć się mogę mylić...
G85 w MK5 znajduje sie w module pod kierownica i adaptuje sie go w 03 ABS..., natomiast maglownica 3 GEN (MK6) posiada juz czujnik G85 w sobie (silnik/sterownik magla), wiec po przeszczepie magla 3 Gen do auta, ktore mialo ori 1 lub 2 Gen nalezy G85 w maglu wylaczyc programowo w (gdyz auto widzi dwa) i przeprowadzic adaptacje G85, ktory znajduje sie w module pod kiera, tradycyjnym sposobem czyli 03 ABS... ------> Adaptacje-----> itd... prościej się nie da...
dexter23pl pisze:To są jakieś cuda.... mnie się wydaje że G85 nie jest w silniku ani na wałku silnika.
Choć się mogę mylić...
G85 w MK5 znajduje sie w module pod kierownica i adaptuje sie go w 03 ABS..., natomiast maglownica 3 GEN (MK6) posiada juz czujnik G85 w sobie (silnik/sterownik magla), wiec po przeszczepie magla 3 Gen do auta, ktore mialo ori 1 lub 2 Gen nalezy G85 w maglu wylaczyc programowo w (gdyz auto widzi dwa) i przeprowadzic adaptacje G85, ktory znajduje sie w module pod kiera, tradycyjnym sposobem czyli 03 ABS... ------> Adaptacje-----> itd... prościej się nie da...
Tak wiem jak to wygląda ale tam ktos pisał o wymianie samego starego silnika i że niby G85 zniknie... hehe
Hej, poniewaz przymierzam sie do wymiany magla na 3 Gen, zakupilem takowy komplet, moje pytanie czy komplet widoczny na zdjeciu tzn 'sanki', drazki, magiel od Caddy 2012 (1T3) podejdzie P&P jako całość, do Touran 2007 (1T2), czy musze jednak przekładac sam magiel ? nie chcialbym ciągnąć zbednego balastu do PL