Krótki i oszczędny w słowach manual wymiany przegubu zewnętrznego .
Aby wymienić sam przegub nie trzeba demontować tarczy, ani zacisku! Wystarczy odkręcić śrubę centralną i 3 nakrętki sworznia
Do rzeczy.
Co potrzebujemy:
-nasadkę 27 -śruba główna półosi lub 12kątna(rozmiar dodam)
-imbus 7 - zacisk
-klucz 21- jarzmo zacisku
-16 lub 18 - 3 śruby sworznia wahacza
-torx 30 - śruba tarczy
-Spline M10 - śruby przegubu wewnętrznego
-2 młotki -zdjęcie przegubu
Zaczynamy:
Na stojącym jeszcze aucie popuszczamy o MAKSYMALNIE!!(ryzyko uszkodzenia łożyska ) 90 stopni śrubę centralną półosi/łożyska. Śruba jest mocno dokręcona.
Podnosimy auto
Zdejmujemy koło
Wykręcamy do końca śrubę
Odkręcamy 2 śruby/imbusy, które znajdują się pod dwoma plastikowymi kapselkami.
Odpinamy czujnik klocków.
Wyjmujemy klocki.
Wieszamy sobie zacisk np. na sprężynie lub jakimś drucie
Odkręcamy jarzmo zacisku 2x śruba 21
Odkręcamy torx tarczy
Odkręcamy 3 nakrętki mocujące sworzeń wahacza
Odkręcamy półoś Spline M10
LUB
Walczymy ze zbijaniem przegubu na aucie,wtedy potrzeba nam drugiej osoby,która będzie trzymała półoś do skrzyni.
Wkręcamy śrubę centralną,aż wyprostuje nam przegub i napnie zabezpiecznie. Nie mam pneumata,bo można wkręcać tę śrubę i przegub zejdzie.
Ja wybrałem opcję młotek.
W te miejsce przykładamy młotek przy zbijaniu
Po zdjeciu
Po oczyszczeniu
Nowy przegub
Nowa guma+uszczelki/podkładki
Nabity smarem przegub
Nabijamy nowy przegub,zakładamy opaski,zaciskamy specjalnymi zaciskaczkami albo w ostateczności dużymi obcęgami
Witam
Muti wymieniałem z obu stron przeguby jeśli mogę dodać to wystarczy odkręcić śrubę centralną i sworzeń wahacza. Młotki do zbicia przegubu są raczej zbędne wystarczy śrubę główną wkręcić w wyjęty przegub i sam zeskoczy z frezów bynajmniej u mnie tak było. Tarczy ani zacisku też nie trzeba demontować.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
Rzeczywiście nie trzeba zdejmować tarczy ani zacisku. Dobrze ze zwróciłeś na to uwagę, bo miałem to dopisać, bo manual miał być tez do zdjęcia tarczy dzięki!
Demontaż zacisku i tarczy jest chyba nie potrzebna.,
Ja jak wyjmowałem skrzynie to też odkręcałem sworzeń i po prostu odciągnąłem cała zwrotnice i wyjąłem odkręcona pół oś.
samą półoś lewą wyjełem lekko rozkręcając tylko końcówkę drążka, jednak mam problem z wybiciem przugubu, passacie w audi wymieniałem było duuuużo lżej. Śrubą naciągałem przubug potem lekko młotek i wyskakiwał a tutaj cały wieczór walczyłem i nic, dziś jadę na jakiś warsztat żeby udarem potraktowali jakaś masakra.
Podłączę się pod ten temat. Jestem w trakcie wymiany przegubu u siostry w aucie (honda hrv), w trakcie ponieważ założyłem nowy przegub, patrze a w pudełku została osłona, normalnie... .Teraz mam problem żeby zdjąć przegub. Stary też ciężko schodził więc użyłem uniwersalnego klucza- szlifierka kątowa- i zszedł , niestety nowego tak nie zdejmę. Powinien za pomocą młotka zejść a nawet nie drgnie. Może ktoś coś doradzi.
Zastava 1100p -> Polo 86c2f -> Polo 6n i Arosa -> Bmw e46 touring -> Bora variant -> Punto mk1 -> Ibiza 6k -> Polo variant -> a teraz TOURAN 1T0 i POLO 9N0
-------------------------------------- https://domandesign.cupsell.pl/