Nowy Touran 2016

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
Awatar użytkownika
siemi1
Przeglądacz
Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
Imię:: Piotr
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: Nowy Touran 2016

Post autor: siemi1 »

U mnie kolega ma 18 z temi samouszczelniajacymi juz 2x srube/gwozdzia zlapal. Wylkanizatorzy tylko wyjmowali i tyle nic nie robili poza sprawdzeniem w wodzie czy nic nie ucieka napewno.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
mckotek
Auto:: Touran 1.4 TSI 2016
Imię:: Maciek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: mckotek »

Musieli rozgrzać w środku ta wkładkę- lepik i zatkać dziurę. Ale jakie to trwałe?
qrczak
Przeglądacz
Auto:: 2.0 150KM '16
Imię:: Wojtek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: qrczak »

mckotek pisze:Zrobili mi przegląd kamery. Zresetowali sterownik radarów. Zobaczymy co będzie. Ma być dobrze.
Też już kilka razy odnotowałem zawieszenie się kamery - jednocześnie na ekranie nie miałem wizualizacji czujników, choć sygnalizacja dźwiękowa działała.
mckotek pisze: Złapałem zato gwoździa w oponie. Jestem ciekaw Waszego zdania o oponach z wkładką - self saal. Zalepili mi dziurę rozgrzewając wkładkę, ale nie wiem co będzie z tą oponą i jakie kupić zimœwki. W sumie dobra jest bo dojechałem spokojnie do wulkanizacji. Poza tym samochód śmiga, nie mam więcej problemœw. Pozdrawiam
No to przerobiliśmy ten sam zestaw problemów. Ja nadziałem się na blachowkręt. Mechanik stwierdził, że wystarczy tylko wykręcić. Od tego czasu zrobiłem jakiś 1000km i faktycznie bez różnicy.
Awatar użytkownika
mckotek

A jak często masz ten problem? U mnie, odpukać jest ok. Może wgranie sterownika radarów pomogło....
qrczak
Przeglądacz
Auto:: 2.0 150KM '16
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: qrczak »

mckotek pisze:A jak często masz ten problem? U mnie, odpukać jest ok. Może wgranie sterownika radarów pomogło....
Sporadycznie, choć wczoraj to przy co drugim parkowaniu, a jeździłem ciut dłużej. Produkcja 03.2016.
Zgłosiłem już sprzedawcy, będziemy ustawiać wizytę i zobaczymy co wtedy.
Awatar użytkownika
mckotek

No to następny problem.Front assis niedostępny. Jeszcze przed urlopem muszę udać się o serwisu. Samochód super, ale nie miałam jeszcze tyłu problemów z nowym samochodem.4-5 miesiąc jazdy i problemy. Zastanawiam się jak to jest że sprzedażą usterkowych nowych samochodów. Co klient może zrobić.
Awatar użytkownika
mckotek

Odebrałem dziś samochód z serwisu. Błąd we front assist był spowodowany lekkim odchyłem geometrii koła lewego. Mam testować dalej. Narazie wszystko ok.
grszyman
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI 150KM
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 4 razy

Post autor: grszyman »

Czy ktoś posiada w swoim Touranie system elektronicznego wzmacniania głosu (dostępny w pakiecie Rodzina)? W moim samochodzie, mimo ustawienia siły wzmocnienia na maksymalną i niebieskiej ikony wyświetlanej w prawym górnym rogu ekranu dotykowego, wzmocnienie nie działa. Czy to może być błąd w oprogramowaniu?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

A jedziesz powyzej 100km/h?
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
grszyman
Początkujący

Testowałem poniżej 100 km\h i mimo, że w samochodzie nie było jakoś szczególnie głośno to wzmocnienie głosu by się przydało. Czytałem instrukcję obsługi dosyć dokładnie i nie znalazłem tam informacji o tym, żeby ta funkcja była aktywowana powyżej 100 km\h. Jeśli faktycznie jest takie "ograniczenie" to ciekawe czy można to przeprogramować. Nie widzę jakiegoś specjalnego powodu dla którego miałoby to być właśnie 100 km\h a nie np. 80 km\h :)
Awatar użytkownika
mckotek

Uwaga, jak będziecie aktualizować nawigacje, dwa razy do roku, to nie formatujcie kardy sd, jak zalecają w instrukcji, tylko zastąpcie pliki nowymi!!!
Vtec
Auto:: Touran 1.8 tsi
Imię:: Witek
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Vtec »

grszyman pisze:Testowałem poniżej 100 km\h i mimo, że w samochodzie nie było jakoś szczególnie głośno to wzmocnienie głosu by się przydało. Czytałem instrukcję obsługi dosyć dokładnie i nie znalazłem tam informacji o tym, żeby ta funkcja była aktywowana powyżej 100 km\h. Jeśli faktycznie jest takie "ograniczenie" to ciekawe czy można to przeprogramować. Nie widzę jakiegoś specjalnego powodu dla którego miałoby to być właśnie 100 km\h a nie np. 80 km\h :)
Tez to obserwuje. Mam wrażenie ze to poprostu nie za bardzo działa. Myslałem ze dzieci będą mnie słyszeć dodatkowo z głośnikow-chyba tak nie jest.....
Czy macie Comp Media? Zastanawiam sie czy ktos robi wirusa na nie aby był mirror link? Czy jak jest w orygibale to odtwarza filmy z komorki?
grszyman
Początkujący

Czy ktoś z Was ma fabryczny (elektrycznie opuszczany) hak holowniczy? Czy przy odbiorze samochodu mieliście adnotację o haku w dowodzie rejestracyjnym?

Ja otrzymałem dowód bez takiej adnotacji, a teraz dealer każe mi jechać na stację diagnostyczną po zaświadczenie, a następnie do wydziału komunikacji. Zastanawiam się czy to jest normalna procedura, a może jednak to dealer dał ciała i przed zarejestrowaniem samochodu powinien zadbać o takie zaświadczenie - skoro samochód wyjechał z fabryki (a potem z salonu) z hakiem?
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Według mnie zawalił dealer. Skoro auto wyjechało z fabryki z hakiem więc powinno mieć taką adnotację w papierach i przy rejestracji adnotacja o haku powinna być umieszczona w dowodzie rejestracyjnym. Innym rozwiązaniem jest, że to dealer dokładał hak aby było taniej (czyt. aby on więcej zarobił) i teraz każe klientowi załatwiać formalności (czyt. pokryć dodatkowe koszty).
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

Miałem tak samo w przypadku dwóch nowych samochodów odbieranych od dealerów z hakiem fabrycznym (Skoda Superb, Passat B8)
Mimo, że w homologacji fabrycznej był wymieniony hak fabryczny, w obydwy przypadkach musiałem jechać na stację diagnostyczną a następnie z papierem ze stacji do wydziału komunikacji. Mam ręcznie wpisany hak + pieczątkę w dowodzie rejestracyjnym.
Obrazek
ODPOWIEDZ