Planowanie trasy Polska-Włochy

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
Imię:: Staszek
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Planowanie trasy Polska-Włochy

Post autor: stann »

Koledzy i koleżanki we wrześniu wybieram się do Włoch po raz pierwszy samochodem i to z dwójką dzieci ( 5,5 roku , 21 miesięcy) Trasa liczy około 1160 km. Myślę że jest to spora odległość jak dla dzieci, nie wiem jak zniosą podróż bo dalej z nimi nie jechał niż 400 km i to były trasy dzienne. Powiem szczerze że w dzień jak nie śpią to podróż jest bardzo męcząca i długa. :)
Zastanawiam się czy lepiej będzie wyjechać około18-19 czy może około 2 w nocy.
Pierwszy wariant jest o tyle lepszy że dzieci będą dłużej i mocniej spały i pewnie dalej zajadę na minus tego wariantu jest to że mogą zrobić się sam senny około 1-2 w nocy. Drugi zaś wariant jest o tyle lepszy że mogę przed podróżą się wyspać i jechać w miarę wypoczęty, minus to że po 4 godzinach dzieci wstaną i zaczną marudzić. Dlatego zastanawiam się nad motelem lub hotelem na tej trasie. Czy ktoś z was na tej trasie zna jakiś motel, hotel?? Co radzicie??
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Re: Planowanie trasy Polska-Włochy

Post autor: wujo_sam »

Ja jadac z UK do PL staram sie wyruszyc kolo 20-21 liczac zjazd z promu (przed promem zaczynamy kolo 16) w trase gdyz dzieciaki (3, 1.5) ida spac i zazwyczaj sie juz w PL budza. Moja rada to wyspac sie i ruszyc tak kolo 20 bo zmecza ci sie jak bedzie jeszcze jasno i potem pojda spac. Noca tez szybciej smigniesz niz w dzien a zawsze zona jak ma prawko moze cie zmienic za sterami. Liczac ze wystartujesz o 20-21 a bomble usna kolo 22 to masz 10 godzin spokju. Trase licz tak na oko ok 11-12h na spokojnie (liczac srednia predkosc 100km/h-wiadomo raz pojedziesz szybciej raz wolniej) takze kolo 8, 9 rano bedzesz na miesjcu. Najgorsze godziny na trasie ok 3-4 sa jak dla mnie. No mnie teraz czeka jazda w dzien (1800km) :D z moimi grzechotnikami ale pociesz mnie fakt iz jak zapodam im bajke na RNSie to jest chwila spokoju.
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik

wujo_sam pisze:Ja jadac z UK do PL staram sie wyruszyc kolo 20-21 liczac zjazd z promu (przed promem zaczynamy kolo 16) w trase gdyz dzieciaki (3, 1.5) ida spac i zazwyczaj sie juz w PL budza. Moja rada to wyspac sie i ruszyc tak kolo 20 bo zmecza ci sie jak bedzie jeszcze jasno i potem pojda spac. Noca tez szybciej smigniesz niz w dzien a zawsze zona jak ma prawko moze cie zmienic za sterami. Liczac ze wystartujesz o 20-21 a bomble usna kolo 22 to masz 10 godzin spokju. Trase licz tak na oko ok 11-12h na spokojnie (liczac srednia predkosc 100km/h-wiadomo raz pojedziesz szybciej raz wolniej) takze kolo 8, 9 rano bedzesz na miesjcu. Najgorsze godziny na trasie ok 3-4 sa jak dla mnie. No mnie teraz czeka jazda w dzien (1800km) :D z moimi grzechotnikami ale pociesz mnie fakt iz jak zapodam im bajke na RNSie to jest chwila spokoju.
Tomek czyli ty nie robisz przerwy na spanie. A czym sie wspomagasz w takim razie aby nie usnac. Moje dzieciaki chodza tak spac mlodszy 19-20 a córka 20-21 w samochodzie zasypiaja momentalnie po podaniu hydroksyzyny lub lokomotiw, maja chorobe lokomocyjna. Martwi mnie to ze nie wytrzymam za kólkiem calej nocy.
FreeStyle
Użytkownik
Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Post autor: FreeStyle »

z mojego doświadczenia najlepszym wspomagaczem są batony mars oraz suszona śliwka. Na nocną podróż zawsze brałem: 1/2 litra kawy w termosie, 2 batony mars, paczka śliwek suszonych. Najgorzej jest 3-4 rano gdy zaczyna świtać wtedy najlepszą dla mnie metodą jest zjechać na parking i przespać się max 1 godzinę. Później znowu mogę jechać cały dzień.
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik

FreeStyle pisze:z mojego doświadczenia najlepszym wspomagaczem są batony mars oraz suszona śliwka. Na nocną podróż zawsze brałem: 1/2 litra kawy w termosie, 2 batony mars, paczka śliwek suszonych. Najgorzej jest 3-4 rano gdy zaczyna świtać wtedy najlepszą dla mnie metodą jest zjechać na parking i przespać się max 1 godzinę. Później znowu mogę jechać cały dzień.
Marcin a co daje suszona śliwka bo nie słyszałem o takim wspomnagaczu. Wiem ze sliwki sa dobre jak ktos ma klopoty z wyproznianiem sie. Po zjedzeniu sliwek nie latasz do kibelka w trasie :)
Z tymi śliwkami chodzi ci pewnie o podniesienie cukru we krwi aby sie spac nie chcialo?
FreeStyle
Użytkownik
Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
Podziękował: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Post autor: FreeStyle »

kolega mi polecił aby rzuć/ssać śliwki w czasie jazdy i tak zostało. Na pewno nie zaszkodzi. Odnośnie kibelka to nie mam problemów ze śliwkami. Gorzej jest z napojami typu energy po wypiciu mam maksymalnie 10min na lokalizacje odpowiedniego miejsca :) czyli też jest to jakiś sposób na przezwyciężenie snu ;)
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

Napoje energy maja niezbyt dobre dzialanie na wiekszosc ludzi gdyz po ich wypiciu po krotkim czasie pobudzenia jeszcze bardziej chce sie spac (zwiazane jest to z wielka zawartoscia cukru w napoju i insulina z naszej watroby). Ja zawsze mam przy sobie butle z cola i cos do "zagryzienia" (orzechy,migdaly,paluszki). Przerw dluzszych nie robie (tylko tankowanie i siku polaczone z rozciaganiem- takze cala operacja gora 15 min) gdyz jak sie dzieci wybudza to jest pojechane. Skoro pierwszy raz jedziesz to z "podniecenia" adrenalina zrobi swoje i spac ci sie nie bedzie chcialo a do tego "nowosci" widokowe na trasie wiec powinno byc ok.
Ostatnio zmieniony pn sie 11, 2014 10:14 przez wujo_sam, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

Ja właśnie jestem po przejechaniu trasy Polska Irlandia 2200 km i powiem wam ze 4 letnia córka ani razu nie zawołała na siku myślałem ze będzie gorzej
Trasę przejechałem za jednym razem tylko przerwy na tankowanie i przejazdy promami
Przed wyjazdem zamontowalem córce uchwyt na tableta na zagłówku i cała drogę oglądała bajki albo spała
Teraz urlop a za tydzień powrót ta sama trasa
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik

TOMASZ PLUTA pisze:Ja właśnie jestem po przejechaniu trasy Polska Irlandia 2200 km i powiem wam ze 4 letnia córka ani razu nie zawołała na siku myślałem ze będzie gorzej
Trasę przejechałem za jednym razem tylko przerwy na tankowanie i przejazdy promami
Przed wyjazdem zamontowalem córce uchwyt na tableta na zagłówku i cała drogę oglądała bajki albo spała
Teraz urlop a za tydzień powrót ta sama trasa
A sam jak walczyles ze zmeczeniem? Miales przerwy na spanie, jechales na noc, jakies napoje izotoniczne, kawa. Napisz jak to wygladalo bo ta twoja odleglosc to jakis kosmos.
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

Przerwy na spanie miałem podczas 2 przepraw promowych
Irlandia Anglia 4 godz
Anglia Francja 2 godz
Z Francji do polski zrobiliśmy 1 przerwę na obiad ok godziny
Wspomagalem sie cola tylko z puszki bo jak ja otworzysz wypijesz prawie na raz i następna nasz swierzą nie polecam dużych butelek z korkami bo cieżko jest z nich pic i je otwierać podczas jazdy gdy wszyscy śpią
Colę lubie mieć zimną wiec trzymałem ją w lodowce turystycznej
A pod ręka miałem tez pare tych mini batonów
Trasę musiałem planować tak jak mi pasowały promy ale ja bardziej preferuje jazdę w dzien
I musiałem podczas tej jazdy złamać swoją żelazna zasadę i pare razy zapalilem w samochodzie
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
Imię:: Maciej
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: magic »

stann
czy Ty musisz byc we Włoszech na jakąś konkretną godzine ? bo jeśli nie to jedziesz sobie spokojnie bez szaleństw i stresu że nie zdąrzysz na czas ale jesli tak to proponuje wyjechać jakieś 2 h wcześniej niż planujesz (bo napewno sprawdzałeś czas przejazdu na google maps) . Ja pokonywałem 2 razy trasa Irlandia-Polska dystans to około 2000 km robiłem sobie przerwy dopiero po wjeździe na kontynent (czyli Francja ) ponieważ musiałem byc na dokładną godzine w Anglii aby wjechać na prom . Zmeczenie - każdy odczuwa inaczej jeden bardziej drugi mniej. Wydaje mi sie że nie ma co lecieć na wariata(tym bardziej że bedziesz jechal ze swoją rodziną) lepiej wyjechać wcześniej i mieć świadomośc że masz jakiś zapas czasu i przeznaczyć go na dodatkowe przerwy czy na drzemke . Co do energy drink to tak jak napisał
wujo_sam pisze: Napoje energy maja niezbyt dobre dzialanie na wiekszosc ludzi gdyz po ich wypiciu po krotkim czasie pobudzenia jeszcze bardziej chce sie spac (zwiazane jest to z wielka zawartoscia cukru w napoju i inwulina z naszej watroby)
to akurat na mnie nie działa jak wypije redbulla to adrenalika podskakuje i jazzzda na odcinku 2000 km wypiłem 6 redbulli tylko że te 2000 km trwało około 30 h bez spania
Jak byłem jeszcze w Polsce to pracowałem jako kierowca i różne stosowało sie środki aby nie spać i dojechac do celu i tu podam jeden przepis na taki srodek jest to kawa rozpuszczalna zalana przegotowaną coca - colą nie da się tego wypić na gorąco poprostu ten smak(afuj ) ale potem jest efekt że niemal można wyrwać kierownice .
never ever give up
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

Magic tu nie chodzi o zapierniczanie na czas (jak to bywa czasami w naszym przypadku bo prom mamy zabookowany na dana godzine) lecz o spokojny i szybki przejazd jak dzieci spia. Jechales kiedys z dwojka rozdraznionych krzyczacych placzacych dzieci ? Niestety takie sa juz nasze pociechy ze dlugo w samochodzie nie usiedza na spokojnie. Uwierz mi 12 godzin za kolkiem nie meczy tak jak godzina "chaosu" w samochodzie :D
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
Imię:: Maciej
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: magic »

tak jeździłem z dziećmi i wiem jak to wygląda :) tylko że zostały w tym temacie poruszene dwa tematy 1.jazda z dziecmi 2. zmeczenie .Ja oparłem się na 2 temacie .Tak czy siak nie da się przejechać tej trasy jak będą dzieciaczki spały wiec ja bym wyjechał o 18-19 troche się pomeczył w tym hałasie :) a jak pociechy usną to kilka wspomagaczy i jazda . Jak Tomek napisał zainstalować tableta czy jakiś inny odtwarzacz dla dzieciaczków to niepowinno byc aż tak źle
never ever give up
lelo
Przeglądacz
Auto:: 1T2 BLS MY08
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: lelo »

Jechalem ta trase (Krakow - polnocne Wlochy ok 1000km) w czerwcu. Z tylu dwojka dzieci (3 lata i rok). Jechalem juz kolejny raz i zawsze jade na noc. Wyjazd okolo 21 (czyli o godzinie o ktorej moje dzieci ida spac). Na droge zawsze biore 2 red bulle (pierwszy pije kolo 2, drugi kolo 5) i 2l pepsi, pare kanapek. Trasa 10h z polgodzinnym postojem ok 3 nad ranem na tankowanie i rozprostowanie nog. Przyjazd na miejsce o 7 rano (ostatnia godzina jazdy to klasyczna rzeznia z niespiacym dziecmi ale cel jest juz tak blisko, ze nie jest az tak zle - zona fika kozly i zabawia dzieci ja odliczam kilometry do konca). Z praktycznych uwag powiem, ze warto calkiem zaslepic tylne szyby, zeby jak cos przyswieci (przejazd przez Wieden, inne auta na autostradzie) nie walilo dzieciom po oczach jak spia. Nie mowie tu o takich standardowych kurtynkach na przyssawki z Zygzakiem McQueenem czy cos bo to niewiele w nocy daje. Ja przykleilem czarna reklamowke foliowa do bocznych szyb :) Dodatkowo przestrzen wewnatrz auta miedzy slupkiem B a fotelem kierowcy zalonieta apaszka zony, zeby auta jadace z przeciwka nie swiecily dziecku na twarz. Po przyjezdzie nie jestem jakis wypoczety ale wole w ciszy i spokoju przeleciec cala trase przy malym ruchu itd niz jechac w dzien 2h dluzej i uzerac sie z dzieciakami :) Dzieci male wiec w niespaniu po nocach akurat mam wprawe :) Winietki kupuje w Krakowie, zeby sie co chwile nie zarzymywac.
Pzdr.
M
Marcin
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik

Koledzy prawda jest taka że ja muszę tam być na 15 godzinę, nie mam po co się spieszyć. Powiem szczerze że osobiście nie lubię jeździć w nocy. Jadę tylko ze względu na dzieciaki aby mogły pospać i nie dawały popalić. Jak bym jechał tą samą trasę w dzień z dziećmi to myśle że by to było bardzo męczące. Kiedyś jechałem w nocy na autostradzie 3 pasmowej przy padającym deszczu i powiem że jest to te męczące bo trzeba cały czas uważać na wyprzedzających i być skupionym. A światła samochód cały czas Cie oślepiają i przy słabej widoczności ( noc) jest to dośc niebezpieczne. Lepiej się chyba jedzie na autostradzie 2 pasmowej w nocy bo jest tłok ale i chyba bezpieczniej. Takie jest moje zdanie. Chce teraz wymienić sobie żarówki na Philipsa x-treme vison 100% mam nadzieję że oświetla mi lepiej trasę niż moje zwykłe. Zastanawiało mnie to czy po prostu jak zachce mi się spać położyć się na godzinę gdzieś na parkingu czy wypiić kolejnego redbula i jechać dalej.
ODPOWIEDZ