VW Select

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
Cyrus
Zaawansowany
Auto:: 1.9 TDI 105 DSG
Imię:: Łukasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

VW Select

Post autor: Cyrus »

Muszę się wyżalić na forum :cry: i poradzić co dalej

Zakupiłem w jednej z sieci dealerskiej mojego Touranka. Wraz z zakupem otrzymałem do niego tzw. gwarancję która trwała do końca Października br. Tuż po zakupie ( około 2 tygodnie ) zauważyłem że mam problemy z wyświetlaczem na liczniku ( znikające cyfry - zjawisko nasila się mocno jak jest ciepło). Postanowiłem skorzystać z przysługującej mi gwarancji VW Select jako że była w najwyższej opcji [ w zasadzie można było wymienić wszystko ]. Poinformowałem moje ASO o wadzie i chęci skorzystania z gwarancji jaką otrzymałem od sieci dealerskiej [ VW select Allianz ]. Rzeczoznawca przyjechał zrobił foto spisał protokół i odjechał w siną dal. Jak się nie mylę to po ok miesiącu [ muszę sprawdzić daty] poinformowano mnie że mam się bujać bo nie uwzględnią mi reklamacji gwarancyjnej.
Jutro odbiorę z poczty list to wkleję treść. Piszą że uszkodzenie nie wpływa na bezpieczeństwo i sprawność samochodu i nie podlega gwarancji.

Pytanie co dalej ??? Niezależny rzeczoznawca PZMOT, UOKiK ???? Nie podaruję skur.... :evil:
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Problem ten jest dość znany w Passatach B5 , bardzo mało przypadków w VW Touran....Na Forach Passata ten temat jest mocno oblegany.Można naprawić, najlepiej wymienić..

Sprawdź dokładnie umowe...Bo jeżeli napisali że gwarancji podlegają tylko te podzespoły co mają generalny wpływ ne bezpieczeństwo i sprawność prowadzenia samochodu to nic nie zdziałasz.......Booo.. tak naprawdę nie ma to wpływu........
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

seba244 pisze:Problem ten jest dość znany w Passatach B5 , bardzo mało przypadków w VW Touran....Na Forach Passata ten temat jest mocno oblegany.Można naprawić, najlepiej wymienić..

Sprawdź dokładnie umowe...Bo jeżeli napisali że gwarancji podlegają tylko te podzespoły co mają generalny wpływ ne bezpieczeństwo i sprawność prowadzenia samochodu to nic nie zdziałasz.......Booo.. tak naprawdę nie ma to wpływu........
Ej koledzy. Pojazd ma być sprawny w każdym calu nawet jeżeli to ma być mała pierdoła. Na miejscu kolegi wysłał bym im w odpowiedzi pismo, że kupując u nich samochód nawet używany, potwierdzają że jest sprawny nie tylko w zakresie bezpieczeństwa ale i innych funkcji użytkowania. Jeżeli odpowiedzą mu, żeby się "bujał" to sprawę bym zgłosił do UOIKK o złamaniu umowy kupna sprzedaży. Sprzedawca odpowiada za cały towar a nie tylko za wybrane części.
Federacja będzie Cię przecież spierać w tych działaniach.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Cyrus
Zaawansowany

Właśnie im odpisałem zobaczymy co napiszą. :/
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Cyrus pisze:Właśnie im odpisałem zobaczymy co napiszą. :/
pewnie nic... napisz do Turbo Kamery ... :>
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Cyrus pisze:Właśnie im odpisałem zobaczymy co napiszą. :/
Z ciekawości odpisali ??
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Cyrus
Zaawansowany

Odpisali, że mam się bujać. Olałem temat tak jak i ubezpieczyciela Allianz. Więcej już nic nie ubezpieczę w tej firmie :evil: .
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Cyrus pisze:Odpisali, że mam się bujać. Olałem temat tak jak i ubezpieczyciela Allianz. Więcej już nic nie ubezpieczę w tej firmie :evil: .
rozumiem, że może Ci sie nie chciał dalej drążyć tematu lub poprostu nie miałeś na to czasu...

tylko chciałem zwrócic na to uwagę, że właśnie przez takie zachowania oni tak robią... widzą, że ludzie odpuszczają sobie wiec mogą dalej oszukiwać innych i liczyć na to, że inni postapią jak Ty...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Dodi pisze:
Cyrus pisze:Odpisali, że mam się bujać. Olałem temat tak jak i ubezpieczyciela Allianz. Więcej już nic nie ubezpieczę w tej firmie :evil: .
rozumiem, że może Ci sie nie chciał dalej drążyć tematu lub poprostu nie miałeś na to czasu...

tylko chciałem zwrócic na to uwagę, że właśnie przez takie zachowania oni tak robią... widzą, że ludzie odpuszczają sobie wiec mogą dalej oszukiwać innych i liczyć na to, że inni postapią jak Ty...
Dokładnie, a wystarczy pogrzebać w sieci poczytać, i do nich pisać nawet poprzez e-mail.
Powiem swoj przypadek nie dotyczy samochodu ale kupionego odkurzacza w Tchibo.
2 razy zgłaszałem naprawę (gwarancja jest na 3 lata) było to samo odkurzacz przysyłali kurierem ale zawsze niedziałający (zamiast naprawiać dawali nowy).

Po trzecim razie wywaliłem do Tchibo e-maila grożąc, że wejdę w spór konsumencji za pośrednictwem Europejskiego Centrum Ochrony Konsumentów (cosik takiego znalazlem w sieci) - chodziło o to że firma jest Niemiec a ja w Polsce.
Poczytałem dyrektywy UE itp. Po dwóch dniach od groźby miły Pan zadzwonił przeprosił i zaaproponował że kurier przyjedzie do mnie by zabrać sprzet do naprawy (fakt daleko nie mam by go oddać).
Po tygodniu miałem nowy działający bo komuś w firmie zechciało się przed wysłaniem do klienta sprawdzić czy działa.
A nie zajeło mi to godziny przed kompem.
Obrazek
VW Touran by chelesline
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

Nie miałem przyjemności lub nie serwisować samochodu, ale drobny sprzęt AGD firmy Zelmer. Wszystkie zakupione MM w M1 Marki. Czajnik-tuż przed końcem gwarancji zaczął przeciekać, wymienili od ręki na nowy. Odkurzacz-naderwał mi się rozwijany kabel po 4 latach użytkowania (gwarancja 5 lat) nie chciało mi się jechać i w domu go rozebrałem ale nie było dobrego dostępu więc byłem zmuszony oddać na serwis. po 7 dniach bez słowa oddali naprawiony. Nie jest to może najtańszy sprzęt, ale polecam.

A z doświadczenia innych wiem, że postraszenie rzecznikiem często rozwiązuje problem.
Awatar użytkownika
Cyrus
Zaawansowany

Straszyłem rzecznikiem. Podtrzymali swoją opinię że element nie wpływa na bezpieczeństwo.
ASO tez się nie popisał nawet nie próbował pomóc. Przy samym zgłaszaniu szkody powiedzieli mi że nic od nich nie uzyskam bo na 99% dostanę odmowę bo z tych polis trudno cokolwiek otrzymać. :roll:
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Cyrus pisze:Straszyłem rzecznikiem. Podtrzymali swoją opinię że element nie wpływa na bezpieczeństwo.
ASO tez się nie popisał nawet nie próbował pomóc. Przy samym zgłaszaniu szkody powiedzieli mi że nic od nich nie uzyskam bo na 99% dostanę odmowę bo z tych polis trudno cokolwiek otrzymać. :roll:
Dodaj skan ten polisy ciekawią mnie zapisy - oczywiście usuń swoje dane i auta tylko paragrafy
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Cyrus
Zaawansowany

jak będę w domu to przeskanuję :)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Ja co prawda z butami za kazdym razem jak sa problemy to ide do rzecznika praw konsumenta. W kazdym wiekszym miescie jest. Podobnie mialem z ASO KIM Swiebodzin. Omijam ich z daleka teraz,ale to inny temat..
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

a ty Cyrus nie miales Polo wczesniej?