TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
terex
Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: terex »

filut pisze:
5) Światła LED - super, ale : tylne kierunkowskazy są na zwykłych żarówkach. W konfiguratorze nie było o tym mowy - zamówiłem pakiet full LED. Przednie ledy świecą super, ale krótko - zwłaszcza

Filut
No tak kolego wszyscy dalismy sie nabrac na zabawe jezykiem polskim.Kupiles tylne ŚWIATŁA typu LED a nie LAMPY tylne typu LED ot takie VW cfaniactwo ;)
Awatar użytkownika
Stenog
Początkujący
Auto:: Touran, 1.4 TSI, 2016
Imię:: W
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Stenog »

Gandalf pisze:
Yellowchina pisze: Może masz coś w bagażniku lub w schowkach, kole zapasowym/ pod podłogą luzem? Wywal wszystko z bagażnika łącznie z roletą i sprawdź czy dalej stuka.
Haha, u mnie było dokładnie to, niedokręcony zapas i pukał na nierównościach :D
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

terex pisze:No tak kolego wszyscy dalismy sie nabrac na zabawe jezykiem polskim.Kupiles tylne ŚWIATŁA typu LED a nie LAMPY tylne typu LED ot takie VW cfaniactwo ;)
To takie drobne niedopowiedzenia ale mocno wkurzające.

W konfiguratorze stało "Światła tylne wykonane w technologii led przyciemniane". Też myślałem, że oznacza to wszystkie żarówki typu LED... Te kierunkowskazy są jedyne w tylnych lampach ze zwykłymi żarówkami. I nie dało się domówić ledowych... Dziwnie to wygląda: LEDy z przodu, LEDy w lusterkach a z tyłu zwykłe żarówki. Niezbadane są ścieżki, po których poruszają się myśli twórców Tourana...

To samo dotyczyło Pakietu oświetlenia Ambient w skład którego wchodziły:
"-lampki oświetlające przestrzeń wokół nóg podczas wsiadania/wysiadania z samochodu".
Byłem przekonany, że chodzi tu również o oświetlenie przestrzeni wokół nóg poza samochodem (lampki w lusterkach). I znów się pomyliłem - okazało się, że są to tylko lampki oświetlające przestrzeń na nogi wewnątrz samochodu. A do oświetlania przestrzeni na zewnątrz trzeba było zamówić pakiet lusterka...
hubertm
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
Imię:: Hubert
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: hubertm »

Przyłączę się do narzekania ;) Konfigurator pozwala wybrać Dynamic Light Assist bez nawigacji, ale przy składaniu zamówienia w salonie okazuje się, że z DLA idzie w parze rozpoznawaniem znaków drogowych, a te z kolei wymagają nawigacji więc koniec końców nie da się zamówić DLA bez navi mimo, że konfigurator na stronie pozwala.
Awatar użytkownika
Prusiak
Początkujący
Auto:: Nowy TOURAN 2.0 TDI 150KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Prusiak »

filut pisze:Szanowni,

4) Silnik - mój Touran wyposażony jest w TDI 2.0 190 KM + DSG6. Tutaj najbardziej jestem zaskoczony, ponieważ jeżdżę służbową Skodą Superb z silnikiem TDI 2.0 170 KM + DSG6. Wydawało mi się, że Touran powinien być bardziej dynamiczny z takim silnikiem. Jednak moje subiektywne odczucia są takie, że skoda chodzi dużo bardziej "agresywnie". Tak, jak by ten silnik w Touranie miał jakiś ogranicznik. Pali za to dużo mniej. Mam ciężką nogę, Skoda pali mi ok 14 litrów. Touran spala mi poniżej 9.

5) Światła LED - super, ale : tylne kierunkowskazy są na zwykłych żarówkach. W konfiguratorze nie było o tym mowy - zamówiłem pakiet full LED. Przednie ledy świecą super, ale krótko - zwłaszcza światła mijania.

Filut
Ad.4
Wspominałem też o słabej dynamice wersji 150 KM na wyższych biegach, myślałem że 190KM eliminuje ten "problem". Też porównywałem do jazdy Skodą to faktycznie one są jakieś żwawsze.
Zerknij jeszcze w ustawienia trybu jazdy, bo przy "Eco" Touran nie jedzie wogle - ale za to mało pali. To by tłumaczyło odczucie "ogranicznika".

Ad.5
Dobiłeś do 30tys. km, powinieneś być na pierwszym przeglądzie, serwis powinien był zauważyć za nisko świecące światła mijania i zrobić korektę. Wcześniej o tym pisało kilku kolegów z forum. Mi tak też zrobili - aczkolwiek nie narzekałem że świeciły blisko. Teraz uważam, że świecą uważam za wysoko.
Nowy TOURAN 2,0 TDI BMT Highline 7-osobowy
terex

hubertm pisze:Przyłączę się do narzekania ;) Konfigurator pozwala wybrać Dynamic Light Assist bez nawigacji, ale przy składaniu zamówienia w salonie okazuje się, że z DLA idzie w parze rozpoznawaniem znaków drogowych, a te z kolei wymagają nawigacji więc koniec końców nie da się zamówić DLA bez navi mimo, że konfigurator na stronie pozwala.
to samo jest z podgrzewana szyba przednia,w konfiguratorze mozna ja dodac bez zadnych restrykcji a przy zamawianiu okazalo sie ze wystepuje ona tylko z navi ,to jext dopiero bzdura na resorach ;) . A tak na mrginesie to od 2017 odczyrywanie znakow w wersji HL jezt w standardzie wiec navi do tego pewnie nie potrzebna, no i stynny pakiet CARGO w katalogu jest opisane jaki wyposażenie standardowe wersji TL i HL a nikt z nas tego pakietu nie dostal
Ot takie VW cfaniactwo
Awatar użytkownika
leszeklen
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 340 razy
Otrzymał podziękowań: 42 razy
Kontakt:

Post autor: leszeklen »

terex pisze:
hubertm pisze:Przyłączę się do narzekania ;) Konfigurator pozwala wybrać Dynamic Light Assist bez nawigacji, ale przy składaniu zamówienia w salonie okazuje się, że z DLA idzie w parze rozpoznawaniem znaków drogowych, a te z kolei wymagają nawigacji więc koniec końców nie da się zamówić DLA bez navi mimo, że konfigurator na stronie pozwala.
to samo jest z podgrzewana szyba przednia,w konfiguratorze mozna ja dodac bez zadnych restrykcji a przy zamawianiu okazalo sie ze wystepuje ona tylko z navi ,to jext dopiero bzdura na resorach ;) . A tak na mrginesie to od 2017 odczyrywanie znakow w wersji HL jezt w standardzie wiec navi do tego pewnie nie potrzebna, no i stynny pakiet CARGO w katalogu jest opisane jaki wyposażenie standardowe wersji TL i HL a nikt z nas tego pakietu nie dostal
Ot takie VW cfaniactwo
Ja bym to nazwał oszustwem, ciekawe jak to wygląda na rynku niemieckim?

Wytaplane z poczciwego S3
hubertm
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
Imię:: Hubert
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: hubertm »

leszeklen pisze:
terex pisze:
Ot takie VW cfaniactwo
Ja bym to nazwał oszustwem, ciekawe jak to wygląda na rynku niemieckim?

Wytaplane z poczciwego S3
Mi dealer powiedział, że katalogi to są przedruki z rynku niemieckiego i pewne rzeczy mogą się nie zgadzać i one nie stanowią oficjalnej oferty. Oficjalną ofertę stanowi cennik.
terex

hubertm pisze: dealer powiedział, że katalogi to są przedruki z rynku niemieckiego i pewne rzeczy mogą się nie zgadzać i one nie stanowią oficjalnej oferty. Oficjalną ofertę stanowi cennik.
Ja uslyszalem dokladnie to samo ale jest jedno ALE.Moj katalog dostalem z rak wlasnych sprzedawcy podczas mojej wizyty jak szukalem auta i pamietam jak dzis ze Pan sprzedawca powiedzial"tu prosze wziąć katalog ,poczytac popatrzec jak Touran bedzie wygladal i jakie bedzie mil dodatki" (byl to czas kiey jeszcze nie mieli tego modelu na salonie)Wiec moim zdaniem to juz byla oferta handlowa. A jak slysze takie gadanie jak wyzej to powinniśmy sie cieszyc ze touran wyglada tak jak na zdjeciu katalogu,a nie jak dwukołowa taczka .nastepne VW cfaniactwo
qrczak
Przeglądacz
Auto:: 2.0 150KM '16
Imię:: Wojtek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: qrczak »

leszeklen pisze:Ja bym to nazwał oszustwem, ciekawe jak to wygląda na rynku niemieckim?
Już raz mówiłem, że oferta na rynek niemieckojęzyczny różni się w zależności od kraju. Różnice wynikają zarówno z tłumaczeń (w niewielkim stopniu), jak i w wersjach wyposażeniowych. Wszędzie jest Trend, Comfort i Highline, ale ich znaczenie potrafi się zauważalnie różnić także pomiędzy D, A i CH. W Polsce najbardziej uciążliwe nie jest to, co dana wersja zawiera, ale jak bardzo ograniczone w rozbudowie są wersje Trend i Comfort. Taki sposób na wciśnięcie masy dupereli - listew chromowanych, podświetleń itp, jeżeli komuś zamarzy się aktywny tempomat lub automatyczna klima.
W pozostałych krajach też wiele rzeczy jest osiągalnych poprzez zamówienie pakietu, ale też jest więcej pakietów.
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Czy ktoś z Was ma funkcję rozpoznawania znaków drogowych?
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Prusiak
Początkujący

peterb pisze:Czy ktoś z Was ma funkcję rozpoznawania znaków drogowych?
Ma. A o co chcesz spytać?
peterb
Władca postów

Prusiak pisze:Ma. A o co chcesz spytać?
Chciałem zapytać czy działa bo u mnie nie działa.
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Prusiak
Początkujący

peterb pisze:
Prusiak pisze:Ma. A o co chcesz spytać?
Chciałem zapytać czy działa bo u mnie nie działa.
Działa bez problemów. :ok:
peterb
Władca postów

A masz discover media czy discover pro? Bo czytałem na innym forum, że w tiguanach, które są wyposażone w discover media też jest problem z odczytem znaków.
PPD
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ