Prośba - jak to się nazywa
-
Iza_30
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
- Imię:: Iza
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Prośba - jak to się nazywa
Witam
czy ktos z Was może mi napisac jak takie ustrojstwo się fachowo nazywa (jesli taka nazwę posiada):
Mam zamontowany taki system zabezpieczajacy przed kradzieża,ze jak nie wstukam odpowiedniej kombinacji to po kilku minutach jazdy zostanie odciety dopływ paliwa.
Muszę to opisac dla ubezpieczyciela i nie wiem jak to nazwac
Pozdrawiam
czy ktos z Was może mi napisac jak takie ustrojstwo się fachowo nazywa (jesli taka nazwę posiada):
Mam zamontowany taki system zabezpieczajacy przed kradzieża,ze jak nie wstukam odpowiedniej kombinacji to po kilku minutach jazdy zostanie odciety dopływ paliwa.
Muszę to opisac dla ubezpieczyciela i nie wiem jak to nazwac
Pozdrawiam
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
sa różne antynapady... troche to by było dziwne w Twoim wydaniu... to znaczy nie moge sobie otworzyc drzwi jak silnik pracuje?Eljot pisze:Antynapad?
Czy jeżeli odpalisz i drzwi otworzysz, to też zgaśnie?
Jeżeli tak to antynapad.
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- rekin
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1, 9 TDI BKC , 200
- Imię:: Grzegorz
Jest coś takiego właśnie, ja miałem w poprzednim aucie, jakim był Passat B5.marynarz75 pisze:sa różne antynapady... troche to by było dziwne w Twoim wydaniu... to znaczy nie moge sobie otworzyc drzwi jak silnik pracuje?Eljot pisze:Antynapad?
Jeżeli tak to antynapad.
Był ukryty mikro styk, przyciśnięcie różnych kombinacji odpalało w alarmie konkretne zadania. Jedną z opcji było właśnie blokowanie dopływu paliwa jeśli, drzwi były otwarte przez 0.5 min, auto gasło i żeby je uruchomić musiałem przycisnąć odpowiednia kombinację np. 1 raz krótko i 2 długo (zabezpieczenie przed wyciągnięciem Cię z auta na światłach
- Cesarz
- Władca postów
To to chyba dość kłopotliwe?rekin pisze:Jest coś takiego właśnie, ja miałem w poprzednim aucie, jakim był Passat B5.marynarz75 pisze:sa różne antynapady... troche to by było dziwne w Twoim wydaniu... to znaczy nie moge sobie otworzyc drzwi jak silnik pracuje?Eljot pisze:Antynapad?
Jeżeli tak to antynapad.
Był ukryty mikro styk, przyciśnięcie różnych kombinacji odpalało w alarmie konkretne zadania. Jedną z opcji było właśnie blokowanie dopływu paliwa jeśli, drzwi były otwarte przez 0.5 min, auto gasło i żeby je uruchomić musiałem przycisnąć odpowiednia kombinację np. 1 raz krótko i 2 długo (zabezpieczenie przed wyciągnięciem Cię z auta na światłach). Ta opcja oczywiście wyłączana przez ten sam mikro styk i kombinację przyciskania
- rekin
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1, 9 TDI BKC , 200
- Imię:: Grzegorz
Pewnie tak ja z tego nigdy nie korzystałem, ale jak to wstawiali bo auto było z roku 2000, to pewnie byłmarynarz75 pisze:rekin pisze:Jest coś takiego właśnie, ja miałem w poprzednim aucie, jakim był Passat B5.marynarz75 pisze: sa różne antynapady... troche to by było dziwne w Twoim wydaniu... to znaczy nie moge sobie otworzyc drzwi jak silnik pracuje?
Był ukryty mikro styk, przyciśnięcie różnych kombinacji odpalało w alarmie konkretne zadania. Jedną z opcji było właśnie blokowanie dopływu paliwa jeśli, drzwi były otwarte przez 0.5 min, auto gasło i żeby je uruchomić musiałem przycisnąć odpowiednia kombinację np. 1 raz krótko i 2 długo (zabezpieczenie przed wyciągnięciem Cię z auta na światłach). Ta opcja oczywiście wyłączana przez ten sam mikro styk i kombinację przyciskania
To to chyba dość kłopotliwe?
-
peterb
- Władca postów
- Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
No nie jeżdżę. Ale tu chodzi o to, że jak złodziej Cię wyciągnie z auta na skrzyżowaniu i zadziała anty napad to po kilku sekundach auto zgaśnie w czasie jazdy a to już jest zagrożenie dla innych, bo np. przestaje działać wspomaganie. Dlatego jest to zabronione.rekin pisze:nie no przecież nie jeździsz z otwartymi drzwiami
-
peterb
- Władca postów
- Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
W moim dodatkowym zabezpieczeniu w instrukcji jest taka informacja:Iza_30 pisze:@peterb a możesz podać jakąś podstawę prawną?
"Korzystanie z funkcji antyporwaniowej jest dozwolone tylko w krajach, w których nie obowiązują przepisy Regulaminu 97EKG ONZ. W przeciwnym wypadku homologacja zamontowanego urządzenia staje się nieważna. Producent informuje, iż w Polsce jak i w całej UE obowiązują przepisy Regulaminu 97EKG ONZ."
P.S
Jeszcze doczytałem, że na podstawie tego regulaminu co podałem wyżej nawet alarm nie może być aktywowany sygnałem dźwiękowym tylko po cichu
- Cesarz
- Władca postów
nie prostuja już bananów to im pikanie alarmów przeszkadza....peterb pisze:W moim dodatkowym zabezpieczeniu w instrukcji jest taka informacja:Iza_30 pisze:@peterb a możesz podać jakąś podstawę prawną?
"Korzystanie z funkcji antyporwaniowej jest dozwolone tylko w krajach, w których nie obowiązują przepisy Regulaminu 97EKG ONZ. W przeciwnym wypadku homologacja zamontowanego urządzenia staje się nieważna. Producent informuje, iż w Polsce jak i w całej UE obowiązują przepisy Regulaminu 97EKG ONZ."
P.S
Jeszcze doczytałem, że na podstawie tego regulaminu co podałem wyżej nawet alarm nie może być aktywowany sygnałem dźwiękowym tylko po cichu
wiec dla właścicieli DSG trzeba "wynaleść" alarm który nie bedzie wyłączał silnika tylko odłaczał sterownik skrzyni...