filut pisze:Szanowni,
4) Silnik - mój Touran wyposażony jest w TDI 2.0 190 KM + DSG6. Tutaj najbardziej jestem zaskoczony, ponieważ jeżdżę służbową Skodą Superb z silnikiem TDI 2.0 170 KM + DSG6. Wydawało mi się, że Touran powinien być bardziej dynamiczny z takim silnikiem. Jednak moje subiektywne odczucia są takie, że skoda chodzi dużo bardziej "agresywnie". Tak, jak by ten silnik w Touranie miał jakiś ogranicznik. Pali za to dużo mniej. Mam ciężką nogę, Skoda pali mi ok 14 litrów. Touran spala mi poniżej 9.
5) Światła LED - super, ale : tylne kierunkowskazy są na zwykłych żarówkach. W konfiguratorze nie było o tym mowy - zamówiłem pakiet full LED. Przednie ledy świecą super, ale krótko - zwłaszcza światła mijania.
Filut
Ad.4
Wspominałem też o słabej dynamice wersji 150 KM na wyższych biegach, myślałem że 190KM eliminuje ten "problem". Też porównywałem do jazdy Skodą to faktycznie one są jakieś żwawsze.
Zerknij jeszcze w ustawienia trybu jazdy, bo przy "Eco" Touran nie jedzie wogle - ale za to mało pali. To by tłumaczyło odczucie "ogranicznika".
Ad.5
Dobiłeś do 30tys. km, powinieneś być na pierwszym przeglądzie, serwis powinien był zauważyć za nisko świecące światła mijania i zrobić korektę. Wcześniej o tym pisało kilku kolegów z forum. Mi tak też zrobili - aczkolwiek nie narzekałem że świeciły blisko. Teraz uważam, że świecą uważam za wysoko.