moduł komfortu, alarm, czujnik przechyłu coś nie działa
-
pepasy
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
- Imię:: Piotrek
moduł komfortu, alarm, czujnik przechyłu coś nie działa
Witam,
Posiadam fabryczny auto alarm (opcja wyposażenia 7AL). Autoscan wyrzucił mi ostatnio błędy których nie można wykasować:
Address 46: Central Conv. Labels: 1K0-959-433-MAX.clb
Part No SW: 1K0 959 433 BT HW: 1K0 959 433 BT
Component: KSG PQ35 G2 020 0204
Revision: 00020000 Serial number: 00000000000000
Coding: 819002085103087F2D06840570084FC6F0FC00
Shop #: WSC 01324 785 00200
VCID: 83010B3FB9D5
Part No: 1K0 951 605 C
Component: LIN BACKUP HORN H03 1301
Part No: 1K0 907 719 C
Component: Neigungssensor 005 0003
Component: IRUE No Answer
1 Fault Found:
01135 - Interior Monitoring Sensors
004 - No Signal/Communication
Freeze Frame:
Fault Status: 01100100
Fault Priority: 4
Fault Frequency: 1
Reset counter: 18
Mileage: 117938 km
Time Indication: 0
Date: 2000.00.00
Time: 05:20:43
cały autoscan tu
Co tam mogło paść? Generalnie alarm się zazbraja z pilota (otwarcie drzwi mechanicznie kluczykiem i odczekanie 30 s załącza alarm, syrena wyje ale nie wiem czy to ta co zgłasza błąd bo ze specyfikacji wynika że w moim aucie powinny być dwie: syrena i syrena zapasowa). Alarm nie reaguje w żaden sposób jak zostanę w środku i go uzbroję z pilota, ani ruch w ani kołysanie autem nie dają spodziewanego rezultau. Części (syrena 1K0 951 605C i moduł alarmu 1K0 907 719 C)nie są zbyt drogie bo za 100 pln można je kupić na alegroszu. Pytanie jest takie czy ktoś miał taki problem? Może gdzieś wypadła jakaś wtyczka, przetarł się kabel? Gdzie szukać wogóle modułu alarmu i syreny zapasowej (ze specyfikacji wynika że w moim aucie powinny być dwie)? A jeszcze jedno ponoć moduły/sterowniki alarmu są w dwóch wersjach z i bez czujnika przechyłu (jak to poznać? chyba ze się myle i sam czujnik jest osobnym elementem).
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.
Posiadam fabryczny auto alarm (opcja wyposażenia 7AL). Autoscan wyrzucił mi ostatnio błędy których nie można wykasować:
Address 46: Central Conv. Labels: 1K0-959-433-MAX.clb
Part No SW: 1K0 959 433 BT HW: 1K0 959 433 BT
Component: KSG PQ35 G2 020 0204
Revision: 00020000 Serial number: 00000000000000
Coding: 819002085103087F2D06840570084FC6F0FC00
Shop #: WSC 01324 785 00200
VCID: 83010B3FB9D5
Part No: 1K0 951 605 C
Component: LIN BACKUP HORN H03 1301
Part No: 1K0 907 719 C
Component: Neigungssensor 005 0003
Component: IRUE No Answer
1 Fault Found:
01135 - Interior Monitoring Sensors
004 - No Signal/Communication
Freeze Frame:
Fault Status: 01100100
Fault Priority: 4
Fault Frequency: 1
Reset counter: 18
Mileage: 117938 km
Time Indication: 0
Date: 2000.00.00
Time: 05:20:43
cały autoscan tu
Co tam mogło paść? Generalnie alarm się zazbraja z pilota (otwarcie drzwi mechanicznie kluczykiem i odczekanie 30 s załącza alarm, syrena wyje ale nie wiem czy to ta co zgłasza błąd bo ze specyfikacji wynika że w moim aucie powinny być dwie: syrena i syrena zapasowa). Alarm nie reaguje w żaden sposób jak zostanę w środku i go uzbroję z pilota, ani ruch w ani kołysanie autem nie dają spodziewanego rezultau. Części (syrena 1K0 951 605C i moduł alarmu 1K0 907 719 C)nie są zbyt drogie bo za 100 pln można je kupić na alegroszu. Pytanie jest takie czy ktoś miał taki problem? Może gdzieś wypadła jakaś wtyczka, przetarł się kabel? Gdzie szukać wogóle modułu alarmu i syreny zapasowej (ze specyfikacji wynika że w moim aucie powinny być dwie)? A jeszcze jedno ponoć moduły/sterowniki alarmu są w dwóch wersjach z i bez czujnika przechyłu (jak to poznać? chyba ze się myle i sam czujnik jest osobnym elementem).
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.
Ostatnio zmieniony czw lip 24, 2014 16:16 przez pepasy, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam mobile,
Pepasy
Pepasy
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: modół komfortu, alarm, czujnik przechyłu coś nie działa
Moduł...
Na słupku B od strony kierowcy masz piktogram ultradźwięków i czujnika przechyłu - sprawdź. Nigdy nie słyszałem o "zapasowej" syrenie.
Czujki ultradźwiękowe są umieszczone w lampce oświetlenia drugie rzędu siedzeń - są tam takie kratki. Ewentualnie możesz tam sprawdzić połączenie w kostce, rozpiąć zobaczyć czy to coś zmieni (logi błędów) i ponownie podpiąć.
Na początek proponuję odłączyć aku na minutę, dwie i wtedy zobaczyć co będzie.
Na słupku B od strony kierowcy masz piktogram ultradźwięków i czujnika przechyłu - sprawdź. Nigdy nie słyszałem o "zapasowej" syrenie.
Czujki ultradźwiękowe są umieszczone w lampce oświetlenia drugie rzędu siedzeń - są tam takie kratki. Ewentualnie możesz tam sprawdzić połączenie w kostce, rozpiąć zobaczyć czy to coś zmieni (logi błędów) i ponownie podpiąć.
Na początek proponuję odłączyć aku na minutę, dwie i wtedy zobaczyć co będzie.
-
pepasy
- Początkujący
Re: moduł komfortu, alarm, czujnik przechyłu coś nie działa
Witam,
Dziś sprawdzę połączenia w czujników w lapce. Nie wiem czy to ma znaczenie ale sewris vw stwierdził że akumulator nadaje się do podładowania.
P.S.
Gdzie jest ten moduł/sterownik alarmu 1K0 907 719 C?
P.S. 2
Zapasową syrenę wziołem sobie z opisu wyposazenia
"7AL E EDW Anti-theft alarm system, passenger compartment control, backup horn and towing protection"
Dziś sprawdzę połączenia w czujników w lapce. Nie wiem czy to ma znaczenie ale sewris vw stwierdził że akumulator nadaje się do podładowania.
P.S.
Gdzie jest ten moduł/sterownik alarmu 1K0 907 719 C?
P.S. 2
Zapasową syrenę wziołem sobie z opisu wyposazenia
"7AL E EDW Anti-theft alarm system, passenger compartment control, backup horn and towing protection"
Ostatnio zmieniony czw lip 24, 2014 16:15 przez pepasy, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam mobile,
Pepasy
Pepasy
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Odp: modół komfortu, alarm, czujnik przechyłu coś nie dz
Turanek
Chyba czas dawać bany czasowe za ortografie, pomimo że zwrociles uwagę to nie zostało poprawione. Wtedy nasi forumowicze naucza sie poprawnej polszczyzny !
Piszę się moduł !!!!!!!!!
NzTT
Chyba czas dawać bany czasowe za ortografie, pomimo że zwrociles uwagę to nie zostało poprawione. Wtedy nasi forumowicze naucza sie poprawnej polszczyzny !
Piszę się moduł !!!!!!!!!
NzTT
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: modół komfortu, alarm, czujnik przechyłu coś nie działa
Ale kolega ze Szwecji
gramatyka polska poszła w las...
-
pepasy
- Początkujący
Witam,
Panowie nie bądźcie aż tak okrutni. Moja gramatyka już nie jest może najlepsza ale się staram. Jestem teraz na wczasach i korzystam z nie swojego laptopa, który mi nie pomaga w korekcji błędów i ma trochę inny układ klawiszy
Wasze przypomnienie pewnie starczy do końca życia i zapamiętam jak pisze się poprawnie moduł.
P.S.
Poprawione i będę wdzięczny jeśli możemy wrócić do tematu.
1. Akumulator odłączony ... efekt błędy pozostają
2. Na słupku jest przycisk włączałem i wyłączałem (działa bo zmienia kolor) ale nie ma znaczenie jego pozycja bo alarm się nie załącza.
3. W lampie nie widać nic podejrzanego wszytko podłączone ok.
Panowie gdzie może być ten moduł ?
Syrena jest na podszybiu od strony komory silnika (ładny manual jest na forum jak ją wymontować). Ale syrena ryczy i jeśli jest jedna to działa na 100%.
Panowie nie bądźcie aż tak okrutni. Moja gramatyka już nie jest może najlepsza ale się staram. Jestem teraz na wczasach i korzystam z nie swojego laptopa, który mi nie pomaga w korekcji błędów i ma trochę inny układ klawiszy
Wasze przypomnienie pewnie starczy do końca życia i zapamiętam jak pisze się poprawnie moduł.
P.S.
Poprawione i będę wdzięczny jeśli możemy wrócić do tematu.
1. Akumulator odłączony ... efekt błędy pozostają
2. Na słupku jest przycisk włączałem i wyłączałem (działa bo zmienia kolor) ale nie ma znaczenie jego pozycja bo alarm się nie załącza.
3. W lampie nie widać nic podejrzanego wszytko podłączone ok.
Panowie gdzie może być ten moduł ?
Syrena jest na podszybiu od strony komory silnika (ładny manual jest na forum jak ją wymontować). Ale syrena ryczy i jeśli jest jedna to działa na 100%.
pozdrawiam mobile,
Pepasy
Pepasy
- cheles
- Władca postów
Re: Odp: moduł komfortu, alarm, czujnik przechyłu coś nie dz
Ok, kolego przeprosiny przyjęte
chociaż też pamiętaj że wytykanie ortografii, jest także dyscyplinujace dla innych kolegów z forum.
Piszesz, że serwis vw sprawdzał to z ciekawości pytam co powiedzieli, bo wg scanu jest brak komunikacji i na Twoim miejscu posprawdzalbym kabelki.
P.S pisałem za pośrednictwem tapatalka więc za ewentualne błędy językowe i ortograficzne nie odpowiadam
NzTT
Piszesz, że serwis vw sprawdzał to z ciekawości pytam co powiedzieli, bo wg scanu jest brak komunikacji i na Twoim miejscu posprawdzalbym kabelki.
P.S pisałem za pośrednictwem tapatalka więc za ewentualne błędy językowe i ortograficzne nie odpowiadam
NzTT
-
pepasy
- Początkujący
Witam,
Cheles w ASO Radom (Ster) byłem na przeglądzie przy 120 tys. km bo mi się serwis zapalił. Nic im nie wspominałem o problemie z modułem alarmu w moim aucie myślałem że sami to zauważą, bo raczej powinni auto podpiąć pod kompa. Ale może to dobrze bo miałem problem z klimą (wspomniałem o tym) i za samo użycie maszyny i odessanie 35g czynnika skasowali mnie 100 pln (gdzie indziej za napełnienie klimy do fulla z czynnikiem (535g) i pracą maszyny zapłaciłem 60 pln
). Serwis zauważył jedynie że akumulator nadaje się do podładowania, w mojej ocenie raczej chyba do wymiany bo jest jeszcze fabryczny
, i takie uwagi umieścili sobie w systemie (trochę to dziwne bo może powinni podładować ten aku albo zaproponować wymianę ale). Podsumowując wizytę w serwisie zero ingerencji w omawiany problem jedynie suche stwierdzenie o konieczności podładowania aku (napisałem o tym bo stwierdziłem że może stan auku może mieć wpływ na pracę całego alarmu).
Cheles chce właśnie sprawdzić połączenia bo od tego zawsze warto zacząć nim coś się wymieni ale ni chu chu nie wiem gdzie jest moduł alarmu z tym czujnikiem przechyłu.
w etka wyglada to tak 1.
W mojej ocenie moduł może być: pod podsufitką, gdzieś pod/za konsolą środkową albo ew. obok syreny na podszybiu od strony komory silnika, a to do rozebrania pół samochodu
. Pomocy, gdzie tego szukać.
Cheles w ASO Radom (Ster) byłem na przeglądzie przy 120 tys. km bo mi się serwis zapalił. Nic im nie wspominałem o problemie z modułem alarmu w moim aucie myślałem że sami to zauważą, bo raczej powinni auto podpiąć pod kompa. Ale może to dobrze bo miałem problem z klimą (wspomniałem o tym) i za samo użycie maszyny i odessanie 35g czynnika skasowali mnie 100 pln (gdzie indziej za napełnienie klimy do fulla z czynnikiem (535g) i pracą maszyny zapłaciłem 60 pln
Cheles chce właśnie sprawdzić połączenia bo od tego zawsze warto zacząć nim coś się wymieni ale ni chu chu nie wiem gdzie jest moduł alarmu z tym czujnikiem przechyłu.
w etka wyglada to tak 1.
W mojej ocenie moduł może być: pod podsufitką, gdzieś pod/za konsolą środkową albo ew. obok syreny na podszybiu od strony komory silnika, a to do rozebrania pół samochodu
pozdrawiam mobile,
Pepasy
Pepasy
- cheles
- Władca postów
pepasy
Zdalnie to Ci nie pomogę, ale z okolic Radomia jest kolega Brzoza. Pogadaj z nim umów się na mikrospota, i przy okazji posprawdzasz. Zdalnie leczy autka kolega Muti.
Zdalnie to Ci nie pomogę, ale z okolic Radomia jest kolega Brzoza. Pogadaj z nim umów się na mikrospota, i przy okazji posprawdzasz. Zdalnie leczy autka kolega Muti.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
W związku z tak poważnymi oświadczeniami, czuję sie zobowiązany pomóccheles pisze:Zdalnie leczy autka kolega Muti.
Primo, sprawdzenie lampki/podłożenie na próbę od innego auta
Sekundo jak wszystko ok,to sprawdzenie kabli pomiędzy sterownikiem komfortu,a lampką.
Primo i ultimo, sterownik/czujnik przechyłu zamontowany jest za schowkiem na dwóch śrubach na stałym elemencie konstrukcyjnym auta, do którego wchodzi wtyczka od dołu z tego co pamiętam z 3 kablami...
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
spr nr 1K0907719 bo to chyba to czego poszukujesz 
- cheles
- Władca postów
Muti,
Gdybym sam nie doświadczył to bym nie pisał.
I proponuję jeszcze założyć własny kanał na YT, gdzie Muti byłby jak Kaszpirowski 
Gdybym sam nie doświadczył to bym nie pisał.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
ale Muti już ma kilka filmików na YT dopiero się rozkręca chłopak 
- cheles
- Władca postów
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Cheles jaki masz pomysł na kanał, bo szczerze to myślałem o tym tylko nie do końca wymyśliłem formułę.. Może być na PW
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy