Problemy ze ściąganiem

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: piotrek_jetta »

Dwa tygodnie temu byłem w ASO na przeglądzie gwarancyjnym i zczytywali błędy z komputera - niczego nie wykazało, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Błędnej adaptacji czujnika skrętu nie wykaże.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

no też fakt, bo czujnik chodzi jak by nie było a że źle tego już nie widać w teście
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

Błędnej adaptacji czujnika skrętu nie wykaże.
Chyba się mylicie. Jak czujnik skrętu nie zaadoptujesz prawidłowo np przy wymianie modułu kierownicy itp. to świeci się kontrolka kierownicy na desce.... I sa problemy ze wspomaganiem... :mrgreen:
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

Trochę czasu już minęło i wiele się wydarzyło więc postanowiłem nieco odświeżyć temat.

Zatem po kolei - po przesłaniu do serwisu informacji o badaniu u rzeczoznawcy oraz informacji, że sprawą zainteresowała się Turbo Kamera nagle zaproszono mnie na spotkanie w celu rozwiązania problemu.

Podczas spotkania serwis odziwo zgodził się naprawić wszystkie usterki (w tym ściąganie samochodu) i wymienić wszystkie cztery opony na nowe. Tak też zrobiono. Stąd też spotkanie z Turbo Kamerą nie doszło do skutku - a było blisko bo już byliśmy wstępnie umówieni z Panem z TVNu.

Ściąganie rzeczywiście ustało, a usterki usunięto.

Niestety radio nadal się zacina i prawdopodobnie będzie podlegało wymianie. Martwi mnie jednak inna rzecz - kilka dni temu zbadałem profilaktycznie ciśnienie i okazało się, że przednia prawa opona jak i tylnia lewa mają nabite więcej powietrza. Nie wiem czy to przypadek biorąc pod uwagę, że samochód ściągało w prawo. W każdym razie po wyrównaniu ciśnienia samochód znów delikatnie ucieka w prawo. I powiem Wam, że już sam nie wiem co o tym myśleć. Albo ja jestem zbyt szczegółowy, albo mi się wydaje, albo problem znów występuje.

Teraz szukam jakiegoś toru lub odcinka drogi na śląsku, gdzie mógłbym to dokładnie przetestować. Chodzi o to, aby przejechać autem po tej samej drodze w dwóch kierunkach, aby wykluczyć wpływ nachylenia drogi - może znacie jakieś dobre miejsce?

Co więcej jak oglądałem auto to odniosłem wrażenie, że na wyprostowanych kołach oba przednie koła lekko wychodzą na zewnątrz (jakby się rozjeżdżały)

I rzecz która martwi mnie najbardziej - gdy jadę prosto, trzymając kierownicę idealnie na wprost to w momencie gdy lekko oderwę ręce widać gołym okiem jak kierownica lekko skręca w prawo. Nie jest to duży skręt - milimetr, może dwa, ale jest to widoczne gołym okiem. Czy to jest normalne?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

piotrek_jetta,
Umów się z którymś z chłopaków z forum niech się przejedzie i sprawdzi, jak potwierdzi to wiesz że masz rację. Ja zrobiłem to samo z kolegi skodą zmieniał opony i czuł, że mu ściąga na prawo, przejechałem się i faktycznie auto nie ściągało, zjeżdzało na prawo.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

a może coś z geometrią jest ??
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

piotrek_jetta pisze:I rzecz która martwi mnie najbardziej - gdy jadę prosto, trzymając kierownicę idealnie na wprost to w momencie gdy lekko oderwę ręce widać gołym okiem jak kierownica lekko skręca w prawo. Nie jest to duży skręt - milimetr, może dwa, ale jest to widoczne gołym okiem. Czy to jest normalne?
Nie jest to normalne. Jak jadę po równym (nowy asfalt dopiero co położony) sprawdzam tak jak Ty i jeszcze się nie zdarzyło, żeby na milimetr skręcił.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

Tomas pisze:Się Wam koledzy temat o drogach zrobił, ale zbaczacie z tematu. Może to skutek omawianego problemu ściągania ?
Dalej dajemy z tematem o co kolega prosił.....dalsze postynie wnoszące do tematu będę usuwał.. Lużny temat o polskich drogach jest w Hyde Parku...
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

być może ASO odwaliło fuszerę aby nie mieli złej opinii przed kamerami
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Jeżeli kierownica nie jest idealnie na wprost i po puszczeniu kierownicy ona odbija lekko i zaczyna sciągać,to jest wykonana błędnie adaptacja G85.Miałem podobnie..Nie chodzi tu o adaptacje po odłączeniu aku,ale o basic settings,chociaż można spróbować od odlączenia aku i ustawienia krańcówek i środka..
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

aki pisze:być może ASO odwaliło fuszerę aby nie mieli złej opinii przed kamerami
Kto wie, nie chce nikogo pochopnie oceniać, ale jeśli po miesiącu od wyjazdu z ASO okazuje się, że w dwóch oponach jest wyższe ciśnienie i to dziwnym trafem akurat w tych dwóch w których zwiększenie ciśnienia może korygować ściąganie w prawo to ja chyba w takie przypadki nie wierze. W najbliższym czasie prawdopodobnie pojadę zbadać goemetrię.

Być może to ja jestem zbyt szczegółowy i czepiam się szczegółów, ale jestem typem człowieka, który uważa, ze samochód za prawie 90 000 zł powinien coś sobą reprezentować. Tymczasem radio nadal się zacina, odczuwalne jest ściąganie, było kilka innych usterek, które już ASO usunęło, a teraz jeszcze zauważyłem, że na kierownicy zrobiło się coś w rodzaju zagniecenia/pęknięcia - sam nie wiem jak to nazwać, w każdym razie jest to widoczne gołym okiem. Wygląda to tak jakby ktoś tam coś wsunął i zaszył. Jak to auto będzie się wyeksploatowywać w takim tempie to za cztery lata zamiast do komisu będę go musiał na złom oddać.

Byłbym zapomniał, martwi mnie jeszcze jedno - od czasu do czasu po przekręceniu zapłonu pojawia się komunikat problemu z olejem (rzecz w tym, że każdorazowo sprawdzam wówczas poziom oleju i jest on prawidłowy). Po odpaleniu komunikat znika i na kilka tygodni jest spokój, po czym po pewnym czasie sytuacja się powtarza. Co istotne auto nie stoi na żadnym podjeździe, tylko na niemalże idealnie równym podłożu i nie jest w żadną stronę pochylone.
materazzi
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: materazzi »

Muti a moglbys podac przepis co nalezy zrobic w Basic Settings?
mam takie objawy jak opisales.autko sciaga mi w prawo.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Wejdz w manual montażu multifunkcji jarryego i tam na dole jest adaptacja G85;
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
materazzi
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: materazzi »

Dzieki
ODPOWIEDZ