Oferty sprzedaży Touranów - oceny, komentarze [2017]
- m0nter
- ____________________
- Auto:: Touran BMN 2007
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Re: Oferty sprzedaży Touranów - oceny, komentarze [2017]
Prawdę napisał, tak powinno być, że idziesz z dowodem auta, swoim i prosisz o historię auta.
To, że Tobie ktoś poszedł na rękę, nie znaczy, że jest to dobre zachowanie.
Ja osobiście nie chciałbym, żeby sobie ktoś znalazł mój VIN auta (co nie jest specjalnie trudne) i przy wizycie w ASO "na gębę" ktoś daje historię...
P.S. Tak wiem, auta się sprowadza, nikt briefu nie da i trzeba sobie radzić... ale piszę jak być powinno wg mnie.
Co do auta na wyjazd do Czarnogóry, to chyba standardowy Touran będzie najlepszy, czyli nie ze sportowym zawieszeniem, ani nie Cross, który jest wyższy, ale twardy.
To, że Tobie ktoś poszedł na rękę, nie znaczy, że jest to dobre zachowanie.
Ja osobiście nie chciałbym, żeby sobie ktoś znalazł mój VIN auta (co nie jest specjalnie trudne) i przy wizycie w ASO "na gębę" ktoś daje historię...
P.S. Tak wiem, auta się sprowadza, nikt briefu nie da i trzeba sobie radzić... ale piszę jak być powinno wg mnie.
Co do auta na wyjazd do Czarnogóry, to chyba standardowy Touran będzie najlepszy, czyli nie ze sportowym zawieszeniem, ani nie Cross, który jest wyższy, ale twardy.
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię:: Jaś
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Uwierz mi że obecnie można znaleźć bardziej prywatne dane o danej osobie niż historia serwisowa jego auta. Z resztą ludzie sami robią sobie krzywdę ujawniając pewne rzeczy.
Jeżeli chodzi o historie serwisowe pojazdów powinny być ogólnodostępne.
Zgaduj dlaczego VW utrudnia dostęp do historii serwisowych swoich aut ?
Gdzie wędruje niemiecki szrot ? Kto jest ich rynkiem zbytu ? Niemiec sprzeda drogo używany to kupi sobie nowy lepiej wyposażony - fabryka ma co robić, ludzie mają gdzie pracować, ulice są bezpieczniejsze ...... na tym oparta jest gospodarka w DE i nawet najmniejsze szczegóły jak dostęp do hisotri serwisowych aut używanych ma na nią wpływ.
Pomysł w Cepiku był taki żeby najpierw weryfikować przebieg auta w bazie serwisowej danej marki dopiero później wpisywać ,,stan licznika,, z którym zacny właściciel przyjechał świeżo kupionym od kuzyna z Niemiec samochodem. Kto zablokował ten pomysł ? Niemcy - nie mam nic przeciwko ale bronią swojego interesu jak tylko mogą.
Zadaj sobie pytanie dlaczego w DE nie ma elektronicznego rejestru przeglądów TUV ?
Polak zrobił a Niemiec nie potrafi ?
Wszystkie niemieckie marki aut będą broniły dostępu do historii serwisowych i robią to coraz mocniej bo dla gospodarki jest to korzystne.
Jeżeli chodzi o historie serwisowe pojazdów powinny być ogólnodostępne.
Zgaduj dlaczego VW utrudnia dostęp do historii serwisowych swoich aut ?

Gdzie wędruje niemiecki szrot ? Kto jest ich rynkiem zbytu ? Niemiec sprzeda drogo używany to kupi sobie nowy lepiej wyposażony - fabryka ma co robić, ludzie mają gdzie pracować, ulice są bezpieczniejsze ...... na tym oparta jest gospodarka w DE i nawet najmniejsze szczegóły jak dostęp do hisotri serwisowych aut używanych ma na nią wpływ.
Pomysł w Cepiku był taki żeby najpierw weryfikować przebieg auta w bazie serwisowej danej marki dopiero później wpisywać ,,stan licznika,, z którym zacny właściciel przyjechał świeżo kupionym od kuzyna z Niemiec samochodem. Kto zablokował ten pomysł ? Niemcy - nie mam nic przeciwko ale bronią swojego interesu jak tylko mogą.
Zadaj sobie pytanie dlaczego w DE nie ma elektronicznego rejestru przeglądów TUV ?
Polak zrobił a Niemiec nie potrafi ?
Wszystkie niemieckie marki aut będą broniły dostępu do historii serwisowych i robią to coraz mocniej bo dla gospodarki jest to korzystne.
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
no to wydaje mi się, że Touran też będzie cierpiał. Touran zwykły ma dość twarde zawieszenie, a jeżeli Cross jest bardziej twardy to pomyśl. Zwiększony prześwit to mniejsze szanse zahaczenia o coś co wystaje z ziemi, albo przy parkowaniu przy jakimś progu. I tyle.margot pisze:Dziękuje za wyjaśnienia, zdaje sobie sprawę, że nie można mieć wszystkiego. Będziemy mieszkać w Czarnogórze, większość dróg jest w akceptowalnym stanie, ale jednak nie wszędzie jest asfalt no i góry siłą rzeczy. Jednak nie mam zamiaru wypuszczać się w las po deszczu. Bardziej chodzi o pokonywanie dziur w drogach itp. Koleżanka, która tam mieszka ma Opla Insignie i mówi, że zawieszenie cierpi, bo jest dość nisko i trochę im szkoda tego auta.
Pozdrawiam!
-
- Początkujący
- Auto:: Laguna II FL 1.9 dCi 2007
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 4 razy
Re: Wątek zakupwy, auto dla rodziny 2+3
No to linki czas zacząć.
Raczej w poszukiwaniach idę w kierunku 1.6MPI*, jakoś przeżyję że to "dziadkowóz"
Co sądzicie?
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... yKsTD.html
albo taki?
http://www.mobile.de/pl/Samochod/Volksw ... 35897.html
Chociaż jak się trafi "perła"
to pewnie nie wzgardzę.
Raczej w poszukiwaniach idę w kierunku 1.6MPI*, jakoś przeżyję że to "dziadkowóz"
Co sądzicie?
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... yKsTD.html
albo taki?
http://www.mobile.de/pl/Samochod/Volksw ... 35897.html
Chociaż jak się trafi "perła"

-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Ten pierwszy już jeżdżony w PL z alusami, instalacją gazową ale bez klimatronica nieco biedna wersja. Ten drugi z niemcowni 2 lata starszy może i bardziej realny przebieg ale wyjdzie koło 20 tys. z instalacją a to chyba sporo jak za ten rocznik.
Szukaj dalej.
Szukaj dalej.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
-
- Początkujący
Właśnie, tylko, że to chyba nie prawda objawiona, że auta w Rajchu są droższe niż u nas więc cena 20-30% większa za sam samochód jest do przyjęcia... chyba, że z doświadczenia wiecie, że nie warto 

- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Niewątpliwym plusem tego auta jest pochodzenie.gostom pisze: https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... yKsTD.html
Wersja trochę biedna, ale jak kolega będzie potrzebwał czegoś więcej, to dołoży z pomocą forum

-
- Początkujący
Jeżeli mam kupować od Niemca to tylko u Niemca, na pewno nie od Turka i Mirka handlarza
W Polsce szukam tylko salon Polska.
Może być bieda wersja, byle klima sprawna i nie był ogólnie składany z dwóch przystanków i semafora kolejowego.

Może być bieda wersja, byle klima sprawna i nie był ogólnie składany z dwóch przystanków i semafora kolejowego.
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... jak się kiedyś zdobędę to pokaże Ci, w dziale Mój Touran, co można zrobić z tzw 'bieda wersji', bo takową zakupiłem swego czasugostom pisze:Jeżeli mam kupować od Niemca to tylko u Niemca, na pewno nie od Turka i Mirka handlarzaW Polsce szukam tylko salon Polska.

- m0nter
- ____________________
Gostom w pl można trafić dobre auto z zachodu od pośrednika, ale niestety okazja to nie będzie.
Sam tak kupiłem swoje
Pierwsze pytanie o vin i znaną historię, a później konfrontacja z aso
Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
Sam tak kupiłem swoje

Pierwsze pytanie o vin i znaną historię, a później konfrontacja z aso

-
- Początkujący
Z kolei za odrą cena bez marży będzie znośna, dlatego jak od Niemca to u Niemcam0nter pisze:Gostom w pl można trafić dobre auto z zachodu od pośrednika, ale niestety okazja to nie będzie.
Sam tak kupiłem swoje![]()
Pierwsze pytanie o vin i znaną historię, a później konfrontacja z aso![]()

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- m0nter
- ____________________
Pod warunkiem, że zdążysz kupić albo masz "rzut kamieniem". Ja zamiast długich o kosztownych wycieczek do de wybrałem droższe pewne auto w pl.
Ale nie ukrywam, że przeglądałem też oferty z de i at.
Ale nie ukrywam, że przeglądałem też oferty z de i at.
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
W Niemczech autka w dobrej cenie momentalnie przechwytują handlarze więc ciężko kupić bezpośrednio od Niemca. Za pewne auto w dobrym stanie zapłacisz nawet więcej niż u nas a jeszcze trzeba doliczyć koszty ściągnięcia. Pamiętam jak szukałem auta dla siebie: 3-4 letnie auto można było kupić z przebiegiem >400kkm ale ono już kosztowało ok. 1000 ojro taniej niż te <200kkm. Takie autko kupi np. handlarz z PL i po "korekcie" licznika jest 1000 ojro do przodu.
Najważniejsze to kupować z rozsądkiem, na spokojnie i nie liczyć na "okazje" bo takich to raczej nie ma.
Najważniejsze to kupować z rozsądkiem, na spokojnie i nie liczyć na "okazje" bo takich to raczej nie ma.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... moja rada: kup auto jak najtaniej, reszta to: wymien turbo, dwumas i oczywiscie rozrząd, a bedziesz Pan zadowolony
w tych autach to własnie siada, więc lepiej zaplacic 150000 i wymienić, niż dać 250000 i po pól roku wymieniać, koszty na pewno nie będą równe 10000 zł

- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Zle trafiles, kolega celuje w 1.6 MPI wiec turbo odpada, nie wiem jak tam z kolem dwumasowym...yox pisze:... moja rada: kup auto jak najtaniej, reszta to: wymien turbo, dwumas i oczywiscie rozrząd, a bedziesz Pan zadowolonyw tych autach to własnie siada, więc lepiej zaplacic 150000 i wymienić, niż dać 250000 i po pól roku wymieniać, koszty na pewno nie będą równe 10000 zł
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm