chwilowy zanik mocy

Awatar użytkownika
lukasz6171
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

chwilowy zanik mocy

Post autor: lukasz6171 »

Witam, posiadam Tourana 1.9 TDI rok produkcji 2007. Niedawno zaobserwowałem bardzo dziwne zachowanie auta, mianowicie chwilowy brak reakcji na wciśnięcie gazu i lekkie szarpanie, które występuje czasami na 1 a czasem na 2 biegu. Gdy puszczę pedał gazu i ponownie go wcisnę auto przyśpiesza elegancko. Przy zmianie biegu z 1 na 2 podczas wciśnięcia sprzęgła słychać też dziwny odgłos podobny to tego na tym filmiku: film . Objawy te zaczęły występować po wymianie filtra powietrza. Samochód nie wyświetla żadnych błędów na komputerze pokładowym.
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

lukasz6171 na każdym szanującym się forum obowiązuje zasada " Najpierw się witasz a potem pytasz". A więc zapraszam tu:

http://www.touranklub.pl/forum/viewforum.php?f=1 :)
PPD
Obrazek

Obrazek
lupo4801
Początkujący
Auto:: MK6 2.0 CFFB
Imię:: krzych
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: chwilowy zanik mocy

Post autor: lupo4801 »

Witam, miałem tak samo gdy zatkalem w EGR dwa otworki poniżej membrany, bo z nich wyciekał olej. Otwory są jak sądze do wyrównania ciśnienia a w tym przypadku byl spowolniony ruch dzwigni i membrany. Po wyjęciu zaslepienia wszystko OK. Dymil czarno i nie przyjmowal gazu a po ponownym wciśnięciu gazu mijało . EGR do czyszczenia, nagar na w/w dzwigni i utrudniony ruch. Zawór się nie domyka i zamiast O2 łapie CO2 i brak mocy.
Awatar użytkownika
lukasz6171
Kandydat

Post autor: lukasz6171 »

Sprawdzę ten zawór, ale w moim przypadku nie występuje dymienie na czarno
Awatar użytkownika
Kami
Użytkownik
Auto:: VW Touran 2005,
Imię:: Kami
Podziękował: 6 razy

Post autor: Kami »

Kochani podepnę sie do tematu bo szkoda zaśmiecać nowymi postami. Czy u mnie było by to samo?? Mianowicie : nie zawsze ale nie raz podczas jazdy obojętnie na którym biegu , nawet przy duzych prędkościach, siada. Jedzie ale traci moc, gaz do dechy a on sie toczy, najgorzej pod górę z górki idzie ostro. Dodam że nic nie dymi żadna kontrolka sie nie pali. Myślalam że turbina ale żadnego dymu , no nic.Po jakimś czasie tj ok 5 min puszcza i jest ok. Jak stanę zgaszę silnik i po chwili zapalę już do końca trasy jest ok . Wczoraj jechałam do Pragi i w połowie autostrady w czechach stracił moc i trochę dłużej dochodził do siebie ,potem było cacy.
Nowy domownik:) Tuptuś :)
Tuptuś
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik
Auto:: 1T1 HL BLS 06"
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rumun_58 »

Powiem tak, Koledze coś podobnego się działo w Dieslu, "super" mechanicy mówili, że przepustnica przytkana, okazało się że "zęby' na turbinie się zapiekały, aż w końcu się tak zapiekły, że turbo musiał wymieniać
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Hmm, panowie... Dziwne teorie tu snujecie. Pojedź do mechanika, zlogujcie auto podczas jazdy i będzie wiadomo co to za przyczyna. Błędy to nie wszystko... Jeżeli nie ma poszarpywania to logika nakazuje przyjrzeć się doladowaniu, przeplywomierzowi, n75 itd.

Logi, Logi i jeszcze raz logi...

[ Dodano: Nie Kwi 15, 2012 21:13 ]
Kami pisze:Kochani podepnę sie do tematu bo szkoda zaśmiecać nowymi postami. Czy u mnie było by to samo?? Mianowicie : nie zawsze ale nie raz podczas jazdy obojętnie na którym biegu , nawet przy duzych prędkościach, siada. Jedzie ale traci moc, gaz do dechy a on sie toczy, najgorzej pod górę z górki idzie ostro. Dodam że nic nie dymi żadna kontrolka sie nie pali. Myślalam że turbina ale żadnego dymu , no nic.Po jakimś czasie tj ok 5 min puszcza i jest ok. Jak stanę zgaszę silnik i po chwili zapalę już do końca trasy jest ok . Wczoraj jechałam do Pragi i w połowie autostrady w czechach stracił moc i trochę dłużej dochodził do siebie ,potem było cacy.

Masz dpf? Może to jego sprawka :> . Objawy bardzo pasują

[ Dodano: Nie Kwi 15, 2012 21:16 ]
lukasz6171 pisze:Witam, posiadam Tourana 1.9 TDI rok produkcji 2007. Niedawno zaobserwowałem bardzo dziwne zachowanie auta, mianowicie chwilowy brak reakcji na wciśnięcie gazu i lekkie szarpanie, które występuje czasami na 1 a czasem na 2 biegu. Gdy puszczę pedał gazu i ponownie go wcisnę auto przyśpiesza elegancko. Przy zmianie biegu z 1 na 2 podczas wciśnięcia sprzęgła słychać też dziwny odgłos podobny to tego na tym filmiku: film . Objawy te zaczęły występować po wymianie filtra powietrza. Samochód nie wyświetla żadnych błędów na komputerze pokładowym.
Zerknij na przeplywke, sprawdź czy wszędzie jest szczelnie...
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik

Kolego nie teorie, tylko podaje to co z autopsji znam, aczkolwiek bez podpięcia vaga za wiele się nie dowiemy, a przy problemie z DPFem coś z kontrolek by mignęło
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

rumun_58 pisze:a przy problemie z DPFem coś z kontrolek by mignęło
rumun_58 pisze: a przy problemie z DPFem coś z kontrolek by mignęło

A od kiedy to podczas regeneracji sygnalizują nam o tym kontrolki??
Upieram się przy swoim, 40% "pacjentów" z chwilowym tzw. mułem to autka, które już mają na wykończeniu DPF i zaczynają przechodzić w częste utraty mocy bez żadnej sygnalizacji na desce - jeżeli warunki temperatury są spełnione to po jakimś czasie ustąpi.
Sprawa EGRu - owy zawór szarpie autkiem gdy wdadzą się nam nieszczelności - tu jednak dostaniemy błąd na ECUu i desce njczęściej o złym lub zbyt małym przepływie spalin...

Z jednym się zgodzę , aczkolwiej wcześniej to napisałem - potrzebne są logi vgiem, bądź obserwacja podczas jazdy parametrów.

Pozdrawiam

[ Dodano: Nie Kwi 15, 2012 22:04 ]
rumun_58 pisze:Powiem tak, Koledze coś podobnego się działo w Dieslu, "super" mechanicy mówili, że przepustnica przytkana,
Jaki to był diesel?? Aby napewno była tam przepustnica :> ?

[ Dodano: Nie Kwi 15, 2012 22:06 ]
rumun_58 pisze:Powiem tak, Koledze coś podobnego się działo w Dieslu, "super" mechanicy mówili, że przepustnica przytkana,
Jaki to był diesel?? Aby napewno była tam przepustnica :> ?
rumun_58 pisze:okazało się że "zęby' na turbinie się zapiekały
Tu nie zaprzeczę , może tak być - też napisałem co by n75 zlogować...
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik

podczas regeneracji to nie, ale myślę, że nie da się nie zauważyć chmury dymu za sobą podczas gdy się DPF wypala sam.

u mnie ciekawostka była taka, że gdy DPF się zapchał, zapaliła się kontrolka albo dwie już nie pamiętam, a w stan awaryjny nie przeszedł i gnał jak dziki, ale i tak DPF został wyeksmitowany ;)
JacaTouran pisze:rumun_58 napisał/a:
Powiem tak, Koledze coś podobnego się działo w Dieslu, "super" mechanicy mówili, że przepustnica przytkana,

Jaki to był diesel?? Aby napewno była tam przepustnica ?
a perdom miałem na myśli przepływkę, także mój błąd, a diesel VWejowski 1.9 PD

wracając do tematu - pod komputer i na pewno coś się rozjaśni
Awatar użytkownika
Kami
Użytkownik
Auto:: VW Touran 2005,
Imię:: Kami
Podziękował: 6 razy

Post autor: Kami »

no muszę podjechać i niech podłączą , tylko dziwne że to sie nie zdarza co dziennie tylko co kilka dni :( ciort wie , ale jak sie dowiem to powiem :) dziękuję za podpowiedzi na pewno sie przydadzą :) :piwo: aa Bartek gdzie u nas najlepiej podjechać ??
Nowy domownik:) Tuptuś :)
Tuptuś
Awatar użytkownika
WJ
Użytkownik
Auto:: 1,9 BXE, model 2009
Imię:: Waldek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: WJ »

Jakiś czas temu miałem tak w Passku. Brak mocy dopadał go dość rzadko i często choć nie zawsze przy obciążenu (np. ostre przyspieszanie) aż w końcu sytuacja zaczęła się powtarzać coraz częściej. Logi dynamiczne i wyszło na n75.
Awatar użytkownika
Halik

1800 obrotów

Post autor: Halik »

Miło, że taki temat powstał bo w sumie mam z tym problem od dłuższego czasu. U mnie występuje chwilowy zanik mocy przy delikatnym przyspieszaniu zazwyczaj przy przejściu przez około 1800 obrotów. Zazwyczaj drugi bieg, czasem też na pierwszym i trzecim i głównie na zimnym silniku. Zjawisko pojawia się od kilku miesięcy ale ostatnio coraz częściej aż prawie codziennie. Niekiedy taka "czkawka" jest też drugi raz przy przejściu przez 2000 obrotów. Gdy przejście przez 1800 obrotów jest szybsze (dynamiczne przyspieszanie) tym efekt "czkawki" krótszy lub w ogóle nie odczuwalny. Brak oznak na desce i w spalinach za samochodem. Czy macie jakieś wstępne typy usterki czy też bez opomiarowania podczas jazdy się nie obędzie?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Halik pisze:Czy macie jakieś wstępne typy usterki czy też bez opomiarowania podczas jazdy się nie obędzie?
Trzeba się nim przejechać i popatrzeć na parametry - doświadczony diagnosta stwierdzi bolączkę bez problemu tak więc nie ma co czekać i trzeba podjechać na komputer, żeby nie męczyć maszynki niepotrzebnie
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

Awatar użytkownika
baron
Przeglądacz
Auto:: Bluemotion 2012 , CFHC
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Post autor: baron »

opisujecie sytuację jaką miałem wcześniej z pasatem.wymieniłem przepływkę i po problemie-ale nie zawsze 1 maja.
komputer i ktoś bystry ci sprawę wyjaśni.
wcześniej 2008 blue , teraz 2012 blue i caddy 2017,

czasami zerknij w tył
ODPOWIEDZ